Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Μόνο μετά την καταβολή των χρημάτων η ανανέωση της ασφάλισης των αυτοκινήτων




Πολλές διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς, την αγορά των τυχερών παιγνίων, τις αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης των αυτοκινήτων, κλπ, περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο...
«πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η σύμβαση για την ασφάλιση των αυτοκινήτων ανανεώνεται μόνο μετά την καταβολή του αντίστοιχου ασφαλίστρου από τον ασφαλισμένο. Για αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλισμένοι, θα πρέπει εγκαίρως να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τη συμφωνία νέας σύναψης ή ανανέωσης της παλαιάς σύμβασης, την καταβολή από τον πελάτη και είσπραξη από την ασφαλιστική εταιρεία του ασφαλίστρου, η οποία θα πρέπει επίσης εγκαίρως, να φροντίζει για την αποστολή της βεβαίωσης ασφάλισης.

Το αποδεικτικό έγγραφο για την ύπαρξη σύμβασης υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτου, εναρμονίζεται με τα ισχύοντα και στους άλλους κλάδους ασφάλισης και για αυτό καταργείται η υπουργική απόφαση που προέβλεπε το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα. Η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει μόνο με την καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο και η ασφαλιστική κάλυψη, αποδεικνύεται έναντι των οργάνων που είναι αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων, με την κατοχή του ασφαλιστηρίου το οποίο αποστέλλει ο ασφαλιστής στον ασφαλισμένο εντός πέντε ημερών από την είσπραξη του ασφαλίστρου

Ακόμα με το νομοσχέδιο, έρχονται και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιγνίων που κρίνονται απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και την προσαρμογή του στην κοινοτική νομοθεσία, ενώ αποσαφηνίζονται ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των καζίνο.

Με τον Κανονισμό Λειτουργίας Παιγνίων καθορίζονται θέματα με έμφαση στις προϋποθέσεις πιστοποίησης και εγγραφής στα μητρώα των κατασκευαστών των VLTs. Ορίζονται οι διαδικασία πιστοποίησης, η διάρκειά της, η εγγραφή στα μητρώα των καταστημάτων, των παιγνιομηχανημάτων, των παιγνίων ή των ιστότοπων διεξαγωγής παιγνίων. Παράλληλα ορίζεται ο τρόπος παραλαβής της Κάρτας Παίκτη και οι τρόποι που θα ενημερώνεται η ΕΕΕΠ για να διασφαλίζεται η φραγή μη αδειοδοτημένων sites για online στοιχηματισμό.

Για τα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται μέσω internet, προβλέπεται η σύνταξη και αναθεώρηση αδειοδοτημένων παρόχων παιγνίων (white list) και μη αδειοδοτημένων (black list) από την ΕΕΕΠ, ενώ απαγορεύεται στις τράπεζες (πιστωτικά ιδρύματα) που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στην Ελλάδα να πραγματοποιούν πληρωμές από κέρδη που προέρχονται από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά (τα πιστωτικά ιδρύματα) παράνομοι πάροχοι τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου που βρίσκονται στη black list της ΕΕΕΠ. Επίσης, σε περίπτωση παραβάσεων στους όρους λειτουργίας των καζίνων επιβάλλονται ποινές από 1 έως 5 εκατ. ευρώ για κάθε παράβαση και στην περίπτωση υποτροπής τα ποσά αυτά διπλασιάζονται.

Επίσης, με το εν λόγω νομοσχέδιο, ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία η οποία συμπληρώνει το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα και τις κεφαλαιαγορές και αποσαφηνίζονται κανόνες εποπτείας και λειτουργίας τραπεζών και υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, αλλά και οι όροι συνεργασίας των ελληνικών εποπτικών αρχών με τις ομόλογες αρχές άλλων κρατών κ.ά.
Ακόμη, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τα αποθέματα ασφαλείας των τραπεζών και πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις επενδύσεων, πρέπει να τηρούν, επιπρόσθετα στις άλλες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων, απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου και αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι συγκεντρώνουν επαρκή κεφαλαιακή βάση σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης για να αντέχουν ζημιές σε περιόδους ακραίων καταστάσεων.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται και διατάξεις που αφορούν την αγορά των αστικών συνεταιρισμών, ενώ ενσωματώνονται και διατάξεις για το πλαίσιο λειτουργίας της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου