Ταχύτητες που είναι έως και 200 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που έχουμε στα υπάρχοντα VDSL δίκτυα. Δυνατότητα απρόσκοπτης επικοινωνίας και εξαιρετικά γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Επικοινωνία μεταξύ συσκευών και οχημάτων με έξυπνο τρόπο και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους που έχουν θέσει τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όσον αφορά την πέμπτη γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το αποκαλούμενο και 5G.
Αν και η υλοποίηση των δικτύων τέταρτης γενιάς (4G) βρίσκεται μόλις στην αρχή της, ιδίως στην Ευρώπη, οι συζητήσεις για τα πρότυπα που θα χρησιμοποιηθούν στο 5G έχουν ήδη ξεκινήσει. Το 5G ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στο πρόσφατα Mobile World Congress, όπου αρκετοί κατασκευαστές, όπως η Ericsson και η Alcatel-Lucent, είχαν ειδικές παρουσιάσεις για την επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας. Αν και όπως σημείωσε στην «ΗτΣ» ο Χάραλντ Κάλιν, ειδικός σε θέματα ραδιοδικτύων της Ericsson, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2020 προκειμένου να δούμε τις πρώτες υλοποιήσεις.
Το ευρωπαϊκό «στοίχημα»
Γενικότερα το 2020 δείχνει να είναι η χρονιά όπου όλοι οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι θα δούμε τις πρώτες υλοποιήσεις 5G. Εκτός και αν η προσπάθεια που ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στεφθεί με επιτυχία. Η Κομισιόν, κατανοώντας ότι η Ευρώπη έμεινε πίσω στο 4G με τους Αμερικανούς και τους Ασιάτες να έχουν πάρει πλέον ξεκάθαρο τεχνολογικό προβάδισμα κυρίως σε επίπεδο υλοποιήσεων και ταχυτήτων σύνδεσης, θέλει να κάνει άλμα απευθείας στο 5G. Και το πλάνο περιλαμβάνει την επιτάχυνση της διαδικασίας διαμόρφωσης των προτύπων.
Ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολος. Όπως εξηγεί ο κ. Κάλιν, το 5G αναμένεται να χρησιμοποιεί νέες ασύρματες τεχνολογίες αλλά και διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα, σε ένα από τα οποία -το Ε3Network- συμμετέχει και ο δικός μας ΟΤΕ, που ασχολούνται με κεραιοσυστήματα σε συχνότητες άνω των 70GHz!
Τι θα προσφέρει
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι «παίκτες» κατανοούν ότι ο τρόπος με τον οποίο αρχίζουν να χρησιμοποιούν οι πολίτες, οι κρατικοί φορείς και οι επιχειρήσεις τα ασύρματα δίκτυα και τις ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργεί νέα μοντέλα χρήσης και ανάγκες που πολύ δύσκολα θα είναι εφικτό να καλυφθούν από τα 4G δίκτυα ή ακόμη και από τα δίκτυα οπτικών ινών που υλοποιούνται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Ενα παράδειγμα είναι η όλο και αυξανόμενη απαίτηση για υψηλές ταχύτητες σύνδεσης λόγω της χρήσης του video πολύ υψηλούς ευκρίνειας. Τα 100 Mbps που θα προσφέρει σε 1-2 χρόνια το 4G δεν θα είναι αρκετά, ούτε καν τα 200 Mbps των δικτύων οπτικών ινών. Το 1 Gbps είναι το μίνιμουμ «όριο» που θα απαιτείται και δεν είναι τυχαίο ότι σε εταιρικά περιβάλλοντα γίνεται λόγος για συνδέσεις 10 Gbps με το 5G. Πρόκειται για ταχύτητα 200 φορές υψηλότερη από τα 50 Mbps που προσφέρεται αυτή τη στιγμή από το VDSL!
Οι υπερ-υψηλές ταχύτητες, όμως, δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Η απαίτηση των καταναλωτών να απολαμβάνουν κορυφαία εμπειρία ακόμη και όταν βρίσκονται σε έναν χώρο όπως ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο όπου λειτουργούν ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες smartphones και άλλες «έξυπνες» συσκευές, απαιτεί νέες αρχιτεκτονικές δικτύων προκειμένου να ικανοποιηθεί. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός ότι σταδιακά θα είναι δικτυωμένο οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς (από πλυντήρια και πόρτες μέχρι αυτοκίνητα και φανάρια) είναι προφανές ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες.
«Πρόκειται για απαιτήσεις που δεν δύναται να καλυφθούν από το 4G», σημειώνει ο κ. Κάλιν.
Του Δημήτρη Μαλλά
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου