Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η ελληνική εφορία εξάγει γραφειοκρατία στις... ΗΠΑ


*Βέβαια υπάρχουν πολλά λαμόγια που εκμεταλλεύονται καταστάσεις, αλλά για αυτούς του λίγους ταλαιπωρούνται όλοι.

Ακόμη και στις ΗΠΑ εξάγει γραφειοκρατία το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι διαθέτουν εισόδημα στην Ελλάδα ειδοποιήθηκαν από την ελληνική εφορία να προσκομίσουν βεβαίωση από την εφορία του τόπου κατοικίας τους από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού.

Η ειδοποίηση αυτή προκαλεί από γέλια μέχρι και...
 απίστευτη ταλαιπωρία σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, καθώς οι σχέσεις τους και ο τρόπος εξυπηρέτησης τους από την εφορία στο εξωτερικό δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

«Πολλοί Έλληνες ομογενείς έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της υποχρέωσής τους να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό», λέει ειδικευμένος φοροτεχνικός ο οποίος μίλησε για το θέμα στο Capital.gr. «Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις καθώς υπάρχουν ομογενείς που ζουν πενήντα χρόνια εκεί χωρίς να έχουν επισκεφθεί ποτέ την εφορία. Τα πάντα γίνονται μέσω αλληλογραφίας».

Οι πελάτες του, τού λένε προβληματισμένοι ότι το Internal Revenue Service, δηλαδή η αμερικάνικη φορολογική υπηρεσία, δεν διαθέτει εφορίες με την ελληνική έννοια. Δηλαδή δεν υπάρχουν γραφεία τα οποία είναι προσβάσιμα στους πολίτες. Όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά. Προβλήματα προκύπτουν και όταν ζητούν με ηλεκτρονικό τρόπο τα πιστοποιητικά, καθώς η βεβαίωση με την έννοια την ελληνική βρίσκεται εκτός αμερικανικής κουλτούρας και πραγματικότητας. Οι αρχές εμπιστεύονται τη δήλωση του πολίτη και δεν επιθυμούν κάτι παραπάνω. «Αλίμονό σου όμως αν προδώσεις αυτήν την εμπιστοσύνη», λέει Έλληνας που ζει και εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια στις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών έχουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τους κατοίκους των ΗΠΑ. «Η ευρωπαϊκή κουλτούρα συναλλαγών με την εφορία, προσομοιάζει στην ελληνική και τα σχετικά πιστοποιητικά εκδίδονται πιο εύκολα από τις φορολογικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική εφορία ζητά τα σχετικά πιστοποιητικά καθώς οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού έχουν μια σειρά προνομίων. Για παράδειγμα, εφόσον διαθέτουν εισόδημα στο εξωτερικό δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα. Επίσης, αν διαθέτουν ιδιοχρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία, όπως εξοχικές κατοικίες και Ι.Χ. στην Ελλάδα απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εισόδημα στην Ελλάδα.


Του Σπύρου Δημητρέλη capital.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου