Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αρχαία Λυκία - Ιωνία Μικράς Ασίας ~ Επ1 Ξάνθος A' Μέρος


Εξαιρετική σειρά ντοκυμανταίρ για την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων, την οποία καταχράζονται & υφαρπάζουν σύγχρονοι βάρβαροι.

Η χερσόνησος της Λυκίας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας. Η πατρίδα του Λύκιου Απόλλωνα και του Αγίου Νικολάου των Μύρων.

Στην πρώτη εκπομπή της σειράς «Λυκία», με αφετηρία την Ξάνθο, τη σημαντικότερη πόλη της Λυκιακής Συμπολιτείας, επιχειρούμε ένα οδοιπορικό στους τόπους και τους ανθρώπους. Αρχαία ελληνικά μνημεία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. ορθώνονται πλάι σε κτίρια και ιερά...
 των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων, νεκροπόλεις, πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά ερείπια. Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος και ο Στέφανος Βυζάντιος οδηγοί μας σ' ένα ταξίδι ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία.

Όπως και όλη η Ιωνία είναι τόπος όπου η παρουσία του Ελληνισμού ήταν διαρκής από την αρχαιότητα ως τις αρχές του αιώνα μας.

Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η σειρά, που γυρίστηκε με ξένα και ελληνικά συνεργεία. Έγιναν πολλαπλά ταξίδια σε τόπους απρόσιτους και με δύσκολες συνθήκες εργασίας, γιατί οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στη σκηνοθέτιδα.

Κινηματογραφήθηκαν αρχαίες μισοβυθισμένες πολιτείες, αρχαία λουτρά, βυζαντινές εκκλησίες πάνω στην άμμο, μαντεία, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, απρόσιτα χωριά στην ενδοχώρα, κάποτε σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Βουνά που ο πλούτος των μοναστηριών έχει συγκριθεί με τον Άθω.

Εκτός από τις επιτόπιες λήψεις σε είκοσι πόλεις της Λυκίας, έγιναν κινηματογραφήσεις στη Ρόδο, στο Καστελόριζο και στην Καβάλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παρίσι και στο Βρετανικό Μουσείο. Για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λυκίας, μιλούν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Στη σειρά συμμετέχει και ο μικρασιάτης Γιάννης Καψής. Οι μεταφράσεις των αρχαίων συγγραφέων έγιναν ειδικά για τη σειρά από τον συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά, που κρατά και το ρόλο του αφηγητή.

Η σκηνοθέτης αφιερώνει τη σειρά στη μνήμη του μικρασιάτη πατέρα της και στα 2.500.000 των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Η σειρά έχει κάνει εντυπωσιακή πορεία στο εξωτερικό:

Για πρώτη φορά ελληνική παραγωγή έλαβε μέρος στο FIPA '89, Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων, που διοργανώνεται στις Κάννες, πλάι σε κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Ερίκ Ρομέρ, ο Βέρνερ Χέρτσοκ κτλ. Επίσης, προβλήθηκε στη Βιντεοτέκ του Παρισιού, σε διεθνή φεστιβάλ, ζητήθηκε από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ το BBC πρότεινε τη συμμετοχή του 6ου επεισοδίου της σειράς στο INPUT '90 (Παγκόσμιο Συνέδριο Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων) στον Καναδά, όπου συμμετείχαν 700 σύνεδροι απ' όλες τις χώρες του κόσμου, με ό,τι σημαντικότερο έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη τηλεοπτική παραγωγή, και όπου, επίσης, η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά. Επεισόδια της σειράς προβλήθηκαν, επίσης, στο Λούβρο και στην Γαλλική Ακαδημία.
 
 


Στην κατηγορία Ελληνισμός, θα βρείτε πολλά βίντεο-ντοκυμανταίρ για τις ελληνικές πόλεις που βρίσκονται εκτός της σημερινής Ελληνικής Επικράτειας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου