Οι εταίροι δεν πρόκειται να δείξουν ανοχή. Η κοινωνία, επίσης. Μέσα σε εκατό μέρες θα πρέπει να γίνουν τα πάντα: Να επουλωθούν τα τραύματα στη διεθνή εικόνα της χώρας. Να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση. Να γίνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις. Να εφαρμοστούν μέτρα που ψηφίστηκαν, αλλά χάθηκαν μέσα στην εθνική μας παραζάλη.:
Η εικόνα «πάγωσε» για δύο ολόκληρες εβδομάδες. Η αναγγελία δημοψηφίσματος έφερε τη γαλλογερμανική εκδίκηση. Και το δείπνο τιμωρίας στις Κάννες οδήγησε σε μια βασανιστική διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Η πολιτική και οικονομική επανεκκίνηση που επιχειρείται, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε αυτό, τουλάχιστον, συμφωνούν απόλυτα όλοι οι πρωταγωνιστές της νέας εσωτερικής τάξης πραγμάτων. Η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους θεσμικούς εταίρους και η εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης αποτελούν, εκ των πραγμάτων, προτεραιότητα και κεντρικό διακύβευμα.
Στον πολύ κοντινό ορίζοντα υπάρχει η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου και η συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου, που προσφέρονται για εκρηκτικά ξεσπάσματα οργής από ακροαριστερούς. Τα συνδικάτα, που είχαν τραβήξει χειρόφρενο, σε αναμονή της οριστικοποίησης των πολιτικών εξελίξεων, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν την αγωνιστική διάθεση.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, ταυτόχρονα, να πείσει πολίτες και δανειστές. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, με εγγενή αντίφαση. Αν δεν πρόκειται για φύσει αδύνατη αποστολή. Η «κούρσα» των εκατό ημερών θα είναι μετ’ εμποδίων και μάλιστα πολλών.
Συγκεκριμένα:
1. Έκτη δόση: Για την απελευθέρωση των οκτώ δισ. ευρώ θα αρκέσει η προγραμματική δέσμευση της νέας κυβέρνησης, ότι θα υλοποιήσει άμεσα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Η εκκρεμότητα, σε σχέση με την εκταμίευσή της, οφείλεται στην απαίτηση των δανειστών για «άρση κάθε πολιτικής ασάφειας» (Κρ. Λαγκάρντ). Συνεπώς, πλέον, θα έχουν εκλείψει τα κωλύματα. Μεγαλύτερη σημασία έχει η εκταμίευση της έβδομης δόσης (ύψους 80 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο). Θα μπορούσε να γίνει με τους ευνοϊκότερους όρους του νέου δανείου -αν όλα πάνε καλά.
2. Επιτήρηση: Στο κείμενο των Συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής προβλέπεται ρητά η «ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης». Με βάση το κείμενο, ο νέος ρόλος των επιτηρητών, θα καθοριστεί εγγράφως στο μνημόνιο. Επομένως, πρέπει να εξειδικευθεί και να παρουσιαστεί με κάθε λεπτομέρεια.
3. Δανειακή Σύμβαση - Νέο Μνημόνιο: Παρά τη γαλάζια θεωρία (άλλο η σύμβαση, άλλο τα μέτρα), η απόφαση για την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος χρηματοδότησης (100+30 δισ. ευρώ) συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική που θα συμφωνηθεί. Πρόκειται, δηλαδή, για «πακέτο» το οποίο θα «κλειδώσει» μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Επισήμως, λέγεται ότι εφόσον εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα (επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πολυνομοσχέδιο), δεν θα υπάρξουν άλλοι δυσάρεστοι αιφνιδιασμοί (νέες περικοπές μισθών/συντάξεων, νέοι φόροι). Ωστόσο, για να ισχύσει αυτό, θα πρέπει να κριθεί ότι έχει εκτελεστεί με επιτυχία ο προϋπολογισμός του 2011 (γεγονός μάλλον απίθανο).
4. Όροι δανεισμού: Ένα ακόμη πεδίο διαπραγμάτευσης θα είναι το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής του νέου δανείου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Υπάρχει διάθεση για ευνοϊκότερους όρους, αλλά αυτή η πρόθεση δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί σε αριθμούς.
5. Προϋπολογισμός του 2012: Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε δεσμευτεί στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ ότι θα ψηφιζόταν στα μέσα Νοεμβρίου. Η πολιτική θύελλα του τελευταίου 15νθήμερου δεν επιτρέπει, πιθανότατα, την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Αλλά και πάλι δεν θα δοθούν ελαστικά χρονικά περιθώρια. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012, επίσης, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 6. Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο: Κανονικά, θα έπρεπε να έχει γίνει νόμος του κράτους ως το τέλος του χρόνου, για να εφαρμοστεί το 2012.
7. «Κούρεμα»: Επείγει η ολοκλήρωση των διεργασιών για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+). Έχει χαθεί χρόνος. Το ιταλικό ζήτημα έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Οι αγορές αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερη επιφύλαξη τα υπερχρεωμένα κράτη που μοιράζονται το κοινό νόμισμα.
8. Αποκρατικοποιήσεις: Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου ορίζει ότι «η Ελλάδα δεσμεύει ταμειακές ροές από το πρόγραμμα ‘Ήλιος’ ή έσοδα από άλλες ιδιωτικοποιήσεις, πέραν των προβλεπομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής, ώστε να εξασφαλιστούν 15 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους».
9. Δημόσιο: Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι και να γίνουν συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών.
10. Άνοιγμα επαγγελμάτων: Το νομοσχέδιο Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, μαζί με τροπολογία για την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, παραμένει σε εκκρεμότητα. Μέχρι τον Μάρτιο, άλλωστε, θα πρέπει να έχουν γίνει «διορθώσεις» σε όσα έχουν ψηφιστεί για το άνοιγμα άλλων επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.), τα οποία δεν κρίθηκαν επαρκή από την Ε.Ε.
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου