Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Κυνήγι χαμένου κρασο-θησαυρού στα ΒορΟινά


Οι 10 πρώτοι θα λάβουν ως έπαθλο ένα κιβώτιο με έξι φιάλες κρασιών.

Όλα ξεκινούσαν με έναν γρίφο: «Ακολουθήστε τη διαδρομή των λιμνών και βρείτε πίσω από μια Άσπρη Πέτρα το χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, όπου βρίσκεται το οινοποιείο που αναζητούμε». Ο γρίφος ήταν κομμάτι ενός χάρτη θησαυρού, που οδηγούσε τους «κυνηγούς» σε ένα νοητό ταξίδι σε οκτώ βορειοελλαδικά οινοποιεία, κατά μήκος των Δρόμων του Κρασιού. Ο χαμένος θησαυρός, που τους περίμενε στο τέλος, ήταν καθ’ όλα γευστικός: ένα κιβώτιο με έξι φιάλες εκλεκτού κρασιού.



Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βορειοελλαδικού αμπελώνα «ΒορΟινά», θα επαναληφθεί φέτος, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει με ενθουσιασμό πάνω από 50 άτομα, επί συνόλου 2000 επισκεπτών των «ΒορΟινών», όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκ μέρους των διοργανωτών. Οι κυνηγοί του θησαυρού έπρεπε τότε ν' απαντήσουν σε εννέα αλληλένδετες ερωτήσεις (για να φτάσουν στη δεύτερη έπρεπε προηγουμένως να έχουν απαντήσει στην πρώτη), περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στα εκθεσιακά σταντ οκτώ διαφορετικών οινοποιείων του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχη -φυσικά με άλλες ερωτήσεις- θα είναι η διαδικασία και φέτος, ενώ οι 10 πρώτοι, που θ' ακολουθήσουν επιτυχώς το νήμα μέχρι το τέλος, θα λάβουν ως έπαθλο ένα κιβώτιο με έξι φιάλες κρασιών.


Πάνω από 8000 επισκέπτες πέρασαν τις «Ανοιχτές Πόρτες»

Μέσω του διαγωνισμού, οι διοργανωτές «φρεσκάρισαν» τις γνώσεις των οινόφιλων γύρω από τα κρασιά, μέσα από ένα νοητό ταξίδι. Χιλιάδες είναι, όμως, οι φίλοι των κρασιών, που επιχειρούν και την πραγματική διαδρομή: στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, πάνω από 8.000 άτομα επισκέφθηκαν πέρυσι τα περισσότερα από 30 συμμετέχοντα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.

Οι πόρτες των βορειοελλαδικών οινοποιείων ανοίγουν παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένουν ...μέχρι το 2013.



Εργαστήρι γεύσης για παιδιά

Στο μεταξύ, πάνω από 30 οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα συμμετέχουν φέτος στα ΒορΟινά, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν -μεταξύ άλλων- λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους, σε νέες και παλαιωμένες ετικέτες, από τα κτήματα των συμμετεχόντων. Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 18.00 μέχρι τις 23.00.

Οίνοι από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με την ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), θα είναι στη διάθεση του κοινού για γευσιγνωσίες. Στην έκθεση θα υπάρχουν ακόμη τα θεματικά περίπτερα, καθώς και χώρος προβολής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, για γευστική δοκιμή εδεσμάτων.

Παράλληλα, εκτός από το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών κρασιών για το κοινό. Θα υπάρχει περίπτερο γευστικής δοκιμής «Μουσταλευριάς», αλλά και ένα εργαστήρι γεύσης για παιδιά, αφιερωμένο στο σταφύλι, από κοινού με τη «Μαρμίτα» (ανοιχτό για παιδιά από πέντε ετών και άνω). Το αντίτιμο εισόδου στις εκδηλώσεις είναι 5 ευρώ, περιλαμβανομένου του κρασιού γευσιγνωσίας.


Δείτε φωτογραφίες από την περσινή εκδήλωση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου