Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη ~ Ως χρεωκοπία θεωρεί την εθελοντική ανταλλαγή χρέους η Fitch


Καιρός να λάβουνε ένα γερό χαστούκι οι κάθε φιτς, μιτς, κλπ, που παίζουνε με τις τύχες των χωρών και των πολιτών τους.

Η εθελονική αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της Ελλάδας από τους δανειστές της ισοδυναμεί με χρεοκοπία για τη Fitch, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.
Ειδικότερα, το πρακτορείο μετέδωσε ότι η Fitch ανάφερε πως...
 στην περίπτωση που ζητηθεί από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που λήγουν, να τα ανταλλάξουν με άλλα με «σημαντικά λιγότερο πλεονεκτικούς όρους», αυτό θα το θεωρήσει ως χρεοκοπία της χώρας μας, έστω και αν η ανταλλαγή προταθεί σε εθελοντική βάση, και θα έχει συνέπεια την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο «C».

Σήμερα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch βρίσκεται στο επίπεδο B+ με αρνητικό outlook.
Περισσότερα περί οίκων αξιολόγησης, μπορείτε να δείτε εδώ.

Γιούνκερ: Το σχέδιο για την Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί χρεωκοπία από τους οίκους

Η ΕΚΤ επεξεργάζεται μια λύση η οποία δεν θα θεωρηθεί χρεωκοπία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής του Eyrogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Όλι Ρεν.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ Γιούνκερ υποστήριξε ακόμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις "δεν θα λύσουν όλα τα ελληνικά προβλήματα", ενώ υπογράμμισε ότι η "έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν συζητήθηκε ποτέ, σε κάποια συνάντηση του Εurogroup".
"Για μένα είναι μια ιδέα που είναι εντελώς απαράδεκτη" πρόσθεσε.

Ο κ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συναίνεσης, επισημαίνοντας ότι η "συναίνεση ανάμεσα στον ελληνικό λαό για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος".

Ο Όλι Ρεν από την πλευρά του ανέφερε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης θα οριστικοποιηθεί στις 20 Ιουνίου.

O κ Ρεν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα χωρίς την βοήθεια των εταίρων της θα είχε χρεωκοπήσει και ότι ευρωπαίος αξιωματούχος εξετάζει την λύση του ευρωομολόγου.


Τρισέ: Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν είναι απαραίτητη

Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στις προσπάθειες της Ελλάδας εφόσον γίνουν με αξιόπιστο και επαγγελματικό τρόπο, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ- Τρισέ, μεταδίδει το Reuters.
Ο κ Τρισέ υποστήριξε ακόμα ότι δεν πιστεύει πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, ενώ τόνισε ότι οι μακροιοκονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Ελλάδας έχουν σημειώσει δραστική πρόοδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου