Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Άνοιξαν τον τάφο του μαφιόζου μέσα στο Βατικανό & βρήκαν...



Η σαρκοφάγος ενός ιταλού αρχιμαφιόζου - σε βασιλική της Ρώμης, δίπλα σε σαρκοφάγους παπών και καρδιναλίων - έκρυβε ένα μακάβριο μυστικό: εκτός από τα δικά του λείψανα, στην κρύπτη ανακαλύφθηκαν κουτιά με δεκάδες οστά αγνώστων, πιθανότατα θυμάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

Ανάμεσά τους ίσως είναι και αυτά μιας...
 15χρονης κοπέλας, που είχε εξαφανιστεί το 1983.
Η άκρη του μακάβριου νήματος βρίσκεται στην αναζήτηση των λειψάνων της 15χρονης Εμανουέλας, η οποία απήχθη από τη μαφία στη Ρώμη το 1983.

Ιταλοί ιατροδικαστές δουλεύουν πυρετωδώς από τη στιγμή που άνοιξε η κρύπτη, στη βασιλική του Αγίου Απολιναρίου, αναζητώντας στοιχεία που ίσως οδηγήσουν στην εξιχνίαση μιας πολύκροτης υπόθεσης. Η 15χρονη Εμανουέλα Ορλάντι, κόρη αξιωματούχου σε τράπεζα του Βατικανού, εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια, καθ' οδόν προς ένα μάθημα μουσικής. Η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ.

Μία θεωρία συνωμοσίας έλεγε πως τα λείψανα της κοπέλας βρίσκονταν στην κρύπτη όπου ετάφη ο διαβόητος μαφιόζος Ενρίκο «Ρενατίνο» Ντε Πέντις, ο οποίος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς σε πλατεία της Ρώμης το 1990.

Τη Δευτέρα, ο τάφος άνοιξε παρουσία εισαγγελέα. Η σορός του Ντε Πέντις ήταν εκεί, μέσα σε σαρκοφάγο, καλά διατηρημένη με το σκούρο μπλε κοστούμι και την μαύρη γραβάτα. Η αστυνομία πήρε δακτυλικά αποτυπώματα και επιβεβαίωσε την ταυτότητά του. Αλλά εκεί, σε μια γωνία της αρχαίας κρύπτης βρέθηκαν και δεκάδες κουτιά με ανθρώπινα οστά.

Ο εισαγγελέας Τζιουζέπε Πινιατόνε είπε ότι τα ευρήματα θα υποβληθούν σε εξετάσεις DNA ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για την εξαφάνιση της Ορλάντι.

Η υπόθεση διαπλέκει το Βατικανό με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Αγία Εδρα εισέπραξε 1 δισ. λιρέτες (500.000 ευρώ) από τη χήρα του μαφιόζου για να επιτρέψει την ταφή του στη βασιλική, πλάι στους τάφους Παπών και καρδιναλίων.

Πηγή στο Βατικανό είπε στο πρακτορείο Ansa ότι «παρά τους αρχικούς δισταγμούς», ο τότε αρχιεπίσκοπος Ρώμης, Καρδινάλιος Ουγκο Πολέτι, έδωσε «τις ευλογίες του μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο ποσό» για την αμφιλεγόμενη ταφή του Ενρίκο Ντε Πέντις, πρώην «κάπο» της διαβόητης συμμορίας Μαλιάνα της Ρώμης.

Οι ισχυρισμοί, τους οποίους δεν έχει σχολιάσει το Βατικανό, ίσως εξηγούν γιατί ένας τόσο διαβόητος εγκληματίας ετάφη σε τόσο ιερό τόπο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο πατέρας της Εμανουέλας είχε αποδεικτικά στοιχεία που συνέδεαν την Τράπεζα του Βατικανού Istituto per le Opere di Religione με το οργανωμένο έγκλημα, και ότι οι μαφιόζοι απήγαγαν την κοπέλα για να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, την απαγωγή την οργάνωσε ο ντε Πέντις. Το Βατικανό διαψεύδει τους ισχυρισμούς.

Οταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, τα λείψανα του Ντε Πέντις θα ταφούν σε κανονικό νεκροταφείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου