Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στο τελικό στάδιο για το PSI ~ 55% με 61% το κούρεμα


Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) βρίσκονται στο τελικό στάδιο, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Olli Rehn.

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των τραπεζών θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, το επίπεδο του haircut που θα επιβληθεί στα ελληνικά ομόλογα θα είναι εναρμονισμένο με όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 -27 Οκτωβρίου.:


Το haircut στο ελληνικό χρέος πιθανότατα θα ξεπεράσει το 50% ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα αναφέρει εδώ και μέρες το www.bankingnews.gr.

Yπενθυμίζεται ότι, με βάση πληροφορίες του www.bankingnews.gr, το haircut που θα επιβληθεί στα ελληνικά ομόλογα θα κινηθεί μεταξύ του εύρους του 55% και 61%.

Ωστόσο άπαξ και το haircut στο ελληνικό χρέος ξεπεράσει το 50% αυτομάτως η διαδικασία παύει να θεωρείται εθελοντική και χαρακτηρίζεται υποχρεωτική. (Σημ: Θα ενεργοποιηθούν τα CDS) 


Mε τυχόν ενεργοποίηση των CDS ωστόσο δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ αυτό που έχει βαφτιστεί ως συντεταγμένη χρεωκοπία.


Η ISDA θα πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός credit event και θα πληρωθούν τα CDS ενώ οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα βαθμολογήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Το ζητούμενο είναι αν πρόκειται για επιλεκτική χρεοκοπία ή καθαρή χρεωκοπία.

Ωστόσο η συντεταγμένη χρεωκοπία φαντάζει το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα και ειδικά μάλιστα αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης στην περίπτωση που η συμμετοχή στο PSI+ περιοριστεί μόνο στο 55% με 60%.

Ίσως από το 70% και υψηλότερα δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης….



Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Το ΔΝΤ πιέζει για «κούρεμα» έως και 90% - Αμφιβολίες για την επιτυχία του PSI - Το ενδεχόμενο μίας άτακτης χρεοκοπίας απέχει πιθανότατα μόλις λίγες εβδομάδες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 50% δεν αρκεί και πιέζει ακόμη και για «κούρεμα» έως και 90% αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνοντας παράλληλα λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο εκτιμάται ότι «το ενδεχόμενο μίας άτακτης χρεοκοπίας απέχει πιθανότατα μόλις λίγες εβδομάδες».

«Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου έχουν μείνει πίσω, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το PSI με τους ιδιώτες ομολογιούχους βρίσκονται σε αδιέξοδο», τονίζει το Spiegel.

«Αν και ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Charles Dallara πριν από λίγες ημέρες διευκρίνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κατέστησε σαφές ότι οι ιδιώτες δεν είναι διατεθειμένοι με αναλάβουν το κόστος για ένα κούρεμα μεγαλύτερο του συμφωνηθέντος 50%», υπενθυμίζει το Spiegel, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται από τη γερμανική κεντρική τράπεζα «δεν υπάρχει καν μία κοινή διαπραγματευτική γραμμή από την πλευρά των ομολογιούχων».

«Το βάρος της αναδιάρθρωσης περιορίζεται στους ιδιώτες πιστωτές, κίνηση η οποία είναι λανθασμένη», αναφέρει το περιοδικό.

«Το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση για “κούρεμα” έως και 90 τοις εκατό» παραπονιέται ένας τραπεζίτης, που επικαλείται το Spiegel, το οποίο επισημαίνει ότι «σε περίπτωση που το haircut φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, θεωρείται ουσιαστικά δεδομένο ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν θα μετέχουν εθελοντικά».

www.bankingnews.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου