Οι πάσχοντες από κατάθλιψη ή από διπολική διαταραχή, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, μπορεί να βοηθηθούν από έναν βηματοδότη στον εγκέφαλο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Η συσκευή εμφυτεύεται κάτω από το κρανίο και στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς βαθιά μέσα στον εγκέφαλο.
Ομάδα επιστημόνων υπό την δρα Έλεν Μέιμπεργκ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα, διαπίστωσαν πως μέσα σε μόλις έξι μήνες από τη θεραπεία, το 41% των ασθενών είχαν ανταποκριθεί σε αυτήν, με το 18% να βρίσκονται σε πλήρη ύφεση.
Έπειτα από δύο χρόνια, όμως, το 92% των ασθενών είχαν άμβλυνση των συμπτωμάτων τους, με το 58% να έχουν πλήρη ύφεση.
Στη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής» (AGP), συμμετείχαν 17 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπασχαν από διπολική διαταραχή (παλαιότερα λεγόταν μανιοκατάθλιψη) και άλλοι από μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη.
Όσοι ασθενείς επέτυχαν ύφεση της ψυχικής διαταραχής τους, δεν παρουσίασαν υποτροπή εν όσω διήρκησε η μελέτη – με τα ποσοστά της υφέσεως να είναι παρόμοια στους καταθλιπτικούς και στους μανιοκαταθλιπτικούς ασθενείς.
Όπως εξήγησε ο ερευνητής δρ Πωλ Χόλτσχαϊμερ από την Ιατρική Σχολή του Ντάρτμουθ, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ασθενείς βρίσκονταν επί σειρά ετών σε μείζονα καταθλιπτική κατάσταση και ζούσαν σε ιδρύματα.
Η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου είναι μία μέθοδος η οποία ήδη έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει πάσχοντες από ορισμένα νευρολογικά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα, είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της νόσου του Πάρκινσον.
Πως γίνεται
Η τοποθέτηση του βηματοδότη έγινε ως εξής με τοποθέτηση δύο λεπτών καλωδίων και ενός βηματοδότη σε κάθε ασθενή.
Η μία άκρη του ενός καλωδίου συνδέθηκε με το δεξιό τμήμα του εγκεφάλου και αυτή του δεύτερου με το αριστερό τμήμα. Τα καλώδια περάστηκαν κάτω από το δέρμα στον λαιμό των ασθενών και έφτασαν έως ψηλά στον θώρακά τους, όπου συνδέθηκαν με τον βηματοδότη.
Η διαδικασία αυτή είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται για την τοποθέτηση του καρδιακού βηματοδότη.
Οι βηματοδότες εξέπεμπαν ηλεκτρικό ρεύμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως με τη ρύθμιση που τους είχαν κάνει οι γιατροί.
Καθώς αμβλύνονταν τα συμπτώματα των ασθενών, οι ερευνητές έκαναν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις στον βηματοδότη.
Η όλη διαδικασία είναι αρκετά ασφαλής και δεν καταστρέφει τμήμα του εγκεφάλου. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται πειραματική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου