Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Sold: Το ξεπούλημα της μεγάλης χλιδής


Η Μύκονος ερημώνει από Έλληνες, το ίδιο και τα περισσότερα κοσμικά στέκια. Οι ημεδαποί μεγιστάνες απαλλάσσονται από τα σύμβολα της μεγάλης χλιδής, όχι μόνο για να μην προκαλούν, αλλά και για να αποκτήσουν μετρητά και να μην μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, όπως μας ενημέρωσε το περιοδικό ΄Playboy΄.

Σίγουρα τα πιο πεταμένα χρήματα αυτή την εποχή είναι αυτά που δαπανώνται για...
 δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις περικοπές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας λόγω της κρίσης. Τα ευρήματά τους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταδεικνύουν το αυτονόητο: την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας - μαχαίρι στα πάντα, ακόμη και στα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Εδώ και οι εγχώριοι celebrities, συνηθισμένοι μέχρι στιγμής στο τζάμπα και στο εύκολο χρήμα, βλέποντας τις πηγές εισοδημάτων τους να περικόπτονται, προχωρούν και αυτοί στις ανάλογες δραστικές κινήσεις:


Η Ευγενία Γκυζέλη, για παράδειγμα, μείωσε σημαντικά τις παρουσίες της στις εκδηλώσεις του εγχώριου μόντελινγκ και επέστρεψε στον οικογενειακό φούρνο, ενώ κάποιες άλλες αντικατέστησαν τις πασαρέλες με τις πίστες ή με τα decks των DJs. Ο καθένας μας κόβει πλέον ό,τι θεωρεί περιττό ή απρόσιτο. Άλλος το κάπνισμα και το ποτό, άλλος τις εξόδους, κάποιοι τα ταξίδια και τις large διακοπές. Μόνο μια μικρή κατηγορία του πληθυσμού συμπεριφέρθηκε σαν οργανωμένη ομάδα -αντίστοιχη με τους «Δεν πληρώνω»- και ξεκίνησε τις περικοπές, κόβοντας καταρχήν το ψωμί των παπαράτσι και των κοσμικογράφων!

Λες και ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους, μείωσαν σημαντικά ή σταμάτησαν τις εμφανίσεις τους στα μέρη εκείνα όπου θα μπορούσαν να τους δουν οι κοινοί θνητοί και να τους φωτίσουν τα φλας των παπαράτσι. Το μότο των πραγματικών κατόχων του πλούτου στη χώρα μας είναι πλέον «Δεν προκαλούμε», όχι μόνο για να μην πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη, αλλά και για να μη στρέψουν το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ στα πρόσωπά τους.

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι διάφοροι δεν εξαφανίστηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μπορεί στην πλειοψηφία του ο μεγαλοεπιχειρηματικός μας κόσμος να αποδείχτηκε διορατικός -μόλις χτύπησε ο «σεισμός» στις ΗΠΑ, ήταν σίγουροι για τα τσουνάμι που θα επακολουθούσαν-, όμως κάποιοι υπέστησαν σημαντική μείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.


Σεμνά και ταπεινά

Η κατάσταση το τελευταίο καλοκαίρι στο μυκονιάτικο Nammos ελάχιστα θύμιζε τις προηγούμενες χρονιές. Τη θέση των Ελλήνων μεγιστάνων είχαν πάρει Τούρκοι μαικήνες, Άραβες κροίσοι και νεορώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι μόνες σταθερές παρουσίες υπήρξαν οι γνωστές Ελληνίδες καλλονές που προσπαθούσαν να ρεφάρουν μια άσχημη οικονομικά χρονιά. Το opening party της κοσμικής καλοκαιρινής σεζόν, αυτό του Πάνου Ζήνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ματαιώθηκε, όχι επειδή ο διοργανωτής του αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά επειδή οι σώφρονες στους ζόρικους καιρούς φροντίζουν να μην προκαλούν...

Οι εμβληματικές μυκονιάτικες βίλες δεν έλαμπαν τη νύχτα σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, όχι στο πλαίσιο μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, αλλά για να μη δίνουν στόχο. Τα μεγάλα καλέσματα στο Sea Satin-μπροστά στα μάτια του κόσμου- αποτέλεσαν κι αυτά παρελθόν. Ο Γιώργος Τσαβλίρης γιόρτασε τα γενέθλιά του με ένα private party στο ξενοδοχείο Santa Marina, ενώ ο επιχειρηματίας Κυριάκος Σουτζόγλου με τη σύζυγό του Βίλμα Σκουρλέτη παρέθεσαν ένα private dinner για 50 άτομα στο Matsuhisa που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Belvedere.

Στα κοσμικά events διάφορων πολυτελών brands ανταποκρίνονται πλέον μόνο celebrities και όχι αντιπρόσωποι του πλούτου. Όλα τα καλέσματα απόκτησαν το επίθετο «prive» και ο αριθμός των προσκεκλημένων μειώθηκε δραστικά, όπως και η κοινωνική διαστρωμάτωσή τους (βλέπε δημοσιογράφους/κοσμικογράφους). Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται πλέον σε μέρη όπου ψηλοί τοίχοι ή εύσωμοι πορτιέρηδες εγγυώνται τη μη έκθεση στα αδιάκριτα μάτια των πολλών, το ρόλο των οποίων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτελούν οι φωτορεπόρτερ.

Οι μαύρες Cayenne με τα φιμέ τζάμια αντικαταστάθηκαν από λιγότερο «προκλητικά» αυτοκίνητα. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Βασίλης Θεοχαράκης μετακινείται πλέον με ένα αυτοκίνητο πόλης και ο σοφέρ του παίζει περισσότερο το ρόλο του bodyguard. Η Έλλη Στάη, από την άλλη, μπορεί να μην αντικατέστησε το αυτοκίνητό της, αποφάσισε όμως να το οδηγεί η ίδια. Οι εφοπλιστές Γιώργος Οικονόμου και Ευάγγελος Πιστιόλης πούλησαν τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους στο εξωτερικό, κυρίως γιατί δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα αγορά γι΄ αυτή την κατηγορία οχημάτων. Την ίδια τύχη είχε και η λευκή Aston Martin του Λέοντα Πατίτσα, όπως και αυτή του ζεύγους Κούστα.

Και οι κοσμικές κυρίες όμως συμμετέχουν στο κίνημα του «Δεν προκαλούμε». Σε αντίθεση με τους συζύγους τους,πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να επενδύσουν σε χρυσό, εκείνες μείωσαν τις αγορές τους σε κοσμήματα. Όσο για τα ψώνια τους, αποφεύγουν τις πανάκριβες μπουτίκ της Βουκουρεστίου και προμηθεύονται τα ρούχα και τα αξεσουάρ τους από το εξωτερικό. Τους έρχονται και φτηνότερα...


Των φρονίμων τα παιδιά

Ο διορατικός Σωκράτης Κόκκαλης, μόλις είδε την κρίση να πλησιάζει με βήμα γοργό, φρόντισε να απεμπλακεί από τον Ολυμπιακό, κυρίως για να μη βρεθεί στην κατάσταση των μετόχων του Παναθηναϊκού που θέλουν να αποχωρήσουν από τον ΠΑΟ προσφέροντας δωρεάν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους και δε βρίσκεται κάποιος να το πάρει. Παράλληλα, έσπευσε από τους πρώτους να πουλήσει το ιδιωτικό του αεροσκάφος, ένα Challenger 604, αξίας 18 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα σκέφτηκε και ο Σπύρος Λάτσης, που έβαλε πωλητήριο στο εντυπωσιακό γιοτ του «Alexander» (βέβαια η οικογένεια διαθέτει στολίσκο θαλαμηγών), όπως και το ζεύγος Γουλανδρή-Στάη, που έβαλε πωλητήριο για το «Beluga» τους έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια τύχη, αυτήν της πώλησης, είχε και το διαμέρισμα στο Plaza της Νέας Υόρκης που διατηρούσε ο εφοπλιστής Γιάννης Φράγκος (αδελφός της Αγγελικής) και, όπως λέγεται, και η εντυπωσιακή έπαυλη του Σπύρου και της Κιμ Μεταξά στη Μύκονο, η οποία, σύμφωνα με τις φήμες, πέρασε στα χέρια επιχειρηματία του Κόλπου. Το ζεύγος, που ζει τον περισσότερο καιρό εκτός Ελλάδας, έκρινε πως δεν είναι καιροί για να συντηρεί ένα τόσο πολυέξοδο σπίτι στο Νησί των Ανέμων. Αφήστε που, αν παρουσιαζόταν ανάγκη να το ρευστοποιήσει αργότερα, τότε οι προσφορές που θα έβρισκε θα ήταν σημαντικά χαμηλότερες.


Οι κτηματομεσίτες των επωνύμων Πλουμής-Σωτηρόπουλος έχουν ήδη λάβει εντολές για την πώληση 13 επαύλεων άνω των 4 εκατ. ευρώ στη Μύκονο.


Κροίσοι εν κρίσει

Κάποιοι που ένιωσαν έντονα την κρίση όχι στο πετσί, αλλά στο χαρτοφυλάκιό τους πήραν πολύ πιο σοβαρά μέτρα. Ο Λάκης Γαβαλάς, για παράδειγμα, μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αναγκάστηκε να απαρνηθεί το εμβληματικό πάρτι του, με το οποίο έκλεινε η κοσμική καλοκαιρινή περίοδος της Μυκόνου. Κύριος λόγος; Το εντυπωσιακό σπίτι στη Φτελιά έχει βγει ήδη για πούλημα, αν και φήμες θέλουν μια πιστώτρια τράπεζα να έχει προχωρήσει τη διαδικασία κατάσχεσής του. Από την άλλη, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, που παραδέχτηκε και δημοσίως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοκρατορία της οποίας είναι επικεφαλής, πούλησε το ιδιωτικό του αεροσκάφος, ένα Falcon 900, αξίας περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, έχοντας καταγράψει ζημιές 2,98 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή του στην ελβετική τράπεζα UBS, αλλά και λόγω της συμμετοχής του στον Ελεύθερο Τύπο, αναγκάστηκε να ισοσκελίσει την έλλειψη ρευστότητας με τη σταδιακή πώληση 17 πλοίων του σεΈλληνες εφοπλιστές. Λογικό είναι να μην υποκύψει συναισθηματικά και να πωλήσει και τη ναυαρχίδα του, την εντυπωσιακή θαλαμηγό «Alfa Nero», την οποία παραχώρησε έναντι 130 εκατ. ευρώ στον Ιταλό πολυεκατομμυριούχο Ερνέστο Μπερταρέλι, όπως και το ιδιωτικό αεροσκάφος του, ένα Gulfstream V, για την απόκτηση του οποίου είχε δαπανήσει περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ. Βέβαια, από το 2003 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει επιδοθεί στην εμπορία πλοίων έχοντας πωλήσει συνολικά 64 σκάφη.

Επίσης, η νεότερη γενιά των Βωβών, ο Άρης με τη σύζυγό του Βίκυ και η αδελφή του Άντα, επηρεασμένοι από τα οικονομικά τους προβλήματα, έβαλαν πωλητήριο - ο μεν Άρης στη θαλαμηγό του «Maria Pia», η δε Άντα στην εκπληκτική μεζονέτα της στην Κηφισιά.

Βλέπετε, οι πραγματικά πλούσιοι δε συμπεριφέρονται σαν τους κοινούς θνητούς. Οι τελευταίοι είναι ικανοί να αλυσοδεθούν στα ντουβάρια της αυθαίρετης κατοικίας τους προκειμένου να τη σώσουν από την μπουλντόζα της κατεδάφισης ή να σκυλοπεινάσουν προκειμένου να αποφύγουν την πώλησή της - ο εφοπλιστής Λεό Πατίτσας πούλησε την Aston Martin του, ο Νίκος Βέρτης όχι.


Οι μεγιστάνες αντιμετωπίζουν τα υλικά αγαθά σαν αξίες τις οποίες χρησιμοποιούν ανάλογα με τις ανάγκες τους, γνωρίζοντας βέβαια προκαταβολικά πως δε θα χρειαστεί να περιμένουν μια ολόκληρη ζωή για να αποκτήσουν ξανά βίλα στη Μύκονο ή νέο σκάφος. Απλώς να γυρίσει λίγο η κατάσταση...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου