Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Μαζί τα φάγανε...


Εισέπραξαν 12,8 εκατ. ευρώ από συντάξεις νεκρών συγγενών 

Ταυτοποιήθηκαν 179 περιπτώσεις προσώπων, ορισμένοι από τους οποίους καρπώνονταν τις συντάξεις νεκρών συγγενών τους ακόμη και από το 1991, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ταμεία σε ποσό 12,8 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των περιπτώσεων ήδη έχουν επιβεβαιωθεί πέντε, που αφορούν ασφαλισμένους της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.


Η εξέταση της υπόθεσης έγινε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από σχετικό σημείωμα της γενικής διεύθυνσης συντάξεων του γενικού λογιστηρίου. Αρχικά η έρευνα άρχισε για 92 περιπτώσεις νεκρών ασφαλισμένων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι συνεχίζονταν οι καταβολές στους λογαριασμούς τους και οι συνδικαιούχοι τις εισέπρατταν.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης, στην πρώτη εξέταση των περιπτώσεων, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι στους λογαριασμούς των νεκρών ασφαλισμένων υπήρχαν ονόματα συνδικαιούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εισέπρατταν τις συντάξεις των συγγενών τους, ταυτοποιήθηκαν 59, με τη ζημία σε αυτές να προσδιορίζεται σε 5.464.290,83 ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι οι πέντε που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 34 στην Αττική, έντεκα στη Λάρισα, τέσσερις στην Αχαΐα, τέσσερις στην Κρήτη και μία στην Κέρκυρα. Οι δικογραφίες για τις υποθέσεις αυτές χθες στάλθηκαν στις κατά τόπους εισαγγελίες πρωτοδικών, προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες διώξεων σε βάρος των συνδικαιούχων συγγενών που εισέπρατταν τα χρήματα.

Στις περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες οι συνδικαιούχοι ήδη απολογήθηκαν προανακριτικά για το αδίκημα της απάτης, προστίθενται ακόμη 43, με τη ζημία να φτάνει σε αυτές τα 3.015.988,74 ευρώ. Αφορά και τις 25 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και για αυτές σχηματίστηκαν δικογραφίες που στάλθηκαν στις εισαγγελίες.


ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Πιο πολύπλοκη είναι η ομάδα περιπτώσεων 77 ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει, για τους οποίους τα ταμεία συνέχιζαν να καταβάλλουν συντάξεις, αφού δεν είχαν δηλωθεί οι θάνατοί τους, και παρότι οι λογαριασμοί τους δεν έχουν συνδικαιούχους εξακολουθούσαν να κινούνται. Η έρευνα για τις περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες υπολογίστηκε ότι τα ταμεία ζημιώθηκαν με το ποσό των 4.384.450,69 ευρώ, συνεχίζεται, καθώς δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία προσώπων τα οποία εισέπραξαν από τους λογαριασμούς τις συντάξεις των νεκρών ασφαλισμένων.

Οι ανακριτικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν στη διερεύνηση με εξέταση ακόμη και βίντεο τραπεζικών υποκαταστημάτων, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία όσων εισέπρατταν τις συντάξεις των νεκρών συγγενών τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου