Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Απαράδεκτο! Χωρίς τη συμμετοχή των ανέργων ο "γραπτός διαγωνισμός" για τους Δημοσίους Υπαλλήλους


Για ακόμη μία φορά όσοι δεν είχανε "βίσμα" για να τυγχάνουν την εργασιακή σιγουριά κι έναν μισθό για να επιβιώσουνε, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν μπορούν να συμμετέχουν στο γραπτό τεστ των τυπικών προσόντων των Δημοσίων Υπαλλήλων για όσους μπήκανε εκτός ΑΣΕΠ!

Χάνεται δηλαδή μία μεγάλη ευκαιρία να γίνει ορθή αξιολόγηση του προσωπικού και να υπάρχουνε μέσα στο Δημόσιο οι καλύτεροι, με αξιοκρατικά κριτήρια κι όχι ρουσφέτια:


Γραπτό τεστ και βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση του προσωπικού στην οποία θα υποβληθούν σταδιακά από φέτος όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του... υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», με βάση τα νέα μειωμένα οργανογράμματα των κρατικών δομών αλλά και τις ανάγκες σε προσωπικό, αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ξεκινήσουν σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού ανά την επικράτεια, από φορείς που περιγράφουν πλεόνασμα σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ελλείψεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, θα προηγηθεί η αξιολόγηση όσων υπαλλήλων υπηρετούν σε υπουργεία που έχει οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμα τους (μετά το Νοέμβριο) καθώς και μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν προσληφθεί εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών (π.χ. ΑΣΕΠ). Στόχος της συγκεκριμένης επιλογής είναι να πραγματοποιηθεί σταδιακά η διαδικασία προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, γράφει η εφημερίδα, ότι η αξιολόγηση περίπου 650 χιλιάδων υπαλλήλων αποτελεί ένα δαιδάλωδες, χρονοβόρο, και κοστοβόρο έργο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο και σταδιακά θα αναμορφώνεται. Για παράδειγμα, αν και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αξιολόγησης μέσω συνέντευξης, ενδέχεται να αξιοποιηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων π.χ. ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Όσοι υπάλληλοι λάβουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες μετά από τη συνολική τους αξιολόγηση και διαπιστωθεί ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν πουθενά αλλού στο Δημόσιο, θα τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας για ένα χρόνο, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους και μετά θα απολύονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη βαθμολόγηση κριτηρίων τα οποία είναι: Οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία που διαθέτει και δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος με τη συμμετοχή του σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνυπολογίζεται και η εμπειρία που τυχόν διαθέτει από τον ιδιωτικό τομέα. Η γνώση ξένων γλωσσών. Ο ατομικός φάκελος του υπαλλήλου. Αρνητικά θα κριθεί κάποιος που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό αδίκημα, ή καταγράφεται στον φάκελό του ότι απέχει αδικαιολόγητα από τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου