Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί καθώς και οι Αλβανοί "εγκέφαλοι" του κυκλώματος οδηγήθηκαν χτες στην ανακρίτρια αλλά ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα και αύριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Από τις περίπου 5.000 τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί προκύπτει ότι οι «συνεργαζόμενοι» με το κύκλωμα αστυνομικοί έδιναν πληροφορίες και για τους συναδέρφους τους που είχαν ξεκινήσει να διερευνούν την υπόθεση. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, καθώς και οι Αλβανοί «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, οδηγήθηκαν χτες στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, αλλά ζήτησαν και πήραν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν σήμερα και αύριο.
Οπως αναφέρουν αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον τέσσερις φορές είχαν φτάσει κοντά στη σύλληψη των μελών του κυκλώματος, αλλά τελευταία στιγμή ματαίωναν την επιχείρηση, λόγω της εσωτερικής πληροφόρησης που είχαν τα μέλη του. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος αστυνομικού από το Αγρίνιο, ο οποίος δίνει πληροφορίες στον Αλβανό έμπορο ναρκωτικών για τα στοιχεία «ύποπτου» αυτοκινήτου.
Εμπορος ναρκωτικών: Ελα Μήτσο. Θα μου χτυπήσεις λίγο μια πινακίδα αν γίνεται. Νι, Ητα. Ν. Ν. Πώς λέμε «Νίκος»; Η. Χ. Μισό λεπτό, το νούμερο 9978.
Αστυνομικός: 9978; Τι αμάξι είναι αυτό;
Εμπορος: Octavia.
Αστυνομικός: Τώρα θα το χτυπήσω. θα το δώσω και θα σε πάρω τηλέφωνο.
Εμπορος: Ξέρω ότι σε υπηρεσία βγαίνει εκατό τοις εκατό, αλλά σε ποια υπηρεσία να μάθουμε κιόλας. Ξέρω ότι είναι υπηρεσιακό αυτοκίνητο, απλά θέλω να μάθω ποια υπηρεσία είναι.
Αστυνομικός: Καλά, θα το χτυπήσω εγώ να δω άμα βγαίνει, γιατί άμα βγαίνει δεν είναι υπηρεσιακό.
Οπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, οι «πηγές» που είχαν στην ΕΛΑΣ τα μέλη του κυκλώματος είχαν κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη στενή παρακολούθηση των υπόπτων και χρειάστηκε πολύμηνη έρευνα για την εξάρθρωση της σπείρας, η οποία σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές το τελευταίο χρόνο διακίνησε στην Ελλάδα πάνω από 400 κιλά χασίς, 30 κιλά ηρωίνη και ένα κιλό κοκαΐνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατοχή των δύο αστυνομικών που συνελήφθησαν και οι οποίοι υπηρετούσαν στη Θεσσαλονίκη και το Αγρίνιο αντίστοιχα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες κάρτες SIM κινητών τηλεφώνων και συσκευές. «Δεν μπορούσαμε να τους παρακολουθούμε εύκολα, γιατί είχαν άμεση ενημέρωση για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛΑΣ που συμμετείχε στις έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος.


O... συντονισμός των επιχειρήσεων

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, οι Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών φέρονται να έχουν το... συντονισμό των αστυνομικών επιχειρήσεων «στήνοντας» υποθέσεις ναρκωτικών και διασφαλίζοντας ελαφρυντικά για ανθρώπους του κυκλώματος. «Και εκείνο αγοραπωλησία θα το κάνουμε, κατάλαβες; Θα κάτσει κάπου με τα φράγκα σε καφετέρια και θα πούνε στον τάδε δρόμο. Θα πάει ένας να τα φορτώσουν μπαμπ - μπαμ εκεί έξω από τα Γιάννενα, στα χόρτα που τα αφήνουν», λέει ο Αλβανός έμπορος ναρκωτικών στον προϊστάμενο του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Βόλου. «Είχαν γίνει κανονικά "πιόνια" των εμπόρων», λέει χαρακτηριστικά για τους συναδέρφους του, αστυνομικός που παρακολουθούσε τις κινήσεις του κυκλώματος.
Το ποιοι θα χαρακτηριστούν πληροφοριοδότες, για να εξασφαλίσουν την ευεργετική μεταχείριση που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα, το αποφασίζουν οι Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών και το προνόμιο αυτό που έχουν αποκτήσει από τους αστυνομικούς - συνεργάτες τους το... εμπορεύονται! Οπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος παζάρευαν τη χορήγηση ελαφρυντικών με τη μέθοδο του πληροφοριοδότη, ζητώντας και εισπράττοντας από 2.000 έως 20.000 ευρώ. Οι αρχηγοί του κυκλώματος έφταναν να παίρνουν ως «δώρο» από τους αστυνομικούς ακόμη και μεγάλες ποσότητες ηρωίνης.