Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Σχολιασμός επικαιρότητος ~ Καλλισθένης... εν δήμω


O χαμός στην Τουρκία, το άγαλμα του Δία με... καλάσνικοφ, αυτοί που θα κληθούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές αστυνομικούς, ο Σαμαράς και η λιτή εκδήλωση εγκαινίων της ΔΕΘ, ο Μπουτάρης και η ντουντούκα στη συγκέντρωση των ενστόλων και οι σοφοί οικονομολόγοι.

Δεν ήταν ωραία η εικόνα αστυνομικών να σπρώχνουν αστυνομικούς. Γι’ αυτό και πληροφορούμαι ότι σε περίπτωση νέας διαδήλωσης αστυνομικών, θα ανατεθεί να τους διαλύσουν οι κουκουλοφόροι από τα Εξάρχεια...



***Στην Τουρκία γίνεται χαμός. Ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να ελέγξει τη νοτιοανατολική περιφέρεια Χακκάρι, που βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων. Καθημερινά υπάρχουν νεκροί Τούρκοι στρατιωτικοί. Τι μας δείχνουν από όλα αυτά τα ελληνικά ΜΜΕ; Ελάχιστα έως τίποτε. Τι μήνυμα θέλουν να μας περάσουν; Ότι είναι ισχυρή η Τουρκία, άρα εξ ανάγκης οφείλουμε να υποχωρούμε στις απαιτήσεις της.

Απεναντίας, μας δείχνουν τον Σουλεϊμάν, με πλήρη παραχάραξη της ιστορίας. Κάποιοι βάλθηκαν να μας ξανακάνουν ραγιάδες. Και δεν είναι καλαμπούρι αυτό. Ο Αριστοτέλης διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλοί που προτιμούν την ασφάλεια της δουλείας, από τις δυσκολίες του αγώνα για ανεξαρτησία.

Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί εντόπιοι που δεν αντιλαμβάνονται πού το πάει ο πολυπολιτισμός. Ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί της Προύσας θα κατασκευάσει στο χωριό Φιλλύρα της Θράκης «μια βρύση με τέσσερεις λεκάνες που θα φέρουν Οθωμανικά ίχνη». Όλα αυτά στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας και φιλίας με τον δήμο Αρριανών, όπως λέγει.

Βγάζουμε επομένως τις παραδοσιακές ελληνικές βρύσες, που δίνουν και το τοπικό ελληνικό χρώμα σε κάθε περιοχή, και υιοθετούμε το οθωμανικό στυλ. Δεν είδα αντίδραση από «προοδευτικούς» αρχιτέκτονες και ειδικούς συναφών κλάδων για την αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου, για την οποία ξεσηκώνουν τον κόσμο σε άλλες περιπτώσεις (ιδιαίτερα αν πρόκειται να γίνει κάποια επένδυση). Θέλουν κι αυτοί να γίνουμε γιουσουφάκια;


***Γελάμε, αλλά οι βλακείες που εκστομίζουν οι γείτονες, γίνονται δεκτές ως αληθινές από την διεθνή κοινή γνώμη, αφού δεν υπάρχει από μέρους μας απάντηση. Εκστόμισε το αμίμητο ο Qazim Tepshi, σε ένα ανθελληνικό παραλήρημα, πρώην Αλβανός πρέσβης στην Αθήνα: «Οι Αλβανοί είναι οι μόνοι που μιλούν τη γλώσσα των Θεών του Ολύμπου»!

Να δω και άγαλμα του Δία με καλάσνικοφ, τα είδα όλα στη ζωή μου.


***Έχω γνώση ότι πολλά από αυτά που γράφει η στήλη, τα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη κάποιοι, διότι έρχονται σε αντίθεση με τα συμβατικά. Δυο χρόνια τώρα γράφουμε ότι ο σκοπός του συστήματος είναι η διαίρεση των κρατών σε μικρά προτεκτοράτα ευκολοεξουσίαστα. Γι’ αυτό και έδωσε τόσες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, να συνδιαλέγονται με τα Κοινοτικά όργανα, παρακάμπτοντας την κεντρική εξουσία.

Όποιος παρακολουθεί επισταμένως τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αρχίζει να το υποψιάζεται. Αλλά έρχονται και τα έργα. Μετά την ανακοίνωση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας ότι το 2014 θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Βρετανία, έρχεται εχθές μια άλλη είδηση από την Ισπανία.

Η δημοτική Αρχή του Σαν Πέρε ντε Τορέγιο της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας. Στην απόφαση που υιοθέτησαν οι τοπικοί βουλευτές καλείται το Κοινοβούλιο της Καταλονίας να ψηφίσει νόμο για την εθνική κυριαρχία της περιοχής αυτής, η οποία έχει το επίσημο καθεστώς της αυτόνομης κοινότητας και να διοργανώσει σχετικό Δημοψήφισμα.


***Σε σωστές διαπιστώσεις προέβη ο Αντώνης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Μόνο που τις διαπιστώσεις τις κάνουμε εμείς, για να τις ακούν οι πολιτικοί, μήπως και θεραπεύσουν τα ημαρτημένα. Ο Αντώνης, από ποιον περιμένει να λάβει υπόψη τις διαπιστώσεις του; Άλλη φορά την ομιλία του να την κάνει στον καθρέπτη. Για να τα λέγει ο Αντώνης και να τα ακούει ο Σαμαράς.

Λένε στα δελτία ότι η εκδήλωση των εγκαινίων ήταν λιτή. Δεν ήταν λιτή. Αποκαρδιωτική ήταν. Και δεν φταίει κανένα μνημόνιο γι’ αυτό. Φταίει η αδιαφορία των Θεσσαλονικέων πολιτικών (τοπικής και κεντρικής εξουσίας) που χρόνια τώρα βλέπουν το σαράκι που κατατρώγει την πόλη, και γυρίζουν το βλέμμα αλλού.

Τα φεστιβάλ κινηματογράφου και τραγουδιού, μόλις τα πήρε στα χέρια της η θολοκουλτούρα στο όνομα της προοδευτικότητας, έγινε μάζωξη παντελώς αγνώστων «καλλιτεχνών», που με κρατικό συνήθως χρήμα προσπαθούν να αναδειχθούν. Μπορεί κάποιος να αναφέρει μερικά ονόματα πρόσφατα βραβευμένων που να στάθηκαν στη συνέχεια στον ελεύθερο στίβο του ανταγωνισμού;

Πάει τώρα και η Έκθεση. Όντως, αυτό το «πράγμα» κατά τα τελευταία χρόνια μόνον Διεθνής Έκθεση δεν είναι. Ποια όμως είναι η αντιπρόταση; Να μεταφερθεί αλλού; Και μετά; Τι θα επιδεικνύει;

Φαίνεται πως όλη η ιστορία είναι να απαξιωθεί -που έγινε ήδη- και στο οικόπεδο-φιλέτο να εγκατασταθεί αυτός που την έβαλε στο μάτι. Άπαντες διαδήλωσαν εχθές πλην κληρικών (θα έγραφα και ιερόδουλων, αλλά το αποφεύγω για να μη γίνουν συνειρμοί, με πρόσφατη την υπόθεση της παιχνιδιάρας παπαδιάς). Ως και ο Μπουτάρης εμφανίστηκε με ντουντούκα… εμψυχώνοντας τους ένστολους.


***Να το ξαναγράψουμε πάλι, ότι δεν πρόκειται να σωθούμε, επειδή δεν θέλουμε. Σε υπηρεσία που πρόκειται να καταργηθεί, όλοι οι υπάλληλοι προάχθηκαν σε διευθυντές, ώστε να αποζημιωθούν με τα επί πλέον. Έρχονται στιγμές που προβληματίζομαι, αν μας αξίζει καλύτερη μοίρα. Ενθουσιασμένοι οι ληστές και οι κλέφτες από τη νέα ιδέα των σοφών οικονομολόγων μας.


***Οι τραπεζικές καταθέσεις θα αποτελούν τεκμήριο για τον φόρο εισοδήματος. Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εφορία μπορεί να παρακάμπτει το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, με όλα τα παρεπόμενα. Τι θα συμβεί; Θα τα κρατάμε τα λεφτά στο σπίτι, προσευχόμενοι να πάνε οι ληστές στο διπλανό διαμέρισμα και όχι στο δικό μας. Κι όσοι μπορούν, ο Λίβανος κοντά είναι, όπως έγραψε εχθές η Voria.gr. Κι οι τραπεζικοί θα βγαίνουν με τα καλάζνικοφ να ψάχνουν για καταθέτες.


***Αυτή η ιστορία με το ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει και άλλη διάσταση, όχι μόνον την οικονομική. Ο γιος της Μάργκαρετ, με πρόσχημα δήθεν την εξοικονόμηση χρημάτων -που δεν έγινε- έδιωξε από το χωριό την κοινότητα, το σχολείο, το αστυνομικό τμήμα και ό,τι άλλο δημόσιο υπήρχε. Το τελευταίο που απέμεινε για να θυμίζει την ύπαρξη του κράτους είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τώρα θα φύγει κι αυτό, ως οικονομικά ασύμφορο για τον ιδιώτη. Η συνειδητή απομάκρυνση των κατοίκων από την περιφέρεια ολοκληρώνεται.


Καλλισθένης  ~ voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου