Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΗ ~ Θα εισπράτει το χαράτσι - Δε θα διακόπτει το ρεύμα


Η ΔΕΗ θα συνεχίζει να εισπράτει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Το 4ο Τμήμα Αναστολών του Αρείου Πάγου έκανε την Τετάρτη δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι μπορεί να εισπράτεται το Ειδικό Τέλος αλλά δεν μπορεί να διακόπτεται το ρεύμα διότι «μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταναλωτές».



Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Την Τρίτη συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητάει να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.

Το ελληνικό Δημόσιο επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους η ΔΕΗ θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών όριζε ότι η απόφασή του είναι άμεσα εκτελεστή, κάτι που επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση με την προσφυγή στον Αρειο Πάγο.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την εντολή που έδωσε στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών, αντίθετα με ό,τι προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι μέλος της κυβέρνησης παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις και προειδοποιούν ότι «είναι αυτονόητη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων που ενδεχομένως το πράττουν».


Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ με νέες αυξήσεις

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αναπτύσσοντας τα στρατηγικά σχέδια της επιχείρησης στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, με αφορμή τον επαναδιορισμό του στη θέση που κατείχε, ανέφερε ότι οι προτεινόμενες αυξήσεις ξεκινούν από 14%. Για κατανάλωση 800 κιλοβατώρες υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι 10 ευρώ το μήνα, ενώ για κατανάλωση από 1.400 έως 1.600 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, η αύξηση θα είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στο δίμηνο ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος κατά περίπου 20 ώς 30 ευρώ τουλάχιστον.


Λόγω μνημονίου...

Άφωνα έμειναν τα μέλη της Επιτροπής, όταν άκουσαν τον πρόεδρο της ΔΕΗ να δηλώνει πως η αύξηση είναι σχεδόν υποχρεωτική λόγω μνημονίου. Υποστήριξε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση είναι αυτό της ρευστότητας, καθώς η παρατεταμένη ύφεση έχει μειώσει τις εισπράξεις και έχει αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα, που φτάνουν σήμερα στα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, προκειμένου μέχρι την 1η Ιουλίου του 2013 να έχουν φτάσει στο 48,7%. Και αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερβός, γίνεται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας, από το 2010.


Σε τρεις φάσεις

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, 1η Ιανουαρίου, 1η Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2013, οπότε και θα φτάσουν μέχρι 48,7%. Υποστήριξε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο και με διαφορά, όπως είπε, στην Ευρωζώνη, ακόμα και από την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις γίνονται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά και της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει η χώρα από το 2010.

«Είναι ανάγκη να υπάρξουν κοστοβαρή τιμολόγια από την 1η Ιουλίου 2013. Είναι μια απότομη προσαρμογή. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια έπρεπε να γίνουν με ήπιο τρόπο από το πρώτο τρίμηνο του 2010, όπως ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση. Δεν έγιναν αυξήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Τώρα καλούμαστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά, γι' αυτό και είναι μεγάλες», ανέφερε ο κ. Ζερβός.


Οι αυξήσεις

Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) οι αυξήσεις κατά μέσο όρο το μήνα θα είναι:

0-400 κιλοβατώρες, περίπου 5 ευρώ

400-800 κιλοβατώρες, 10 ευρώ

800-3.000 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, 15 ευρώ

3.000 και άνω κιλοβατώρες 20 ευρώ.


Το κοινωνικό τιμολόγιο

Πάντως, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως μακροχρόνια άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, ανάπηρους ή χαμηλόμισθους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Τέλος, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις προχτές και μετά από 16 χρόνια πληρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ, που ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Αττική.





null

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου