Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ποιός είναι ο Λουκάς Παπαδήμος



Ο Λουκάς Παπαδήμος (11 Οκτωβρίου 1947) είναι Έλληνας οικονομολόγος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε...
 μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά.

Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.

Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Τον Νοέμβρη του 2011 εμφανίστηκε από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως η επικρατέστερη επιλογή για την πρωθυπουργία της χώρας κατά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Μέχρι στιγμής 18:56 της 6ης Νοεμβρίου 2011, θεωρείται ο πιθανότερος για τη θέση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

el.wikipedia.org


Ολα τα στοιχεία και οι πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερο τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ.Λ.Παπαδήμο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να ταξιδέψει προς την Αθήνα.

Το όνομα του κ.Παπαδήμου ακούστηκε και στις Κάννες , σε εκείνο το δραματικό δείπνο όπου η χώρα μας αντιμετώπισε την απειλή εξόδου από την ευρωζώνη. Και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες είναι αποδεκτός τόσο ο κ.Παπανδρέου, όσο και ο κ.Σαμαράς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως τώρα δεν έχει υπάρξει απευθείας επαφή με τον κ.Παπαδήμο, αλλά πολλές συζητήσεις με τρίτα πρόσωπα τα οποία συνδέονται είτε φιλικά είτε πολιτικά με τους δύο αρχηγούς.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Παπαδήμος μοιάζει να είναι το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη στιγμή. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μείζονα οικονομικά προβλήματα της χώρας, έχει ιδία γνώση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, μπορεί να χειρισθεί με ασφάλεια και ακρίβεια τις συμφωνίες με τις Τράπεζες και επιπλέον εκ της προηγούμενης θέσεώς του έχει συνεργασθεί στενά με τους ευρωπαίους ηγέτες και το ανώτερο στελεχιακό δυναμικό των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης , όπως και με τους σημαντικότερους τραπεζίτες του πλανήτη. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα μπορέσει να κινητοποιήσει σημαντικό κύκλο εμπειρογνωμόνων και προσώπων, ικανών να στηρίξουν το δύσκολο έργο αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης και να προετοιμάσουν εκείνο της επόμενης που θα προκύψει από τις εκλογές που θα ακολουθήσουν σε λίγους μήνες.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ.Παπαδήμος μπορεί να δράσει κατευναστικά τόσο στο εσωτερικό της χώρας , όσο και στο εξωτερικό. Στον βαθμό που υποστηριχθεί με ειλικρίνεια από τα δύο κόμματα εξουσίας και συνοδεύεται από δύο αντιπροέδρους, πιθανότατα τους κ.Βενιζέλο και Δήμα, όπως οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, θα μπορέσει να τρέξει με ταχύτητα τις υποθέσεις της χώρας και να δημιουργήσει περιβάλλον σταθερότητας και ομαλότητας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να λέμε ρε φίλε, τα καραβάνια στην επταετία χωρίς όλους αυτούς του πομπώδεις ακαδημαϊκούς τίτλους έκανα καλύτερη δουλειά.

Δημοσίευση σχολίου