Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Δοκιμή Beaujolais Nouveau & Φρέσκων ελληνικών κρασιών


Την τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, ένα σλόγκαν ακούγεται σε διάφορες χώρες του κόσμο και ιδιαίτερα στη Γαλλία: "Το Beaujolais Nouveau έφτασε!". Η φράση αυτή παραπέμπει σ' ένα κάλεσμα για οινοποσία με το ομώνυμο κρασί, το πρώτο κρασί της σοδειάς, από την ερυθρή ποικιλία Gamay, της ιστορικής οινοποιητικής επαρχίας Beaujolais, βόρεια της Λυών.

Σύμφωνα με αυτή την παράδοση,...
 φίλοι συνευρίσκονται για να πιουν Beaujolais Nouveau. Μπορεί το έθιμο αυτό να ξεκινά από πολύ παλιά, αλλά επισημοποιείται σαν ένα γαλλικό οινογευστικό έθιμο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Λέγεται ότι η συνήθεια αυτή ήρθε με το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, όταν καλλιτέχνες και διανοούμενοι της Γαλλίας, που ως γνωστόν λάτρευαν το κρασί, μετέφεραν αυτό το δρώμενο στο Παρίσι.

Η αρχή είχε γίνει και δεν άργησε να φθάσει η ώρα που όλος ο κόσμος θα μιλούσε για το Beaujolais Nouveau και μάλιστα η ημέρα που το κρασί έφθανε στα bistrot, στις κάβες, στα εστιατόρια απέκτησε τέτοια δύναμη που ως παγκόσμιο γεγονός ανεβάζει την αγωνία των οινόφιλων στο κατακόρυφο μέχρι να δοκιμάσουν το πρώτο ποτήρι του Beaujolais Nouveau.


Georges Duboeuf - Beaujolais Nouveau 2011

Χώρα Προέλευσης Γαλλία
Περιοχή Βουργουνδία
Ποικιλία Gamay

Η περιοχή αυτή της Βουργουνδίας έχει πλουσιότατη παραγωγή οίνου. Και προφανώς όχι μόνο το "πρώιμο" κρασί. Υπάρχουν 12 κύριοι τύποι κρασιών Beaujolais που καλύπτουν την παραγωγή 95 χωριών της περιοχής και 20.000 εκτάρια.

Το χρώμα του είναι ρουμπινί κόκκινο με ζωηρές ιώδεις ανταύγειες αρκετά συμπυκνωμένο με μέτριο σώμα.

Στη μύτη είναι ευδιάκριτα τα κόκκινα φρούτα όπως το γλυκό κεράσι.

Στο στόμα κυριαρχούν αρώματα βατόμουρου, κερασιού και μαύρης σταφίδας που υπογραμμίζουν την προέλευσή του. Η ποικιλία Gamay ξεχωρίζει.

Είναι μαλακό, αρωματικό με δροσιστική ευχάριστη οξύτητα με μια ευχάριστη επίγευση που θυμίζει μαρμελάδα κεράσι.

Βαθμολογία: 17/20
Τιμή:7,75


Ελληνικά Νουβό

Στη χώρα μας εδώ και μια δεκαετία περίπου οι κάβες ακόμα και οι δήμοι οργανώνουν βραδιές για να πιούνε το κρασί αυτό, συνήθως μεταξύ 15 και 25 Νοεμβρίου.

Τα Beaujolais Nouveau είναι γαλλικά κρασιά. Όμως έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για παρόμοιες παραγωγές και σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα έχουν υπάρξει άλλοτε καλά, άλλοτε όχι. Έχουν ουσιαστικά παραχθεί κρασιά "σαν" το Beaujolais Nouveau. Έχουν δηλαδή τα χαρακτηριστικά του "νέου" κρασιού, που δεν επιδέχεται παλαίωση. Ιδανικός συνδυασμός Camambert ψημένο στο φούρνο.



Φρέσκο 2011, Χατζημιχάλη


Περιοχή Αταλάντη

Ποικιλία Syrah, Μαυρούδι,Grenache rouge


Το Φρέσκο 2011, μια ελληνική εκδοχή του γαλλικού Nouveau, παράγεται για 8η συνεχή χρονιά, φτιάχνεται από τις ποικιλίες Syrah, Μαυρούδι και Grenache rouge και οινοποιείται με τη μέθοδο maceration carbonique.


Η ιδιαίτερη αυτή τεχνική οινοποίησης εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα της άσπαστης ρώγας να ζυμώνει τα σάκχαρα που περιέχει όταν βρίσκεται σε περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα (CO2).


Μέσα στον ειδικό οινοποιητή τοποθετούνται ολόκληρα άσπαστα τσαμπιά σταφυλιού και η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται υπό αναερόβιες συνθήκες, δηλαδή απουσία οξυγόνου (O2), μέσα στις άσπαστες ρόγες (ενδοκυτταρικά).


Το χρώμα του είναι ρουμπινί κόκκινο με ζωηρές ανταύγειες. Στη μύτη είναι ευδιάκριτα τα κόκκινα φρούτα σε δροσερή εκδοχή. Βύσσινο και άνθη κυριαρχούν μάζι με ένα ξεχωριστό τσίμπημα στην άκρη της γλώσσας με μία τσιχλόφουσκα να κυριαρχεί.

Βαθμολογία: 17/20
Τιμή:6,00




Novus Λυραράκη 2011

 
Περιοχή Κρήτη

Ποικιλία Syrah , Μοσχάτο ερυθρό και λίγο Κοτσιφάλι


Η οινοποίηση σε αυτό το κρασί γίνεται κανονικά όπως στα ερυθρά κρασιά και στην ουσία ο χαρακτήρας του Nouveau προκύπτει από το αρωματικό δυναμικό των ποικιλιών.Στην όψη είναι πιο διαυγές σε σχέση με τα κλασικά Nouveau.


Η μύτη έχει και εδώ έντονα κόκκινα φρούτα και μία ιδιαίτερη φυτικότητα και λίγες τανίνες. Η επίγευση είναι μέτρια ενώ χαρακτηριστικός ο συνδυασμός που θα μπορούσε να έχει με πιάτα όπως μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, ζυμαρικά Κόκκινα, Τυρί Blue Cheese και σπανάκι με τυρί.

Βαθμολογία: 17,5/20
Τιμή:7,00

Δοκίμασε η Κική Παναγιώτου
Πηγή




Boutari Nouveau 2011

Το πρώτο Ελληνικό Nouveau γίνεται 25 ετών!

Το Boutari Nouveau 2011 προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Syrah, από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Ημαθίας. To έντονο άρωμα του κρασιού, όπου διακρίνουμε αρώματα ροδιού, μπανάνας, κομπόστας φρούτων, γαρύφαλλου και πικραμύγδαλου, η υπέροχη διαύγεια του κόκκινου χρώματός του με τις βιολετί ανταύγειες και η φρέσκια αλλά παράλληλα πλούσια και ισορροπημένη γεύση του θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή!

Το Boutari Nouveau πίνεται ευχάριστα λίγο δροσερό στους 12-14 βαθμούς C ως απεριτίφ αλλά και συνοδεύει εξαιρετικά ελαφρά γεύματα, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, αλλαντικά και ώριμα φρούτα.

Κυκλοφορεί από τις 17 Νοεμβρίου σε επιλεγμένες κάβες, επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και εστιατόρια, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών!

Παραγωγή και διάθεση: ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ









Από το τελετουργικό που ακολουθήθηκε φέτος στη Γαλλία για τον ερχομό του νέου κρασιού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου