Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Δημόσιο ~ Το σχέδιο για έξοδο 40.000 υπαλλήλων & τα αγκάθια


Σχέδιο «στοχευμένων εθελοντικών αποχωρήσεων» με την παροχή κινήτρων που θα οδηγήσει στη συνταξιοδότηση περισσότερους από 40.000 δημοσίους υπαλλήλους την επόμενη διετία σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Το πρόγραμμα της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», όπως έχει «βαφτιστεί» αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό...
 Αν. Μανιτάκη, θα «ωθήσει» πρόωρα στη σύνταξη, με την παροχή κινήτρων, όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται κοντά στο τέλος του εργασιακού τους βίου.



Οι «στοχευμένες εθελοντικές αποχωρήσεις» που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», δεν θα αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων αφού προβλέπονται εξαιρέσεις (εκπαιδευτικοί, προϊστάμενοι κτλ.) προκειμένου να μην «αφυδατωθεί» το Δημόσιο από ικανά και χρήσιμα στελέχη. Η πρόταση του υπουργείου θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στην τρόικα, η οποία, μετά την άρνηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να δεχτούν απολύσεις στο Δημόσιο, φαίνεται θετική να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα «εθελουσίας αποχώρησης» με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.


Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

Ποιους αφορά

Τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπληρώνουν 25 χρόνια) μέχρι και τις 31-12-2010. Για το συγκεκριμένο προσωπικό, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη ?σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο? θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 35 έτη εργασίας και να είναι 58 ετών ή να διαθέτει 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.


Τα κίνητρα

Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για ένα ή δύο έτη, το 2014 και 2015) θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατού, εκπαίδευσης κτλ.) Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 3.000 ? 3.500 ευρώ. Η εξαγορά μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί για την υπαγωγή των υπαλλήλων στο νέο καθεστώς. Από την εξαγορά των πλασματικών χρόνων αναμένεται να εισρεύσουν στο ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου περίπου 120 εκατ. ευρώ. Συζητείται η θεσμοθέτηση αντικινήτρων σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα όπως η αύξηση του εργασιακού τους βίου κατά 1 ή 2 χρόνια.


Αποχωρήσεις

Με τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών, ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 32 χρόνια υπηρεσίας που είναι σήμερα 58 ετών και θα συνταξιοδοτούνταν το 2016, θα μπορεί να βγει άμεσα σε σύνταξη αφού με την εξαγορά συμπληρώνει και τις δύο προϋποθέσεις (ηλικιακό όριο και χρόνια υπηρεσίας). Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες πραγματοποιούν προβολές για να διαπιστώσουν το μέγεθος των αποχωρήσεων που θα προκύψουν, εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του μέτρου, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, κυρίως γυναικών, θα επιδιώξει να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να αποχωρήσει ακόμα και με μειωμένη σύνταξη. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα διαθέτει μία «ελαστικότητα» ως προς την εφαρμογή της: εάν παρατηρηθεί μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων από τον αναμενόμενο τότε θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ανακοπής του ρεύματος των συνταξιοδοτήσεων. Παράλληλα, σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα τότε συζητείται το ενδεχόμενο να μειωθούν προσωρινά τα όρια συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 40.000 υπάλληλοι.


Τα... αγκάθια

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν έχει «κλείσει» ακόμα τα κεφάλαια της «εφεδρείας» και των «απολύσεων». Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι δεν πάει άλλο «με τους βοσκούς των ιερών αγελάδων στο Δημόσιο» που αντιτίθενται σε απομακρύνσεις ακόμα και υπαλλήλων που αποδεδειγμένα δεν αποδίδουν, την ίδια ώρα που «ματώνει» ο ιδιωτικός τομέας. Παράλληλα εκφράζεται έντονος προβληματισμός στο ενδεχόμενο -έστω και προσωρινά -να μειωθούν τα όρια συνταξιοδοτήσεως μόνο για τους μόνιμους δημοσίους υπάλλήλους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδώνει» η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα.

«Θα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπάλλήλων ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα εμφανιζόμενη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων και όχι του ιδιωτικού τομέα», σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Σχετικά με το θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 154.000 εργαζομένους την περίοδο 2011-2015, επιτυγχάνεται μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις.

Εκτιμάται ότι εάν συνυπολογιστούν οι αποχωρήσεις του 2010 που ξεπέρασαν τις 50.000 τότε ο τελικός αριθμός θα υπερβεί τις 200.000 υπάλλήλους. Το Πρόγραμμα των «στοχευμένων εθελούσιων αποχωρήσεων» θα εξοικονομήσει 167 εκατ. ευρώ από τη διαφορά των μισθών που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι σε σχέση με τις συντάξεις που θα πάρουν.

Η Εξαγορά

Μέχρι και 3 πλασματικά χρόνια

•Kόστος: 3.000 - 3.500 €.

•Kαταβολή: σε δόσεις

•Εισροή στο ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου: ~ 120 εκατ. €


«Στοχευμένες» συνταξιοδοτήσεις και εξαιρέσεις

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες των μόνιμων δημοσίων υπάλλήλων (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ). Εξαιρούνται από τον σχεδιασμό μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι προϊστάμενοι διοικητικών μονάδων προκειμένου να μην απογυμνωθεί το Δημόσιο από ικανά και χρήσιμα στελέχη. Το σχέδιο απευθύνεται κυρίως σε υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι απέχουν από 3-5 χρόνια από τη σύνταξη, δεν πρόκειται να λάβουν θέση προϊσταμένου και δεν είναι ικανοποιητικά αποδοτικοί.


Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, στο σύνολο του μόνιμου προσωπικού (569.624 υπάλληλοι) οι 21.300 εργαζόμενοι είναι άνω των 60 ετών ενώ στην ηλικιακή ομάδα 55-59 εντάσσονται περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Από το σύνολο των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων οι 32.115 εργαζόμενοι είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και 153.846 υπάλληλοι ανήκουν στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Νίκος Β. Τσίτσας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου