Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η ελληνική γη ακόμη κρύβει θησαυρούς ~ Βρέθηκε προτομή βασιλιά της αρχαίας Στρατονίκειας + Φωτό


Μία ανάγλυφη προτομή ηγεμόνα της Ελληνιστικής εποχής έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην αρχαία Στρατονίκεια, κάποτε μεσόγεια πόλη της Καρίας και σήμερα στο χωριό στο χωριό Εσκιχισάρ της σημερινής Τουρκίας στην επαρχία Μουγκλά.

Η προτομή έχει ύψος σχεδόν ενάμιση μέτρα και φέρει διακόσμηση με κεφαλές ταύρων καθώς και τη φιγούρα μιας θεάς.:


Οπως είπε μάλιστα ο επικεφαλής της ανασκαφής Δρ Μπιλάλ Σογκούτ, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πουμάκαλε «αυτές οι απεικονίσεις ταύρων ταύρων στην προτομή υποδηλώνουν πλούτο και δύναμη». Στην ίδια περιοχή άλλωστε είχε ανακαλυφθεί τον περασμένο Ιούλιο ένα τμήμα ανάγλυφου που απεικονίζει σκηνή αρματοδρομίας.

Οι αρχαιολόγοι εξάλλου ανακάλυψαν έναν δρόμο της αρχαίας πόλης, που ξεκινά από μία πύλη του τείχους ενώ κατά μήκος του δρόμου εντοπίσθηκαν στήλες.

Η εκατονταμελής ομάδα κατά τη διάρκεια της επτάμηνης ανασκαφής της έχει φέρει στο φως ως τώρα περί τα 460 αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται στο μουσείο του Μουγκλά και η χρονολόγησή τους φθάνει ως τη Βυζαντινή εποχή.

Να σημειωθεί ότι η Στρατονίκεια ιδρύθηκε από τους Σελευκίδες τον 3ο π. Χ. αιώνα, οι περισσότεροι ιστορικοί μάλιστα θεωρούν ως πιθανό θεμελιωτή της τον Αντίοχο Α'. Καθοριστική άλλωστε είναι η αναφορά του Στέφανου Βυζάντιου ότι η πόλη ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Στρατονίκης, συζύγου του Αντιόχου Α΄.

Ο νεότερος οικισμός, το Εσκιχισάρ αναπτύχθηκε πάνω στην αρχαία πόλη, γεγονός που δυσχέρανε τις αρχαιολογικές έρευνες. Το 1958 πάντως το χωριό εκκενώθηκε μετά την καταστροφή του από σεισμό.

Αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως προτομή βασιλιά της Ελληνιστικής εποχήςΠρόβες λάτιν(!) χορών από τα τουρκάκια πάνω στις ελληνικές αρχαιότητες

Τα τουρκάκια επισκέπτονται τον χώρο των ένδοξων προγόνων τους...
Αρχαιοελληνικοί κίονες "μόντα" στα παγκάκια
Το αρχαίο γυμνάσιο
Κάθε αρχαία ελληνική πόλη είχε το θέατρό τηςΦωνάζει τουρκία από ένα χιλιόμετρο το άγαλμα...

Ας κάνουμε "ευχήν" να τα διαβάζουν σωστά οι τουρίστες...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου