Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Απειλή για το εμπόριο τα προϊόντα second hand


Φόβος ότι τα μεταχειρισμένα προϊόντα (second hand) θα φέρουν το τελειωτικό χτύπημα στο δοκιμαζόμενο στεγασμένο εμπόριο της Θεσσαλονίκης, εκφράζουν έμποροι της πόλης.

Τα εν λόγω προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας, με εξωφρενικά χαμηλές...... τιμές, αφού κατέκλυσαν τις λαϊκές αγορές, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της πόλης, απειλώντας με αφανισμό τους παραδοσιακούς εμπόρους.



Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στη Voria.gr, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα των εν λόγω προϊόντων ρουχισμού και υπόδυσης (μπλούζες, παντελόνια, παπούτσια κα), εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες ελέγχου υγιεινής και ασφάλειας για τους καταναλωτές. «Πρέπει τα εν λόγω προϊόντα να περνούν από κλίβανο και σειρά ελέγχων, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών.

«Εφόσον τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και τα προϊόντα είναι ασφαλή, ενώ εκδίδονται κανονικά αποδείξεις και παραστατικά, τότε είναι προφανές ότι εμείς οι έμποροι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι εύκολο βέβαια να καταλάβει κανείς εάν και σε ποιο βαθμό τηρείται το πλαίσιο της νομιμότητας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, αυτά προϊόντα έρχονται κυρίως από τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα τη Ρουμανία, που είναι μια μεγάλη παραγωγός χώρα των. Ακόμη, στην Ελλάδα καταφθάνουν second hand προϊόντα και από τη Γερμανία, τη Νότια Ισπανία, τη Βουλγαρία και αλλού.

Ο λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν τα second hand προϊόντα ένδυσης είναι φυσικά οι πολύ χαμηλές τιμές τους, καθώς μπορεί κανείς να βρει μπλούζες με 1 και 2 ευρώ, παντελόνια με 3-4 ευρώ και παπούτσια με 5 ευρώ. Βέβαια, παρά τις χαμηλές τους τιμές, τα περιθώρια κέρδους για τους πωλητές είναι τεράστια και μπορούν να αγγίζουν ακόμη και το 1000% με 2000%.

«Τη στιγμή που το κόστος ανά μονάδα προϊόντος κυμαίνεται από 0,10 έως 0,30 ευρώ μιλάμε για τεράστια ποσοστά κέρδους, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ο παραδοσιακός έμπορος. Το κοστολόγιο ενός παραγωγικού ρούχου είναι τεράστιο αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ανά τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φθηνότερο μακό που παράγεται παγκοσμίους είναι στο Μαλαουί και κοστίζει 0,60 ευρώ, ενώ το ίδιο μακό μεταχειρισμένο μπορεί να κοστίζει ακόμη και 0,07 ευρώ», δηλώνει ο κ Φιλιππίδης.

Να σημειωθεί ότι στις λαϊκές αγορές πωλείται περίπου το 80% των second hand προϊόντων στην πόλη, ενώ έχει ήδη ανοίξει ένα μεγάλο κατάστημα στην Εγνατία και ανοίγει ακόμη ένα στη Τσιμισκή. «Μιλάμε για προϊόντα που θα κατακλύσουν την αγορά, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τα καταστήματα. Αν η κατάσταση συνεχίσει ανεξέλεγκτη, σε λίγο καιρό το παρεμπόριο δεν θα είναι τίποτα μπροστά στα μεταχειρισμένα», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ.

newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου