Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Με 7 δολάρια... έναν Ρενουάρ!


Πολύ μεγάλη τύχη είχε μια σαραντάχρονη Αμερικανίδα που αγόρασε για 7 μόνο δολάρια ένα λαχνό με διάφορα "περίεργα αντικείμενα" σε μια υπαίθρια αγορά κοντά στην Ουάσιγκτον, καθώς μέσα στο πακέτο του λαχνού υπήρχε μια πλαστική αγελάδα και ένας μικρός πίνακας του Ρενουάρ!

Το έργο του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή θα δημοπρατηθεί στο τέλος του μήνα στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια.

Το έργο με τίτλο...
 "Τοπίο στις όχθες του Σηκουάνα", είναι μια μικρή ελαιογραφία (14 εκ x 23 εκ ) περίπου, του 1879, που απεικονίζει δέντρα στις όχθες του ποταμού, και θα βγει σε δημοπρασία στις 29 Σεπτεμβρίου με αρχική εκτίμηση από 75.000 έως 100.000 δολάρια από τον οίκο πλειστηριασμών The Potomak Company.

Το έργο αγοράστηκε στις αρχές του χρόνου σε μια υπαίθρια αγορά στο Σεναντόα Βάλεϊ, δυτικά της αμερικανικής πρωτεύουσας, από την γυναίκα αυτή που ενδιαφερόταν πολύ για την πλαστική αγελάδα και μια κούκλα που υπήρχαν μέσα στο πακέτο του λαχνού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αν Νόρτον Κρέινερ υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής στον οίκο δημοπρασιών.

Αφού αγόρασε το λαχνό που της άρεσε η κυρία αυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, έσκισε και πέταξε το καφέ χαρτί που κάλυπτε το πίσω μέρος του πίνακα και τον παράχωσε σε μια πλαστική σακούλα.

"Η μητέρα της που ήταν εκεί, είδε τη λέξη Ρενουάρ στον πίνακα και είπε ότι θα ήταν καλύτερα να δείξουν το έργο σε κάποιον που είναι ειδικός", λέει η Κρέινερ.

Ο ειδικός είδε αμέσως ότι το έργο ήταν του Ρενουάρ με "τη φωτεινότητα και την πινελιά του.

Είναι όμορφο, είναι πολύ όμορφο", δήλωσε η Κρέινερ και πρόσθεσε ότι στο καφέ χαρτί υπήρχε πάντα η ετικέτα της παρισινής γκαλερί "Berheim-Jeune", η οποία πουλούσε έργα του Ρενουάρ.

Η Κρέινερ έκανε έρευνες και ανακάλυψε ότι ο πίνακας περιλαμβάνεται στον τόμο 1 υπό τον αριθμό 142 στον πλήρη κατάλογο των έργων του καλλιτέχνη, και είχε αγοραστεί από έναν Αμερικανό συλλέκτη, τον δικηγόρο Χέρμπερτ Μέι στις 11 Ιανουαρίου του 1926.

Το έργο μεταφέρθηκε από τη Γαλλία στις ΗΠΑ και μετά τα ίχνη του χάθηκαν.

Αγοραστές έχουν ήδη εμφανιστεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Τα έργα του Πίερ Ογκίστ Ρενουάρ (1841-1919) είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου