Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Βόρεια Ελλάδα: Στην εποχή της... φουφούς


Στην εποχή της... φουφούς έχουν επιστρέψει χιλιάδες Ελληνες για να ζεσταθούν

Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα -ακόμη και μέσα στη Θεσσαλονίκη-, τα καυσόξυλα έχουν γίνει περιζήτητα, καθώς πολλά σπίτια θερμαίνονται αποκλειστικά με ξυλόσομπες, τζάκια, ακόμη και ξυλολέβητες που έχουν επιστρέψει, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου σκαρφάλωσε στα 95 λεπτά και βαδίζει ολοταχώς για το ένα ευρώ το λίτρο:

Σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν πολλαπλασιαστεί οι αιτήσεις στα δασαρχεία για υλοτόμηση δέντρων για καυσόξυλα και έχει αυξηθεί η παράνομη υλοτομία -αν και υπήρχε πάντοτε- που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ αθρόες είναι οι εισαγωγές καυσόξυλων από τη Βουλγαρία. Μάλιστα, έμποροι καυσόξυλων εκτιμούν ότι, εφόσον ο χειμώνας, που ξεκίνησε σχετικά νωρίς, εξελιχτεί δριμύς, σύντομα ενδέχεται να παρουσιαστεί έλλειψη ξύλων στην αγορά.

«Η ζήτηση έχει ανέβει εντυπωσιακά τις τελευταίες ημέρες. Οι τιμές διατηρούνται περίπου στα 130 ευρώ ο τόνος», σημείωσε έμπορος καυσόξυλων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα, αν διατηρηθεί η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά.

Από τον Εβρο μέχρι την Καστοριά τα δασαρχεία έχουν δεχτεί φέτος πολλαπλάσιες αιτήσεις ξυλείας, ενώ καθημερινά καταγράφονται κρούσματα υλοτομίας.

«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση φέτος. Οι αιτήσεις των πολιτών από τα απομακρυσμένα χωριά είναι αρκετές, ενώ για την παράνομη υλοτομία πάντοτε υπήρχε και συνεχίζεται», επισήμανε ο Χρήστος Λιάμης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς.

«Τα καυσόξυλα κυριαρχούν σε όλη την περιφέρεια. Βέβαια και σ' αυτά οι τιμές έχουν ανέβει πολύ και ακούς να πωλούνται από 90 λεπτά μέχρι και 1,50 ευρώ το κιλό. Ομως όλοι έχουν εστιάσει στην τιμή του πετρελαίου και δεν κοιτούν τι γίνεται με τα άλλα καύσιμα», επισήμανε ο Γιάννης Μαγλουσίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, πρόεδρος των πρατηριούχων νομού Κιλκίς.

Οι τιμές στα καυσόξυλα ξεκινούν από 80 ευρώ ο τόνος εισαγωγής άκοπα και φτάνουν μέχρι και 160 ευρώ τα ξερά.


Αυξήθηκε η κατανάλωση αερίου

Την ώρα που τα νοικοκυριά προσπαθούν να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση καυσίμων, με τον υδράργυρο να κατρακυλάει έως τους -2 βαθμούς στη Φλώρινα και τους 5 στη Θεσσαλονίκη, εκτός από την αυξημένη χρήση καυσόξυλων, καταγράφεται και αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρίας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης, το τελευταίο τριήμερο (λόγω κρύου και Σαββατοκύριακου) η ημερήσια κατανάλωση ξεπέρασε τα 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες που δεν ξεπερνούσε τις 700.000 κ.μ. ημερησίως.

agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου