Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Τηγανίαι μελιτόεις μετά κασίας (Τηγανίτες με μέλι & κανέλα)


Τηγανίας ἤδη τεθέασαι χλιαρούς
σίζοντας, ὅταν αὐτoίσιν ἐπιχέης μέλι;

«Έχεις δει ως τώρα ζεστές τηγανίτες
να τσιτσιρίζουν, όταν τις περιχύνεις μέλι;»
(Δειπνοσοφιστές ΙΔ, Μάγνης "Διόνυσος Β")

Τραγήματα, τρωγάλια, επιφορήματα και επιδορπίσματα είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για τα γλυκά και τις λιχουδιές.:


Υλικά:  
 
■ 1 1/2 κούπα αλεύρι σταρένιο
■ 1 κούπα χλιαρό νερό
■ 3 κουταλιές μέλι
■ 1/3 μικρού κουταλιού θαλασσινό αλάτι
■ ελαιόλαδο για τηγάνισμα
■ 1/2 κουταλάκι κανέλα
■ 3/4 κούπας μελί


Εκτέλεση:

1. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέστε ανακατεύοντας λίγο λίγο το νερό και στο τέλος τις 3 κουταλιές από το μέλι. Δουλέψτε το χυλό αυτό για να γίνει λείος.

2. Βάλτε λάδι στο τηγάνι, αλλά όχι πολύ.

3. Μοιράστε το υλικό ώστε να κάνετε έξι μεγάλες τηγανίτες ή δέκα μέτριες.

4. Τηγανιστέ τις δυο-δυο ή μία-μία γυρίζοντας τις κι από τις δυο μεριές.

5. Περιχύστε τις ζεστές με το μέλι και πασπαλίστε τις με κανέλα.


*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων"

Ακόμη:
Καρχαρίας ή τόνος από την Τορώνη
Χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου