Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Εφιαλτικά ρεκόρ και σενάρια για την Ευρώπη


Τα έγραψα προχθές, ορίστε η επαλήθευση...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι «επιθέσεις» των αγορών στα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης, με το «ενδιαφέρον» να έχει μετατοπιστεί πλέον από την Ελλάδα στην Ιταλία και κυρίως στην Ισπανία, που έχει μπροστά της και μια εκλογική μάχη την Κυριακή!

Ήδη οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων...
 κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από την έλευση του ευρώ, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει και το ψυχολογικό όριο του 7% (στο 7,2%), πάνω από το οποίο είναι ουσιαστικά απαγορευτικός ο δανεισμός από την αγορά. Το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης βρήκε το spread των ισπανικών δεκαετών εκδόσεων στις 462 μονάδες βάσης, για να εκτιναχθεί άμεσα έως τις 524,5.

Την ίδια ώρα ανάλογη πορεία ακολουθεί και το ιταλικό ομόλογο που άνοιξε με spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 482 μονάδες βάσης και απόδοση στο 6,75% αλλά γρήγορα ξεπέρασε τις 501 μονάδες.

Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Γερμανίας.

Μάλιστα νωρίτερα ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του υφιστάμενου Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Συγκεκριμένα, ζήτησε το Ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν.

Η αντίδραση του Βερολίνου ήταν άμεση, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Eξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε , που τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τυπώσει χρήμα για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς «κάτι τέτοιο θα προσέφερε μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να διαλύσει τη μεταρρύθμιση»!

Τουλάχιστον αμβλύνθηκε, έστω και κατ΄ελάχιστον, η πίεση στα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με το spread του 10ετούς να διαμορφώνεται νωρίτερα στις 169 μονάδες βάσης, ήτοι σε απόδοση 3,59%.
Π.Θ.


Μεγάλες οι πιθανότητες να τυπώσει χρήμα η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να τυπώσει σύντομα χρήμα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters.
Ειδικότερα, η δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 50 οικονομικοί αναλυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εμφανίζει 48% πιθανότητα να αναγκαστεί τελικά η ΕΚΤ να προβεί σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά ότι θα το κάνει πριν από το Μάρτιο του 2012.

Παράλληλα, οι 25 από τους 49 αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και ότι θα μετατραπεί σε δανειστή ύστατης ανάγκης, προσφέροντας δάνεια σε υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.

"Στη συγκυρία αυτή, μόνο η ΕΚΤ έχει τη δύναμη να κατευνάσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα, ενώ περιμένουμε από τις περιφερειακές κυβερνήσεις να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο αποτελεί κλειδί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών" δήλωσε ο Thomas Costerg της Standard Chartered.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου