Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η Ελλάδα υπέστη ζημία περίπου 200 δισεκ. από την κρίση ~ Το haircut θα ήταν η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης


Όποιος βαφτίσει την 50ετή επιμήκυνση του χρέους επιτυχία….θα πρέπει να είναι ανόητος.

Σήμερα  23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισεκ. για την Ελλάδα θα επιβεβαιώσει ουσιαστικά τα οικονομικά μεγέθη που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα.

Στις 5 Μαΐου στο Eurogroup η Ελλάδα θα επιβραβευτεί αλλά το μείζον ζήτημα του χρέους δεν θα εξεταστεί σε αυτή την φάση.

Οι βάσεις θα τεθούν μετά τις ευρωεκλογές στις 19 Ιουνίου στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup ώστε τον Οκτώβριο του 2014 να τεθεί επί τάπητος η προτεινόμενη λύση που δεν θα είναι τίποτε άλλο από 50ετή επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων για το ελληνικό χρέος.

Το Eurogroup δεν θα βιαστεί για δύο λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με τις ευρωεκλογές.

Δεν επιθυμούν άμεση πολιτική ανάμειξη στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το γεγονός τον Ιούλιο η Τρόικα θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για να δει αν εκπληρούνται όλες οι ελληνικές υποχρεώσεις με κυριότερες ασφαλιστικό και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Όμως η Ελλάδα κατά ένα τρόπο παράταιρο, παράδοξο και λανθασμένο δείχνει να έχει παραιτηθεί της βέλτιστης στρατηγικής στην διαχείριση του χρέους που έχει φθάσει στα 321 δισεκ. ευρώ.

Η βέλτιστη λύση για την Ελλάδα είναι haircut στα διακρατικά δάνεια και πλήρης διασφάλιση των νέων ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες όχι μόνο λόγω αγγλικού δικαίου.

Δυστυχώς επικρατούν οι ανερμάτιστες απόψεις ορισμένων που θεωρούν λύση την 50ετή επιμήκυνση ενώ πριν καιρό θεωρούσαν λύση το haircut.

Η επιμήκυνση ποτέ δεν ήταν λύση, το haircut αποτελεί την βέλτιστη λύση γιατί μειώνει σε πραγματικούς όρους το χρέος και ταυτόχρονα διασφαλίζει πραγματική ανάπτυξη.

Το bankingnews.gr είχε παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία απαντώντας στην πρόσφατη επιχειρηματολογία του ΟΔΔΗΧ αλλά και πολιτικών παραγόντων ότι το χρέος από 365 δισεκ. μειώθηκε στα 321 δισεκ. άρα είναι βιώσιμο.

Το  85% του ελληνικού χρέους το είχαν ιδιώτες στο παρελθόν τώρα το 85% το κατέχει ο επίσημος τομέας.
Οι τόκοι έχουν μειωθεί από τα 17 δισεκ. στα 6 δισεκ. και γενικώς η ληκτότητα των ομολόγων – δανείων έχει επιμηκυνθεί δραστικά κατά μέσο όρο τα 16 χρόνια υποστηρίζουν όσοι θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Επίσης το ελληνικό χρέος εμφανίζει μέσο κόστος εξυπηρέτησης 2% όταν προ ετών ήταν στο 4,75% (στην 5ετία δανείστηκε με 4,95%).

Τα επιχειρήματα αυτά δεν απαντούν στο δομικό ερώτημα η Ελλάδα χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω haircut ναι ή όχι;

Γιατί η Ελλάδα ποσοτικά και χωρίς να προσμετρούνται ποιοτικοί δείκτες πλήρωσε την κρίση χρέους 200 δισεκ.

Η Ελλάδα ζημιώθηκε 200 δισεκ. ευρώ και το νούμερο αυτό το αναλύουμε πως προκύπτει.

Με ένα δίκαιο haircut 80-100 δισεκ. η Ελλάδα θα μείωνε τις ιστορικές απώλειες και θα μπορούσε - έχοντας μειώσει πραγματικά όχι εικονικά όπως το PSI+- το ελληνικό χρέος, να δημιουργήσει εκ νέου ευκαιρίες για πλουτισμό και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα και της ελληνίδας.


Πως προκύπτουν τα 200 δισ ζημίας στην Ελλάδα;

1)Γιατί υπέστη οικονομικό σοκ που στέρησε από το εθνικό πλούτο 35-40 δισεκ. ευρώ.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί στα 183 δισεκ. όταν είχε φθάσει στα 230 δισεκ. πριν λίγα χρόνια.

2)Γιατί οι καταθέσεις, ο κοινωνικός πλούτος, μειώθηκε κατά 75 δισεκ. η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταθέσεων παγκοσμίως κατά 32% από τα 237,5 δισεκ. σε 160 δισεκ.
Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε πανάκριβα την κρίση χρέους της Ελλάδος.

3)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία  από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ. PSI+ και επαναγορά χρέους.

4)Γιατί τα προβληματικά δάνεια λόγω της κρίσης χρέους από 8% που ήταν εκτινάχθηκαν στο 32% δηλαδή σε λίγα χρόνια τα προβληματικά δάνεια από 16 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 71 δισεκ. ευρώ δηλαδή 55 δισεκ. προστέθηκαν ως βάρος στις τράπεζες απόρροια αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

5)Γιατί λόγω της κρίσης χρέους η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 1,35 εκατ επίπεδα πρωτοφανή, επίπεδα ρεκόρ.

6)Γιατί το PSI+ ήταν μια καλοστημένη απάτη ώστε να φορτωθούν το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κόστους οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ξεφορτώσουν το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και έτσι πλήρωσε το χρέος της Ελλάδος….η Ελλάδα.

7)Γιατί τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια που έδωσε η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν χορηγήθηκαν δωρεάν φέρουν επιτόκια τα οποία η Ελλάδα αποπληρώνει.

Άρα ο δανεισμός βοήθησε την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη δεν βοηθάει την Ελλάδα αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς.

8)Γιατί η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος ονομάζεται σύνθεση χρέους.

Παγκοσμίως το κρατικό χρέος - που φθάνει τα 47 τρισ. δολάρια  χωρίς το ιδιωτικό ενώ συνολικά δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 102 τρισ. δολάρια ή 75 τρισ. ευρώ -  το κατέχουν ιδιώτες που επενδύουν σε μια χώρα μέσω των ομολόγων που εκδίδονται.

Στην Ελλάδα η πλειοψηφία του χρέους είναι διακρατικό δηλαδή διακρατικά δάνεια.

Η Ελλάδα θα πληρώνει τα δάνεια και ταυτόχρονα θα καταβάλλει τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρώπης στους ιδιώτες επενδυτές.

Κανένα ευρώ δεν θα περισσεύει για ανάπτυξη.

Είναι λογικό, τεχνικά ορθό και δίκαιο το ελληνικό χρέος να μετατραπεί εκ νέου σε ιδιωτικό, όπως είναι το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό.

Είναι λογικό η Ελλάδα να μετατραπεί εκ νέου μια χώρα όπου οι κανόνες των αγορών δουλεύουν επαρκώς και άρτια.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να θεμελιώσει εκ νέου τους κανόνες της αγοράς στην φιλελεύθερη τους μορφή.

Όμως η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία έχει ένα μεγάλο αντίπαλο, αυτή η αναδιάρθρωση από διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό θα είναι μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία διαδικασία.
Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται πολιτική τόλμη ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Η Ελλάδα μέσω ενός haircut 50% στα δάνεια του επίσημου τομέα και διασφαλίζοντας όλα τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα δεν εξασφαλίζει μόνο την βιωσιμότητα του χρέους αλλά φέρνει στο παρόν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος περίπου του 2020.

Δηλαδή ότι χάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν θα το ανακτήσουμε και κερδίσουμε στο εγγύς μέλλον.
Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ομόλογα των ιδιωτών, δεν θα κουρευτούν ποτέ, διασφαλίζονται οι ιδιώτες από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου άρα δεν μπορούν να κουρευτούν.

Το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα δεν θα είναι απόδειξη αναξιοπιστίας της Ελλάδος αλλά απόδειξη ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα έμπρακτα.

Συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και με ένα γενναίο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα η Ελλάδα αποκτά χαρακτηριστικά υπερσύγχρονης οικονομίας, με βιώσιμο χρέος και με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική.

Ο στόχος των κυβερνήσεων δεν είναι άλλος από το πώς θα ευημερούν οι κοινωνίες.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους – άπαξ και η διαπραγματευτική της θέση έχει αυξηθεί – θα έχει υποπέσει σε ένα ιστορικό, προκλητικό και απαράδεκτο ατόπημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Για την κοινωνία η αναδιάρθρωση με haircut δηλαδή μέσω απόλυτης μείωσης του χρέους θα είναι εφαλτήριο λάκτισμα για την επιθετική δημιουργία κοινωνικού πλούτου.

Οι καταθέσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα γιατί η κοινωνία θα αποταμιεύει πλούτο και οι τράπεζες έχοντας ισχυρή ρευστότητα θα επενδύσουν στην οικονομία.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρας ελπίδας αντί χώρα μιζέριας αρκεί το πολιτικό σύστημα να φανεί τολμηρό.

Αν δειλιάσει, αν παγιδευτεί στα φοβικά σύνδρομα δεν θα έχει προσφέρει υπηρεσίες η κυβέρνηση στην κοινωνία, θα πρόκειται για μια απάτη ενταφιάζοντας τις ελπίδες για κοινωνική ευημερία και πλούτο.

Ο έλληνας μπορεί να ξαναγίνει πλούσιος, μπορεί να αποκτήσει οικονομική άνεση και καλύτερο βιοτικό επίπεδο με σκληρή δουλειά και με ένα γενναίο haircut.

Το haircut θα αποτελέσει σοκ και δέος στην μιζέρια και θα επιταχύνει τάχιστα την ανάκαμψη.

Ο έλληνας θα μπορεί να αποκτά πάλι πλούτο, να καταναλώνει να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες μέρες..
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να μην διαιωνίσει την μιζέρια αλλά με τόλμη να απαιτήσει haircut που θα διασφαλίσει προοπτική και ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου