Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ~ Θεσσαλονίκη: Ο ρυπαίνων (θα) πληρώνει


Στην εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συνολικά 70 επόπτες καθαριότητας του δήμου σε όλες τις δημοτικές κοινότητες εξουσιοδοτούνται για να συνδράμουν στην τήρηση των όρων του κανονισμού Καθαριότητας, ο οποίος παραμένει στην ουσία ανενεργός εδώ και χρόνια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους πολίτες;
Απόρριψη αντικειμένων ή μικροαπορριμμάτων εκτός καλαθιών δήμου, πρόστιμο 15 ευρώ
Ρύπανση από λάδια και πλύσιμο αυτοκινήτων, πρόστιμο 50 ευρώ.
Εγκατάλειψη απορριμμάτων στις...
λαϊκές και λοιπές αγορές ή παραβίαση ωραρίου, πρόστιμο από 150 έως 300 ευρώ. Παρκάρισμα δίπλα σε κάδους με τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η μετακίνησή τους για την αποκομιδή των απορριμμάτων, πρόστιμο 150 ευρώ. Για τη ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, τοίχων, πάρκων, παιδικών χαρών, πρασίνου κ.λ.π, πέρα από τη δαπάνη αποκατάστασης, θα επιβάλλεται και πρόστιμο από 150 έως 1.500 ευρώ! Το πρόστιμο για τη ρύπανση που προκαλείται από... σκύλους ανέρχεται σε 50 ευρώ. Μάλιστα, διπλασιάζεται εάν η παράβαση γίνει σε παιδική χαρά ή άλλο κοινόχρηστο χώρο που φιλοξενεί παιδιά, σε αυλές ή εισόδους σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, σε προαύλια εκκλησιών, δημόσια ή δημοτικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους.
Οι επόπτες καθαριότητας θα είναι εξοπλισμένοι στο εξής με τριπλότυπα ώστε να καταλογίζουν πρόστιμα –το ύψος τους καθορίζεται ανάλογα με την παράβαση-, όταν δεν εφαρμόζονται οι όροι του κανονισμού, όπως για αυτοκίνητα που σταθμεύουν δίπλα σε κάδους απορριμμάτων και παρεμποδίζουν την αποκομιδή, για εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων, βιοτεχνικών-βιομηχανικών απορριμμάτων, τοξικών αποβλήτων, για αφισορρύπανση, ρύπανση μνημείων κ.λπ.

Συνδρομή
«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνδρομή σας για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία και την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Φιλοδοξία μας είναι να περπατάτε στο δρόμο και να είστε υπερήφανοι που διατηρείτε την πόλη καθαρή», τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προς τους επόπτες καθαριότητας, με τους οποίους συναντήθηκε παρουσία του αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάση Παππά.
Στη σημασία της θεσμοθέτησης του τομεάρχη καθαριότητας με αυξημένα καθήκοντα σε κάθε δημοτική κοινότητα, καθώς και τα καθήκοντα των 70 εποπτών καθαριότητας αναφέρθηκε ο κ. Παππάς και σημείωσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνει πράξη η δέσμευσή της για τα «έξι μικρά δημαρχεία» ώστε να επιτευχθεί η δραστηριοποίηση και η ενεργός συμμετοχή όλων των δημοτών στα δρώμενα της πόλης. Πρόσθεσε ότι για την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, που σήμερα είναι ουσιαστικά ανενεργός, καθώς και για την προληπτική και κατασταλτική επιτήρηση των δημόσιων χώρων κρίνεται απαραίτητη η ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου