Το κρασί είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα ή μήπως έτσι παρουσιάζεται; Η αλήθεια είναι ότι το κρασί είναι αρκετά ευέλικτο προϊόν, ανάλογα με το πώς το αντιμετωπίζει κανείς.
Aν εξετάσουμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυριαρχούν γύρω από τον κόσμο του κρασιού, θα διαπιστώσουμε ότι κάποιοι από αυτούς θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι...
Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κρέας και το λευκό με ψάρι – Εύλογο
Σήμερα, υπάρχουν τόσες πολλές επιρροές και μίξεις στην κουζίνα που μάλλον θα ήταν προτιμότερο να ταιριάζατε το είδος της μαγειρικής σας παρά το υλικό του πιάτου σας. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι το κόκκινο κρασί δεν πηγαίνει με κρέας και το λευκό με ψάρι, αλλά σαν κανόνας είναι σχετικά παλιός και μπορεί να προκαλέσει αστοχίες. Ο κανόνας πια είναι ότι με το κάθε φαγητό ταιριάζει το κρασί που σας ευχαριστεί περισσότερο. Υπάρχουν παραδείγματα λευκών κρασιών που ταιριάζουν άψογα με κόκκινο κρέας, ενώ αντίστοιχα κόκκινα που ταιριάζουν γάντι με το ψάρι. Πειραματιστείτε λοιπόν και ανακαλύψτε νέους συνδυασμούς γεύσεων.
Tο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου – Λάθος
Στις υψηλές θερμοκρασίες το κρασί ξεκινά να χάνει την ισορροπία του και να αλλοιώνει τη γεύση του. Αναδεικνύει περισσότερο το αλκοόλ του και τις έντονες τανίνες του και χάνει σταδιακά την ένταση των οξέων που αρχικά έχει. Αν θέλετε να απολαύσετε την καλύτερη γεύση από ένα κρασί σας, σερβίρετέ το σχετικά δροσερό.
Αυτό βέβαια, δεν είναι και πολύ σαφές. Υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν πιστά μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάθε κρασί αλλά και συγκεκριμένο ποτήρι (!). Ένας απλός και εύκολος κανόνας είναι αυτός των «15 λεπτών». Βγάλτε τα λευκά κρασιά σας από το ψυγείο 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα και από την άλλη, βάλτε τα κόκκινα κρασιά σας στο ψυγείο για τον ίδιο χρόνο. Ακούγεται και είναι σχετικά ανακριβές και γενικό, αλλά έτσι είναι όλοι οι γενικοί κανόνες, που σε δύσκολες καταστάσεις αποτελούν έναν μπούσουλα.
Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με τα επιδόρπια – Σχεδόν εύλογο
Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ένα γλυκό με bitter σοκολάτα σίγουρα ταιριάζει άψογα με ένα γλυκό κρασί. Καλύτερα να κάνετε λοιπόν, αυτό που σας αρέσει περισσότερο παρά να ακολουθείτε πιστά ορισμένους κανόνες.
Τα Merlot είναι απαλά – Λάθος
Σίγουρα, ορισμένα κρασιά συνεχίζουν να ταιριάζουν στα στερότυπά τους, αλλά αυτά είναι όλο και λιγότερα. Ας είμαστε προσεκτικοί με τις υποθέσεις και τις γενικεύσεις. Εκτός από το να δοκιμάζετε, ρωτήστε και διαβάστε όσο μπορείτε περισσότερο σχετικά με το κρασί. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα από πολλές ετικέτες και είδη τα οποία περιφρονούσατε μέχρι τώρα λόγω των στερεοτύπων που τα ακολουθούσαν για χρόνια.
Οι κριτικοί κρασιού έχουν πάντα δίκιο - Λάθος
Η οινογνωσία είναι πολύ προσωπική και υποκειμενική. Προκειμένου να φανούν χρήσιμοι οι κριτικοί προσπαθούν να μεταφέρουν μια γενική ιδέα για το τι να περιμένετε από ένα κρασί, αλλά και κάποιες γενικές προτιμήσεις τους. Δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα και στην κριτική η προσωπική άποψη είναι εμφανής και παίζει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε και σε κάθε είδους κριτική. Είναι πιθανό όμως, να ανακαλύψετε κάποιον κριτικό που ταιριάζει πολύ στα δικά σας γούστα. Καλύτερα να μάθετε να εμπιστεύεστε σιγά σιγά το προσωπικό σας κριτήριο και τις δικές σας προτιμήσεις και να αφήσετε στην άκρη στερεότυπα και γενικεύσεις.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου