Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντίδραση στις δηλώσεις του πρώην προέδρου του Χάρβαρντ, Λάρι Σάμερς το 2005, σχετικά με τη μειωμένη ικανότητα των γυναικών στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.
Στην αντιπαράθεση αυτή ρίχτηκαν πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιούκ, που κατέληξαν σε δύο σημαντικά συμπεράσματα.
Πρώτον, ότι το «φαινόμενο Φλιν» ισχύει και ενισχύεται διαρκώς. Με τον όρο αυτό, οι επιστήμονες εννοούν τη σταδιακή και διαρκή άνοδο των επιπέδων IQ σε άνδρες και γυναίκες, που εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο στους πλέον ευφυείς και δεύτερον, ότι η ιστορική διαφορά ευφυΐας μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει πλέον εξαφανισθεί.
Αν και η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι εισάγει θέσφατα, το εύρος του δείγματός της είναι τέτοιο που ακόμα και οι πλέον σκεπτικιστές υποχρεώνονται να καμφθούν στα πορίσματά της.
Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στα αίτια εμφάνισης του «φαινομένου Φλιν», οι γνώμες συγκλίνουν στις ωφέλιμες επιπτώσεις της βελτιωμένης διατροφής, καθώς και της πληθώρας ερεθισμάτων που απολαμβάνει ο σύγχρονος άνθρωπος.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Economist
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου