Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μια περιπέτεια στη ΔΟΥ ~ Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας


«Δεν μπορώ να σας βγάλω δύο αντίτυπα φορολογικής ενημερότητας». Ο εφοριακός υπάλληλος σε μεγάλη ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης κοιτούσε την αίτηση του φίλου και η ένταση της φωνής του έδειχνε ότι δεν πίστευε αυτά που έλεγε.

Ο φίλος είχε ειδοποιηθεί από το συμβολαιογράφο του ότι κάτι συμβαίνει με τη φορολογική του ενημερότητα. «Κάτι συμβαίνει και πρέπει να πάτε στη ΔΟΥ σας»,...
 του είπε και ο φίλος πήρε πρωί πρωί το δρόμο για την εφορεία του γεμάτος ανησυχία. «Μήπως ήρθε το χαράτσι της ΔΕΗ και δεν το πρόσεξα;», αναρωτιόταν μπαίνοντας στη ΔΟΥ. Εκεί άκουσε από τον υπάλληλο ότι χρωστά 503 ευρώ.

«Τι είναι το ποσό;», ρώτησε και η απάντηση ήταν αυτό που περίμενε. «Υπάρχει ένα ποσό 503 ευρώ που δεν έχετε πληρώσει», του λέει. «Μα είναι ο φόρος αλληλεγγύης τον οποίο έχω ξεκινήσει να πληρώνω με δόσεις. Εχω ήδη εξοφλήσει τις δύο πρώτες», απάντησε ο φίλος. Ο εφοριακός κοίταξε στο κομπιούτερ και επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του φίλου. «Και τι γίνεται τώρα με τη φορολογική μου ενημερότητα;», ρώτησε εκ νέου ο φίλος. «Πρέπει να κάνετε γραπτή αίτηση», του απάντησε ο υπάλληλος, δείχνοντάς του τις φωτοτυπίες πάνω στο γκισέ.

Ο φίλος είχε αρχίσει να φορτώνει, γιατί κατάλαβε ότι έχασε ήδη δύο ώρες από το πρωινό του χωρίς να υπάρχει λόγος. Ή, μάλλον, επειδή το σύστημα δεν έχει εκσυγχρονιστεί, έτσι ώστε να παρέχει φορολογική ενημερότητα, όταν κάποιος πληρώνει τις δόσεις των νέων φόρων.

Πήρε στα χέρια του την αίτηση και διαπίστωσε ότι υπήρχε η δυνατότητα να λάβει δύο και τρεις ενημερότητες. Στο έντυπο υπήρχε το σχετικό κενό προς συμπλήρωση, αλλά και η αναφορά για τους λόγους. Συμπλήρωσε, λοιπόν, τον αριθμό 2 και έγραψε και 2 αιτιολογίες. Μόνο που ο υπάλληλος τον έκοψε: «Δύο αντίτυπα δε δίνω».

«Και τώρα τι γίνεται;», ρώτησε ξανά ο φίλος. Αυτήν τη φορά ο τόνος της φωνής του εφοριακού ήταν ακόμη πιο σιγανός. «Θα σας δώσω το ένα, θα πάτε να το βγάλετε μια φωτοτυπία και θα 'ρθείτε ξανά για να σας το σφραγίσω», του είπε ο υπάλληλος. Ο φίλος άρχισε να γελά, αλλά συγκρατήθηκε. «Φαντάζομαι ότι δεν έχετε εδώ φωτοτυπικό μηχάνημα;», ρώτησε, μην περιμένοντας θετική απάντηση. «Εχουμε, αλλά για υπηρεσιακούς λόγους», είπε με φωνή που μόλις έβγαινε από το στόμα του ο υπάλληλος. Γιατί αντιλαμβανόταν και ο ίδιος το παράλογο όλων αυτών των απίστευτων γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών.

Το άλλο με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση το θυμάστε;

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου