Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Μας κούρασαν! ~ Οι εκλογές πρέπει να γίνουν Δεκέμβρη


- Μεταβατική κυβέρνηση μετριότητας για να "διασωθεί" η Ελλάδα
- Η λύση Παπαδήμου ναυαγεί, λόγω αξιώσεων (μαλάκας είναι να γίνει ο σάκος του μποξ;)
- Ποια τα ονόματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι
- Η ΝΔ ζητά κυβέρνηση ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου

Δραματικές διαστάσεις τείνει να λάβει η διαπραγμάτευση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και το όνομα του νέου πρωθυπουργού...
 που θα διαδεχθεί τον Γ. Παπανδρέου. Όπως όλα δείχνουν, τα δύο μεγάλα κόμματα οδεύουν προς μια λύση μετριότητας για τη διάσωση της χώρας. Με βάσει τελευταίες πληροφορίες, τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το προσώπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης είναι εκείνα του ευρωπαίου συνήγορου του πολίτη κ. Νικ. Διαμαντούρου, του Π. Μολυβιάτη, αλλά και του Π. Ρουμελιώτη, του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.


Σε δηλώσεις του ο κ. Διαμαντούρος παραδέχθηκε ότι υπήρξε μια προσέγγιση για να αναλάβει πρωθυπουργός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. "Δεν το αποκλείω να αναλάβω, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις", φέρεται κατά τις πληροφορίες να τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε ότι δεν έχει καμία γνώση για τις φήμες που τον θέλουν υποφήφιο πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Στ. Δήμας, ένα όνομα που επίσης "έπαιζε" νωρίτερα για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης, δήλωσε "δεν μου έχει προταθεί τίποτε για να σκεφτώ οτιδήποτε"...

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας και του Λ Παπαδήμου που ως αργά το απόγευμα φερόταν ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία φαίνεται ότι ναυαγούν λόγω των αξιώσεων που έχει προβάλλει ο κ. Παπαδήμος. Ζητάει 6μηνης διάρκειας θητεία της κυβέρνησης και τον πρώτο λόγο στη σύνθεση της κυβέρνησης...

Την ίδια ώρα η ΝΔ παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για κυβέρνηση εθνικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης αποτελεί μια μακρά και επίπονη διαδικασία...

Ενδεικτικό είναι ότι οι ώρες περνούν και επίσημα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτα.

Ωστόσο, και με βάσει τελευταίες πληροφορίες, σήμερα τελικά θα υπάρξει πιθανότατα συμφωνία μόνο για τον νέο πρωθυπουργό και αύριο για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν επιθυμεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Η ΝΔ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα στηρίξει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Νωρίτερα έντονη ήταν η φημολογία ότι ο Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να αποδεχθεί τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ζητά να αναλάβει ταυτόχρονα και το υπουργείο Οικονομικών γιατί δεν επιθυμεί την παρουσία του Β. Βενιζέλου, ενώ προτείνει για βασικά του στηρίγματα τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, και πρόεδρο στα ΕΛ.ΠΕ., Τάσο Γιαννίτση και τον πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί Σημίτη και νυν πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας τον κ. Βασίλη Ράπανο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πέραν των "υποψηφίων" για τη θέση του πρωθυπουργού, για το υπουργικό συμβούλιο έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα του Δημήτρη Ρέππα, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μανόλη Όθωνα και Φώφης Γεννηματά.



Νωρίτερα το bankingnews ανέφερε:

Μάχη με το χρόνο πλέον δίνουν Παπανδρέου και Σαμαράς για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή ιστορική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Παπανδρέου και Σαμαράς είχαν νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ αναμένεται να έχουν κι άλλες εντός της ημέρας. Ο πυρετός διαβουλεύσεων έχει χτυπήσει κόκκινο, με τις διεργασίες να κορυφώνονται ενόψει του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, υπό τον Λουκά Παπαδήμο ή τον Σταύρο Δήμα, ενώ η χώρα μπαίνει σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο με ασαφές χρονοδιάγραμμα. Βέβαια διαρροές κάνουν λόγο για τη διενέργεια εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου., ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Η συμφωνία που κατέληξαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί χτες το βράδυ είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι όλων αυτών που θα πρέπει να επακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, την ώρα που τα επείγοντα θέμα για τη χώρα βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι πιέσεις των Ευρωπαίων για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι μεταξύ του Λουκά Παπαδήμου ή του Σταύρου Δήμα, και της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, τελικά ματαιώθηκε η σύγκληση σύσκεψης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την οποία προγραμμάτιζε για αύριο η Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς τόσο από πλευράς ΚΚΕ όσο και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό πως δεν προτίθεντο να παραστούν.

Το χρονοδιάγραμμα της νέας κυβέρνησης, δηλαδή για το πότε θα αναλάβει καθήκοντα και πότε θα τα παραδώσει, είναι ακόμη ασαφές, ενώ οι στόχοι θα είναι πολύ συγκεκριμένοι: Να εγκρίνει σε πρώτη φάση τη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 και τη διενέργεια εκλογών μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.

Στο εξής οι διεργασίες των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων φαίνεται ότι κορυφώνονται με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ηγεσία της χώρας να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος φαίνεται να είναι και ο επικρατέστερος, του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρου Μολυβιάτη, και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Σταύρου Δήμα. Επιπλέον, στα βασικά υπουργεία της νέας κυβέρνησης τα μέτωπα είναι ανοιχτά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι σημερινοί υπουργοί θα μείνουν και στη νέα κυβέρνηση, με τον Ευ. Βενιζέλο να παραμένει όπως φαίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε αύριο στο Eurogroup θα μεταβεί ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η «απροθυμία» στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα, καθώς τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά στο εσωτερικό της χώρας είναι καυτά, με το έργο της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, καθώς θα πρέπει άμεσα να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2012, το PSI+, η 6η δόση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η νέα Δανειακή Σύμβαση των 130 δις. ευρώ.

Αυτό που επείγει για την κυβέρνηση είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Στα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης θα είναι η διαπραγμάτευση των όρων της νέας συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι νέοι όροι της, αφού είναι προφανές ότι η νέα συμφωνία συνοδεύεται και από νέο πακέτο μέτρων.

Την ίδια ώρα, εις πέρας πρέπει να αρθεί και η νέα συμφωνία για το haircut στο ελληνικό χρέος ύψους 50%, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Άλλωστε, στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, παρουσιάστηκε κείμενο 7 αναγκαίων ενεργειών, για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Οι επτά αυτές ενέργειες έχουν ως εξής:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης

2. 'Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).

7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Λίγη ώρα μετά τη συμφωνία στο προεδρικό μέγαρο άρχισαν οι σχετικές συναντήσεις ανάμεσα σε στελέχη των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης στην πρώτη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Ζανιάς. Από την πλευρά της ΝΔ μετέχουν συμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Προέδρου του κόμματος Δ. Σταμάτης και Χ. Λαζαρίδης και ο βουλευτής Χ. Σταικούρας.

www.bankingnews.gr


Απέρριψε πρόταση συμμετοχής ο Γ. Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε χθεσινοβραδυνή του δήλωση ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου του έκανε πρόταση να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, την οποία και απέρριψε.
Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό "για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση".

Υποστήριξε επίσης στη δήλωσή του, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση του κ. Παπανδρέου και τον ευχαρίστησε γιαυτό.

"Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του", είπε και εξήγησε τους λόγους της στάσης του.

"Η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία".

Όπως είπε, θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

"Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της", κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου