Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ανταγωνιστικότητα δεν γίνεται με μειώσεις μισθών και αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος


Είδες η ΔΕΗ; Το έκανε πάλι το θαύμα της. Αλλάζει τα... φώτα εκτός από τα νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και αγρότες.

Την ώρα που ο διάλογος γίνεται για την ανταγωνιστικότητα, τα τιμολόγια του ρεύματος πάνε στα ύψη.

Ετσι η μεν ΜΕΛ πωλείται σε Τούρκους, ενώ οι αγρότες φωνάζουν για αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση της ανταγωνιστικότητας.:


Προχθές μπήκε στο τραπέζι η μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ πριν από λίγες ημέρες επιτράπηκαν οι θηριώδεις για τα δεδομένα της εποχής και της χώρας αυξήσεις στα τιμολόγια. Μία επιχείρηση που δεν θα αποτελούσε μονοπώλιο θα φρόντιζε να μειώσει το κόστος παραγωγής, να περιορίσει σπατάλες (στη ΔΕΗ είναι κανόνας), να εξορθολογίσει τη λειτουργία της και επιτέλους να απορροφήσει μέρος του κόστους, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από τους ιδιώτες επιχειρηματίες με τις αυξήσεις του ΦΠΑ.

Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα και να αρχίζουμε από το μισθολογικό κόστος που περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, σπρώχνοντας την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση, παρά θα λύσει. Κύριε πρωθυπουργέ, ως έγκριτος οικονομολόγος γνωρίζετε πολύ καλά πως η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται μεταξύ άλλων από την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία δεν βελτιώνεται με μειώσεις μισθών, αλλά με επενδύσεις, νέα τεχνολογία, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού, νέα συστήματα μάνατζμεντ και μάρκετινγκ.
Γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο ανταγωνιστική από τη Γερμανία. Παρά ταύτα η συζήτηση για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων δεν έγινε ακόμα, ενώ από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει.

lyrtso@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου