Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

"K" for Κορόιδο


Ζούμε σε μια κοινωνία που φλερτάρει απροκάλυπτα με το σουρεαλισμό μπροστά στα μάτια μας, αλλά εμείς κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.

Η κοινωνία μας βαφτίζει τον ορθολογισμό, την απλή λογική σκέψη, "νεο-φιλελευθερισμό" και τον αποτάσσεται. Καθετί που εμποδίζει ή απλά αντιτίθεται στη συνέχιση του συλλογικού παραλογισμού μας το ξορκίζουμε με λεκτικούς μανδύες που μάθαμε να μας προκαλούν συγκεκριμένες αντιδράσεις.

Σαν το σκύλο του Παβλόφ,...
 μόλις μας χτυπήσουν το καμπανάκι η κοιλιά μας ξεκινάει να παραπονείται και το μυαλό απενεργοποιείται.

Έχουμε, σε βάθος λίγων δεκαετιών, αποκτήσει μια στρεβλή εικόνα της φυσιολογικότητας, εκείνου του συναισθήματος ότι είμαστε μπροστά σε κάτι γνώριμο που δεν είναι απειλητικό, και πιστεύουμε πεισματικά πως δεν θα αλλάξει τίποτε από όσα έχουμε συνηθίσει, όσο στραβά και αν είναι! "Καλύτερα ο διάολος που γνωρίζεις..." λέει η λαϊκή θυμοσοφία.

Βλέποντας όμως κάποιος λίγο αποστασιοποιημένα κάποια στιγμιότυπα της ελληνικής "κανονικότητας" δεν μπορεί παρά να αναφωνήσει: "είναι δυνατόν...;"!

Είναι δυνατόν βασικές αρχές όπως αυτή της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της απονομής δικαιοσύνης, της αναλογικότητας να καταστρατηγούνται τόσο κατάφωρα και κανείς να μη λέει τίποτε;

Δεν ομιλώ φυσικά για προνόμια από κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες ελίτ της οικονομικής εξουσίας, κάποιους "ολιγάρχες" που ελάχιστοι βλέπουν και ακόμη λιγότεροι συναναστρέφονται, όπως βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου. Αυτοί οι λίγοι και ολιγοθώρητοι δεν προκαλούν έκπληξη σε κανέναν από καμία κοινωνία.

Ομιλώ για το διαχωρισμό της κοινωνίας σε δυο αρκετά πολυάριθμες ομάδες, των "ξύπνιων" καβαλάρηδων και των "κορόιδων" υποζυγίων, που είναι ευκολότατα διακριτές αρκεί κάποιος να απομακρυνθεί λίγο από την καθημερινότητα.

Μέσα από ένα πλέγμα νόμων που συσσωρεύονται για δεκαετίες, αυτό που κάθε νορμάλ άνθρωπος λογίζει ως δίκαιο έχει στρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό που να είναι συχνά σχεδόν αντίθετο από αυτό που οι νόμοι, ψηφισμένοι από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας σε βάθος χρόνου, ορίζουν ως νόμιμο! Καθώς βαθαίνει η κρίση, και ο σουρεαλισμός κλυδωνίζεται, το νόμιμο αγγίζει τις παρυφές του παραλόγου.

Για παράδειγμα ο μακροχρόνια άνεργος, που δεν λαμβάνει πια επίδομα, πληρώνει με το 23% ΦΠΑ της τυρόπιτας που θα φάει για μεσημεριανό, μέρος της σύνταξης των 4.000€ που θα λάβει κάθε μήνα ο πρόωρα συνταξιοδοτηθείς με εθελουσία συνταξιούχος του ΟΤΕ!

Ω, ναι! Μεγάλο μέρος των συντάξεων αυτών αλλά και άλλων "ευγενών" καλύπτεται με επιδότηση από το κράτος, από τους αιματηρούς φόρους των ανέργων και εκείνων που χαροπαλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους στην τοξική πλέον οικονομία της Ελλάδας!

Εκατομμύρια κορόιδα με "Κ" κεφαλαίο ψυχορραγούν για την επιδότηση των προνομιούχων. Πολλοί μάλιστα από εκείνους που πληρώνουν με αυτά που δεν έχουν εκείνους που δεν τα δικαιούνται, διαδηλώνουν συχνά υπέρ της διατήρησης της ισχύουσας κατάστασης!


"Κ" for Κορόιδο, λοιπόν, είναι όταν ανησυχείς επειδή χρωστάς έκτακτες εισφορές που χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμές λαθροσυντάξεων! Μάλιστα να ανησυχείς περισσότερο από εκείνους που ξάφριζαν για χρόνια τα δημόσια ταμεία με τον τρόπο αυτόν, που σε τίποτε δεν διαφέρει από τη φοροκλοπή!


"Κ" for Κορόιδο είναι να πληρώνεις τη βενζίνη 2€ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,5€ γιατί έτσι ο λαθρέμπορος έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους!


"Κ" for Κορόιδο είναι να κυκλοφορείς με σαπάκι του ΄99 αξίας 600€ και να πληρώνεις ετήσια τέλη κυκλοφορίας 660€ και πρόσθετη εισφορά άλλα 250€!


"Κ" for Κορόιδο είναι να κυκλοφορείς πεζός για να πληρώσεις το χαράτσι ώστε να έχει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος αυτοκίνητο του δήμου!


"Κ" for Κορόιδο είναι να δουλεύεις 12 ώρες τη μέρα για να πληρώσεις το ΤΕΒΕ ώστε να κόβει φασολάκια η υπεράριθμη υπάλληλός του που δεν σε εξυπηρετεί!


"Κ" for Κορόιδο είναι να μπαίνεις φυλακή για χρέος προς το κράτος 5000€ ενώ οι 700 λαθροσυνταξιούχοι της Ζακύνθου και της Χίου να βαδίζουν πρόσω ολοταχώς για την παραγραφή των κλοπών κρατικού χρήματος, διότι βάσει πρόσφατου νόμου (διετίας) για ποσά κάτω από 150.000 κλεμμένα από το κράτος δεν είναι πια κακούργημα, ώστε να παραγράφονται στην πενταετία!


"Κ" for Κορόιδο είναι να βάζουν "μέσα" 2-3 παλικάρια για ντεμέκ "κάθαρση" ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι πάνω από 100.000 λαμόγια, και να λες "δες που κάτι γίνεται"! Ακόμα χειρότερα, να περιμένεις ότι 2 Οικονομικοί Εισαγγελείς αρκούν για να καθαρίσουν το τοπίο, σε αυτόν τον αιώνα!


"Κ" for Κορόιδο είναι να έχουμε το ακριβότερο πετρέλαιο στη Δύση, και να λέμε ότι το Κράτος μας θέλει ανάπτυξη, και να το πιστεύουμε!


"Κ" for Κορόιδο είναι να έχει 5πλασιαστεί σε 20 χρόνια το μέγεθος του δημοσίου τομέα που εσύ πληρώνεις, εν μέσω της μεγαλύτερης φοροκαταιγίδας πλην εμπόλεμων περιόδων, όντας άνεργος, και να λες "αν τους απολύσουν, τί θα κάνουν κι΄αυτοί;"


"Κ" for Κορόιδο είναι να διαλύεται ο κοινωνικός ιστός γύρω μας, και εμείς να τρέφουμε αυταπάτες ότι θα επιστρέψουμε στην ανέμελη σπατάλη του κοινωνικού χρήματος που μάθαμε στα χρόνια της στρέβλωσης, από τα έσοδα του εικαζόμενου πετρελαίου που θα βγει σε 20 χρόνια το νωρίτερο, ή τους θησαυρούς της Τράπεζας της Ανατολής και του Αλί Πασά!


"Κ" for Κορόιδο είναι να πιστεύουμε ότι θα επιβιώσουμε χωρίς να αλλάξουμε, χωρίς να κόψουμε τα περιττά και τις λουμπινιές, χωρίς κάθαρση, χωρίς την επιστροφή σε κράτος δικαίου, χωρίς σκληρή δουλειά από όλους.


Τί Νεφελίμ και ψεκασμοί και πράσσειν άλογα;

"Κ" for Κορόιδο και ξερό ψωμί!



Του Άγη Βερούτη / capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου