Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πότε, πως και από τι κινδυνεύουν οι καταθέσεις;


Χρηματοδότηση της ανάπτυξης με τις καταθέσεις, βάσει κρατικού σχεδιασμού με κομματικά στελέχη σαν αξιολογητές σημαίνει με απλά λόγια: "Σας φάγαμε τις συντάξεις, σας φορτώσαμε μέχρι τα δισέγγονα με χρέη τώρα θα βάλουμε χέρι και στις καταθέσεις".

Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσω και καταθέσεων γίνεται ούτως ή άλλως. Αυτός είναι ο ρόλος της τράπεζας: Να μαζεύει καταθέσεις και να τις δανείζει με τόκο. Η διαφορά έγκειται...
 στο ποιος κάνει τη δουλειά και με ποια κριτήρια. Μια ιδιωτική τράπεζα το κάνει για το κέρδος στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Επενδύσεις με κοινωνικά αναπτυξιακά κριτήρια σημαίνει επενδύσεις όχι αναγκαστικά αποδοτικές. Μη αποδοτικές επενδύσεις σημαίνει αδυναμία επιστροφής των δανεικών. Στην περίπτωση αυτή κάποιος θα πρέπει να πληρώσει και αυτός είναι ο καταθέτης. Ένας διορισμένος γραφειοκράτης δεν χάνει ο ίδιος και ενίοτε από αυτά που θα χάσει η τράπεζα θα τα κερδίζει ο ίδιος. Αυτή είναι η εμπειρία μας από τις κρατικές τράπεζες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Κρατικοποιημένες τράπεζες εντός ευρώ σημαίνει ουσιαστικά τράπεζες χωρίς ευρώ... Αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι λογικές οδηγούν μαθηματικά εκτός του Ευρώ.

Κρατικοποιημένες τράπεζες με εθνικό νόμισμα σημαίνει πως μοιράζουν κατά το δοκούν το νόμισμα για επενδύσεις κεντρικά σχεδιασμένες με κριτήρια περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά. Όποιος έχει πάει στην Κούβα, ή τη «σοβιετία» τα έχει δει τα αποτελέσματα. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούσε και το μετεμφυλιακό κράτος όπου οι κρατικές τράπεζες ανάλογα με το ποιον «φίλο» του πολιτικού συστήματος χρηματοδοτούσαν, δημιουργούσαν επιχειρηματίες χωρίς ανταγωνισμό.

Θα χρησιμοποιήσουμε τις καταθέσεις για ανάπτυξη σε κάποιον που καταλαβαίνει στοιχειώδη οικονομικά λοιπόν σημαίνει: Όπως ο δικομματισμός σας έχει αδειάσει τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων και σας έχει φορτώσει με δημόσιο χρέος για τα ρουσφέτια, έτσι και ο τρικομματισμός θα σας αδειάσει τα βιβλιάρια των καταθέσεων για να πετύχει στην Ελλάδα αυτό που απέτυχε στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για ανάπτυξη χρειάζονται κεφάλαια. Κεφάλαια σε μια χώρα εκτός αγορών δεν υπάρχουν. Οι καταθέσεις των 165 δισ. ευρώ έχουν υπόσταση όσο τις αναγνωρίζει η ΕΚΤ. Αλλιώς το διαθέσιμο ποσό είναι αυτό που βρίσκεται στα ταμεία υπό φυσική μορφή χαρτονομίσματος. Ήτοι πολύ λίγα... και οσονούπω, αν συνεχίσει η πολυφωνία, ελάχιστα.

Αποκατάσταση μισθών και συντάξεων χωρίς αποκατάσταση ανταγωνιστικότητας και αύξησης σε μια χώρα με άδεια ταμεία είναι «σαπουνόφουσκες».

Κούρεμα ή διαγραφή των χρεών σημαίνει επίσης πως οι καταθέσεις κάποιων άλλων πρέπει να "κουρευτούν".

Στήριξη μικρομεσαίων... Συνήθως τονίζουν την λέξη μικρομεσαίους γιατί είναι πολλοί στον αριθμό και άρα και στις ψήφους.

Εγγύηση καταθέσεων χωρίς εγγύηση της αξίας τους, είναι κενό γράμμα.

Σε γενικές γραμμές ο «σύντροφος» που έκανε αυτές τις δηλώσεις χθες δεν πρέπει να ήταν καλός μαθητής στην επαναστατική θεωρία και πρακτική του μαρξισμού-λενινισμού μικρός. Το να προαναγγέλλεις ουσιαστικά δήμευση καταθέσεων πριν μπορέσεις να κλείσεις τις τράπεζες, είναι σαν να προαναγγέλλεις πραξικόπημα (επανάσταση) δημοσιοποιώντας την ώρα και το τόπο που θα τελεστεί.

Αν συνεχίσουν έτσι, πριν παραδώσουν την διερευνητική δεν θα υπάρχουν ούτε οι μεντεσέδες στις πόρτες των τραπεζών...

Κ. Στούπας ~ capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου