Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Έρχονται πρόστιμα 250 & 500 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα



Με «τσουχτερά» πρόστιμα και ελέγχους μέσω διασταυρώσεων επιχειρεί το υπ. Οικονομικών να «μπλοκάρει» τα ανασφάλιστα οχήματα. Για τον λόγο αυτό προωθεί άμεσα στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει «ραβασάκια» στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων και θα ζητά εντός...
οκτώ ημερών την ασφάλιση του οχήματος και την πληρωμή προστίμου 250 ευρώ. Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για ΙΧ, 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσικλέτες.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται πως αν ένα ανασφάλιστο αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα αφαιρούνται πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια.


Πιο αναλυτικά:

- Η ΓΓΠΣ αναλαμβάνει τη διασταύρωση και την επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης) και του υπουργείου Μεταφορών με τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί.

- Με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων. Με την επιστολή θα ενημερώνονται πως είναι υποχρεωμένοι το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της να ασφαλίσουν το όχημά τους.
- Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
- Εάν εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί, η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια αστυνομική αρχή.

Στο σκέλος των ποινών:
- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για 10 ημέρες.
- Σε πρόκληση- ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος, για 3 χρόνια.
- Πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Κώστας Τσαχάκης / Έθνος



«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ

Αποζημιώσεις 9,3 εκατ. ευρώ το 2012

Μεγάλη... πληγή για την ελληνική ασφαλιστική αγορά καθώς και για τους τους καταναλωτές αποτελεί ο στόλος των ανασφάλιστων οχημάτων. Αυτά είναι γύρω στο 1.600.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου. Μια μικρή «γεύση» των επιπτώσεων από την κυκλοφορία των ανασφάλιστων δίνουν τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου. Είναι το «ταμείο» που αναλαμβάνει να καλύπτει τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων από οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα ή από αυτοκίνητα των οποίων οι ασφαλιστικές έχουν κλείσει. Το 2012 είχαν καταγραφεί 4.684 ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα.


Τα ποσά

Οι αποζημιώσεις που έδωσε το Επικουρικό Κεφάλαιο ήταν 9,3 εκατ. ευρώ. Το 2011 οι ζημιές ήταν 4.050 και το ύψος των αποζημιώσεων 9 εκατ. ευρώ. Το Επικουρικό έχει «μαύρη τρύπα» λόγω των συσσωρευμένων «λουκέτων» την προηγούμενη πενταετία καθώς και του μεγάλου αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πρόσφατα με νομοσχέδιο μειώθηκε το ύψος των αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες, ψυχική οδύνη και ζημιές που καταβάλλει. Και πάλι όμως η κατάσταση είναι στο «κόκκινο». Γι' αυτόν τον λόγο από την 1η Φεβρουαρίου ανέβηκαν κατά περίπου 2% με 4% τα ασφάλιστρα λόγω της αύξησης της εισφοράς που δίνουν οι ασφαλισμένοι για το Επικουρικό Κεφάλαιο.











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου