Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Οι φοιτητικές παρατάξεις προστάτευαν του Αλβανούς που λήστευαν τους φοιτητές μέσα στις εστίες ~ Δεν άφηναν να επέμβει κανείς


Πανικός, φόβος, αγωνία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Εθνικού και Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής, έζησαν τον απόλυτο τρόμο.

Σύμφωνα με την  αστυνομία, δύο άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο χώρο, για να διαρρήξουν διαμερίσματα φοιτητών και επειδή έγιναν αντιληπτοί τράπηκαν σε φυγή πυροβολώντας εναντίον τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές!  

Αυτή είναι  η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας. Γιατί φοιτητές που μένουν στις Εστίες και έζησαν από κοντά όλα τα γεγονότα, μίλησαν αποκλειστικά στο...
protothema.gr και περιγράφουν μια διαφορετική εικόνα: Όχι μόνο δεν πρόκειται για ξαφνική εισβολή, αλλά οι δύο δράστες, αλβανικής καταγωγής, και όχι πολωνικής, όπως ο 37χρονος που συνελήφθη λίγο μετά το περιστατικό από τις αρχές, είχαν κάνει κατάληψη σε δωμάτιο της εστίας εδώ και έναν μήνα (!) και είχαν διαρρήξει διαμερίσματα φοιτητών ουκ ολίγες φορές, εισβάλλοντας σε αυτά τις ώρες που εκείνοι έλειπαν. Δρούσαν δε ανενόχλητοι, ενώ οι αρμόδιοι είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης, αλλά αδιαφορούσαν προκλητικά και έθεταν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή των παιδιών, επικαλούμενοι το «φοιτητικό άσυλο» …

«Όλα έγιναν μετά τις 11 το βράδυ, όταν ολοκληρώθηκε η συνέλευση που είχαμε. Λίγες  ώρες πριν, στις οκτώ, είχαν εισβάλει και πάλι σε δωμάτιο και γενικά, μέσα σε αυτήν την εβδομάδα είχαν κλέψει τουλάχιστον δεκαπέντε φορές», δηλώνει στο protothema.gr σοκαρισμένη φοιτήτρια που θέλησε φυσικά να διατηρήσει την ανωνυμία της. 

«Η κατάσταση  είναι τραγική. Ζούμε με ένα διαρκές άγχος καθημερινά. Φοβόμαστε να βγούμε έξω και δε μπορούμε ούτε να διαβάσουμε», υποστηρίζει άλλη φοιτήτρια του ΕΜΠ και προσθέτει: «Από τη μία λέω να μη βγω έξω, για να μη με κλέψουν, και από την άλλη όταν μένω μέσα φοβάμαι, μήπως μπει κανείς με όπλο. Αυτό θα ήταν το τραγικότερο».  

«Πραγματικά νιώθουμε όλοι χάλια. Ακόμη ζούμε με το φόβο, μήπως μας κλέψουν ή μας συμβεί κάποιο άλλο κακό», υποστηρίζει ένας άλλος δευτεροετής φοιτητής του Πολυτεχνείου.   

Αίσθηση προκαλούν και οι καταγγελίες των φοιτητών ότι οι δύο κακοποιοί, αρχικά, είχαν κάνει κατάληψη στο κτίριο υπ’ αριθμόν 6 των φοιτητικών εστιών αλλά εκδιώχθηκαν από εκεί και στη συνέχεια έκαναν νέα κατάληψη (!) σε δωμάτιο του κτιρίου 16. Όταν μάλιστα ο τότε φύλακας της Εστίας, συνοδεία φοιτητών, προσπάθησαν να τους διώξουν, εκείνοι έβγαλαν όπλο και τους απείλησαν. 

«Έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά μαζί τους. Ζούσαμε με τον φόβο και αυτοί έκλεβαν συνέχεια τα πράγματά μας. Όλοι ξέραμε ότι οπλοφορούν και έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικά. Κάποιος φοιτητής είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία αλλά και οι αστυνομικοί επικαλέσθηκαν το άσυλο. Όμως και οι φοιτητικές παρατάξεις δεν άφηναν να επέμβει κανείς. Η αστυνομία έπρεπε από την πρώτη στιγμή να μπει μέσα και να μας προστατεύσει», λέει φοιτήτρια που διαμένει στο ισόγειο, όπου και συνέβη το περιστατικό. 

Το τηλεφώνημα στην αστυνομία έγινε, αφού ο ένας εκ των δύο τράβηξε τη σκανδάλη προς τον εδώ και τρεις ημέρες νέο φύλακα της εστίας και κατά των φοιτητών που τον ακολουθούσαν, ενώ από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Στο άκουσμα του πυροβολισμού στο σημείο έσπευσε ο υπεύθυνος των εστιών και λίγο αργότερα η αστυνομία. 

«Το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά απ΄όσα έγιναν, οι δύο δράστες επέστρεψαν στον … τόπο του εγκλήματος και περιέλουσαν με βενζίνη το δωμάτιο που έμεναν, βάζοντας φωτιά. Όταν ήρθε η Πυροσβεστική και έγινε έρευνα βρέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών», καταγγέλλουν αποκλειστικά στο protothema.gr φοιτητές. 

«Ποτέ μου δεν  αισθάνθηκα ασφαλής εδώ. Μπαίνουν συνέχεια εξωπανεπιστημιακοί και ειδικά τις νυχτερινές ώρες, για να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και διάφορα άλλα πράγματα. Κανείς δεν τους λέει τίποτα. Κάνουν πραγματικά ό,τι θέλουν», υποστηρίζει φοιτήτρια του 4ου έτους στο ΕΜΠ και προσθέτει: 

«Δεν είναι  αυτό το μόνο μας πρόβλημα. Εδώ και χρόνια ένα ολόκληρο κτίριό μας έχει καταληφθεί από αναρχικούς. Εγώ βρίσκομαι ήδη τρία χρόνια στις εστίες και σίγουρα αυτοί είναι εδώ πριν να έρθω. Προτιμώ να μην κυκλοφορώ έξω τη νύχτα και, αν τύχει να γυρίσω το βράδυ, είμαι πάρα πολύ προσεκτική και φοβάμαι πάρα πολύ». 

Όπως, επίσης, δηλώνουν στο protothema.gr αρκετοί φοιτητές υπάρχει έντονη φημολογία ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι εστίες θα μείνουν χωρίς φύλαξη, ενώ θα κλείσει και το εστιατόριο, καθώς οι φοιτητικές εστίες ανήκουν πλέον στο Πολυτεχνείο και ο Πρύτανης δηλώνει πώς δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν αυτές οι βασικές και άκρως απαραίτητες λειτουργίες. 

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι φοιτητές που υποστήριξαν πώς θα ήθελαν να είχαν την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα, όπου θα ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια. Λόγω, όμως, της οικονομικής τους κατάστασης είναι αναγκασμένοι να μένουν εκεί με καθημερινό σύντροφό τους τον τρόμο.


Το καμένο φοιτητικό δωμάτιο




Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, ένα δωμάτιο κάηκε ολοσχερώς και ένα άλλο έπαθε μεγάλες ζημιές

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου