Είναι το αίμα του Λίμουλου (Carcinoscorpius rotundicauda ή Mangrove horseshoe crab), απαραίτητο στις εταιρείες βιοϊατρικής, που ελέγχουν εμβόλια, υγρά για ενδοφλέβια χρήση και ιατρικά μηχανήματα, αναζητώντας βακτήρια τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία αν διεισδύσουν στο αίμα.:
Χάρη σε ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες που λειτουργούν σαν ένα πρωτόγονο ανοσοποιητικό σύστημα, το αίμα του λίμουλου πήζει αμέσως μόλις αγγίξει κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό, όπως ο E-coli και η σαλμονέλα.
Το τεστ που παρασκευάζεται από αυτές τις πρωτεΐνες είναι τόσο ευαίσθητο, που μπορεί να ανιχνεύσει ελάχιστες ποσότητες, ακόμο και ένα μέρος ανά τρισεκατομμύριο.
Σήμερα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον μελετούν μια άλλη μέθοδο με συνθετικά μόρια, πανομοιότυπα με τα αντιμικροβιακά πεπτίδια που υπάρχουν στο δέρμα του βατράχου Xenopus Laevis. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξαλαφρώσει κάπως τους λίμουλους - αν αποδεικνυόταν εξίσου αποτελεσματικό με τη στρατηγική τους, την οποία εφαρμόζουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Γιατί μπλε;
Το χρώμα αυτό οφείλεται σε μια αναπνευστική χρωστική, την αιμοκυανίνη, που περιέχει χαλκό.
Οι αιμοκυανίνες είναι ουσίες που συγκρατούν το οξυγόνο στις περιοχές όπου η συγκέντρωσή του είναι υψηλή, όπως οι πνεύμονες και τα βράγχια, και το απελευθερώνουν στις περιοχές χαμηλής συγκέντρωσης, στους ιστούς.
Η αποτελεσματικότητα της μεταφοράς εξαρτάται από τη συγκέντρωση του οξυγόνου, τη θερμοκρασία, το pH και τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα. Κάθε χρωστική λειτουργεί καλύτερα σ' ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών αυτών των παραγόντων.
Τα περισσότερα ζώα διαθέτουν αιμοσφαιρίνη, το κόκκινο χρώμα της οποίας οφείλεται στο σίδηρο. Κάποια άλλα διαθέτουν αιμοκυανίνη, που είναι μπλε λόγω της παρουσίας χαλκού. Αυτό συμβαίνει γιατί το χρώμα κάθε χρωστικής καθορίζεται από το είδος των μεταλλικών ιόντων που περιέχει.
Πηγές ~ National Geographic / santosight.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου