Πέρα από το σαγηνευτικό του άρωμα και τη μοναδική του γεύση, ο καφές έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η ιστορία του δε, χάνεται στα βάθη των αιώνων.
1. Γύρω στα 1000 μ.Χ, οι άραβες έμποροι έφεραν κόκκους καφέ από την Αφρική και αφού τους έβραζαν, έπιναν ένα ρόφημα που ονόμαζαν «qahwa», δηλαδή «αυτό που εμποδίζει τον ύπνο».
2. Στα 1930, ο γερμανός γιατρός Max Gerson, άρχισε να προωθεί τα καθημερινά κλύσματα καφέ για να αποτοξινώσει το ήπαρ, να διεγείρει το μεταβολισμό και να θεραπεύσει τον καρκίνο. Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής ισχυρίζεται ότι οι αξιώσεις του Gerson ήταν αβάσιμες, ενώ η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί, ότι η τακτική του κλύσματος με καφέ, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.
3. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι καθημερινά καταναλώνονται 1.6 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ.
5. Σχεδόν το 70% του καφέ που πίνουμε σήμερα προέρχεται από παρακλάδια της ποικιλία Arabica (Coffea arabica). Πρόκειται για το είδος του καφέ, που αποθηκεύει τις περισσότερες γενετικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να ανασχεδιάσουν εμπορικές ποικιλίες.
6. Η ποικιλία «Coffea charrieriana», που υπάρχει στο Καμερούν είναι η μόνη γνωστή ποικιλία φυσικού ντεκαφεϊνέ καφέ.
8. Σε όλον τον κόσμο, 65 χώρες καλλιεργούν καφέ. Όλες βρίσκονται κατά μήκος του ισημερινού, σε τροπικό κλίμα.
9. Το 1675 ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος ο Β’, εξέδωσε μια διακήρυξη που απαγόρευε τα…καφενεία. Ο λόγος ήταν, ότι θεωρούσε πως ήταν τα μέρη, όπου οι άνθρωποι συναντιόνταν για να συνωμοτήσουν εναντίον του.
10. Η 1η Οκτώβρη είναι η επίσημη «Ημέρα καφέ» στην Ιαπωνία.
11. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 800 διαφορετικές αρωματικές ενώσεις στον καφέ.
12. Ο καφές είναι το δεύτερο πιο βασικό προϊόν εμπορίου στον κόσμο. Την κορυφή κατέχει φυσικά το πετρέλαιο.
13. Το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία. Μάλιστα, κάποια εποχή είχαν τόσο μεγάλη παραγωγή που έψαχναν εναλλακτικές χρήσεις του. Έτσι, ο καφές χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή …πλαστικών.
14. Το 1906, ένας Βέλγος, που ονομαζόταν George Washington ανακάλυψε τον στιγμιαίο καφέ.
15. Ο μαύρος καφές χωρίς ζάχαρη δεν περιέχει θερμίδες.
16. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εργάζονται στη βιομηχανία του
καφέ.
17. Υπάρχουν δύο βασικά είδη του φυτού του καφέ: Arabica και Robusta.
18. Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ, που έχει σιγοβράσει για 20 λεπτά, ο οργανισμός ...πλουτίζει με 300
φυτοχημικά στοιχεία, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και παραμένουν στο σώμα για διάστημα, μέχρι και ενός μήνα.
20. Η προετοιμασία του τούρκικου καφέ ονομάζεται «Kahveci».
21. Η ποικιλία «Νικαράγουα Margogpipe» έχει τούς μεγαλύτερους κόκκους καφέ.
22. Για ένα φλιτζάνι espresso χρειάζονται περίπου 40 κόκκοι καφέ.
23. Ένα δέντρο καφέ παράγει λιγότερο από μισό κιλό καφέ κάθε χρόνο και ζει περίπου 60 με 70 χρόνια.
24. Η καφεΐνη, η οποία βρίσκεται στον καφέ, αυξάνει τη δράση ορισμένων αναλγητικών, ειδικά της ασπιρίνης και της παρακεταμόλης.
26. Ο καφές βοηθά το δέρμα να καταπολεμήσει τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, ενώ είναι πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη των ρυτίδων.
27. Το παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης καφέ είναι 82 φλιτζάνια σε 7 ώρες.
28. Μπορεί ως Έλληνες να θεωρούμε, ότι πίνουμε πάρα πολλούς καφέδες, αλλά πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη έρχεται (όλως παραδόξως) η Φινλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 16.
29. Ο πρώτος άνθρωπος που πρόσθεσε ζάχαρη στον καφέ, πιστεύεται πως ήταν ο Λουδοβίκος 14ος, περίπου το 1715.
Το συγκεκριμένο ζώο έχει οξεία όσφρησης και επιλέγει τους πιο εκλεκτούς κόκκους. Στη συνέχεια, το λόγο έχει η …μητέρα φύση. Μέσω της διαδικασίας της πέψης, αφαιρείται ο φλοιός και οι κόκκοι, οι οποίοι λέγεται ότι γλυκαίνουν εξαιτίας ακριβώς αυτής της διαδικασίας.
Έπειτα μαζεύονται ένας ένας από το έδαφος της ζούγκλας. Η αρχική τιμή πώλησης είναι 225 δολάρια το κιλό, ενώ μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 10.000 δολάρια.
Σόφη Ζιώγου
sziogou@naftemporiki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου