Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Όργιο κλεψιάς στο ΙΚΑ ~ Συντάξεις χηρείας σε παντρεμένες


Μεγάλα ποσά χάνονται από το ΙΚΑ για συντάξεις σε γυναίκες και άνδρες που δεν τις δικαιούνται.

Σαφάρι για τις συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας και ήδη καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα. Μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου -και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη- η ζημιά για το ΙΚΑ είναι...
 150.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά,
καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη. Όλες οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.

Όπως τονίζει στο «Έθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσούρης, «οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και θα διεκδικήσουμε όλα τα χρήματα που έχει χάσει το Ταμείο από παραβατικές συμπεριφορές».
Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:
  • Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του.
Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.
  • Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.
  • Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008.
Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.
Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτηρίων αναφορών.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

45.991 συντάξεις σε δικαιούχους - φαντάσματα

Στο φως έχουν ήδη έρθει 45.991 περιπτώσεις που συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα ποσά που παρανόμως έχουν εισπράξει μη δικαιούχοι.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται για τελευταία φορά, καθώς με το νέο πρόγραμμα «Αριάδνη» θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού».

Η απογραφή έχει ήδη ολοκληρωθεί στο ΙΚΑ, όπου σταμάτησε η καταβολή 11.095 συντάξεων. Μάλιστα ο διοικητής του Ταμείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτηριστικά σημειώνει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές που να μην εντοπιστούν και να μην παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα στον ΟΓΑ έχει διακοπεί η καταβολή 10.000 συντάξεων, ενώ διαπιστώθηκε πως υπήρχαν προβλήματα και με 2.371 συντάξεις που λαμβάνουν ανασφάλιστοι υπερήλικοι από τη Ρωσία. Τέλος στον ΟΑΕΕ διακόπηκε η καταβολή συντάξεων σε 1.595 άτομα που δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ενώ η απογραφή ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συντάξεις στην απόχη της «Αριάδνης»

Ξεκινά σταδιακά από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα «Αριάδνη», που στόχο έχει να βάλει τέλος στα φαινόμενα χορήγησης συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού». Το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την 1η Μαρτίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί και η απογραφή όλων των συνταξιούχων. Χθες για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου οριστικοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες λειτουργίες του προγράμματος. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αριάδνη», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «πρόκειται για μία ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μία ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες».

Τι προβλέπεται

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Για τις γεννήσεις αλλά και τους θανάτους θα ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία από τα ληξιαρχεία.
  • Για τους γάμους θα ενημερώνονται τα Ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).
  • Για τα σύμφωνα συμβίωσης τα Ταμεία θα ενημερώνονται από τους συμβολαιογράφους.
  • Για τα διαζύγια η ενημέρωση θα γίνεται από τις δικαστικές αρχές.
Σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί πως γεννήσεις, θάνατοι και γάμοι θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στους συμβολαιογράφους. Ωστόσο, αυτό τροποποιήθηκε για να αποφευχθεί και η επιβάρυνση των ασφαλισμένων (υπολογιζόταν περίπου στα 40 ευρώ) και να γίνει απλούστερη η διαδικασία.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

1 σχόλια:

Unknown είπε...

ΤΟ WEB BOT ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 2013
http://greek-observatory.blogspot.com/2012/12/web-bot-2013.html

Δημοσίευση σχολίου