Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το μυστήριο της κερασιάς που επέστρεψε από το διάστημα


Μυστήριο περιβάλλει την πρόωρη ανθοφορία μιας γιαπωνέζικης κερασιάς που επέστρεψε από ένα ταξίδι στο διάστημα, αφήνοντας άφωνους τους μοναχούς βουδιστές και τους επιστήμονες που τη φροντίζουν με μεγάλη αγάπη.

To κουκούτσι από το οποίο αναπτύχθηκε αυτό το δένδρο προέρχεται από μια κερασιά που οι μοναχοί φροντίζουν με τη μέγιστη προσοχή εδώ και γενιές και η οποία, σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, φέρεται να έχει ηλικία 1.250 ετών.


Το δένδρο ηλικίας τεσσάρων ετών άνθισε στις αρχές Απριλίου, έξι χρόνια νωρίτερα από το μέσο όρο των ομοίων του φυτών.

"Δεν το πιστεύουμε. Μεγάλωσε τόσο γρήγορα!, δήλωσε ο Μασαχίρο Κατζίτα, ο πρώτος ιερέας του ναού Γκαντζοτζί στην περιφέρεια Γκίφου της κεντρικής Ιαπωνίας.

"Είναι η πρώτη φορά που ένα κουκούτσι που προέρχεται από την ιερή κερασιά έχει τέτοια ανάπτυξη! Είμαστε πολύ ευτυχείς, καθώς αυτό το δενδράκι θα τη διαδεχθεί", δήλωσε με ενθουσιασμό ο ιερέας.

 
Έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία

Το αίνιγμα μεγαλώνει καθώς είναι γνωστό ότι το θαυματουργό κουκούτσι είχε μια πραγματική οδύσσεια στο διάστημα πριν επιστρέψει στο ναό.

Είχε επιλεγεί πριν από χρόνια μαζί με άλλους σπόρους που προέρχονταν μόνο από το ίδιο "χιλιετές" δένδρο, αλλά και από κερασιές άλλων περιοχών της Ιαπωνίας όπου το εν λόγω φυτό λατρεύεται για τα ροζ πέταλα των ανθών του την άνοιξη που στάλθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Νοέμβριο του 2008 για ένα ταξίδι οκτώ μηνών. Έπειτα από 4.100 μικρές περιστροφές γύρω από τον πλανήτη μας, επέστρεψαν στη γη.

Μερικοί από τους σπόρους αυτούς τεμαχίστηκαν στο εργαστήριο, αλλά οι περισσότεροι επέστρεψαν στις "γενέτειρές" τους και ορισμένοι φυτεύτηκαν κοντά στο προγονικό τους δένδρο.
Μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων, η "διαστημική κερασιά" του ναού Γκαντζοτζί έφθασε ήδη σε ύψος τεσσάρων μέτρων.

"Στην αρχή, επρόκειτο για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να επιτραπεί στα παιδιά να μαζέψουν κουκούτσια και να μάθουν να τα φυτεύουν", θυμάται ο Μίχο Τομιόκα, υπεύθυνος του προγράμματος. "Ωστόσο πιστεύαμε ότι τα δένδρα δεν θα άνθιζαν πριν από δέκα χρόνια, όταν τα παιδιά θα είχαν σχεδόν ενηλικιωθεί".

Ερευνήτρια που μετείχε στο πρόγραμμα, η Καόρι Τομίτα-Γιοκοτάνι του πανεπιστημίου της πόλης Τσουκούμπα, εκφράζει την έκπληξή της γι αυτή την "υπερηχητική" ωρίμανση. "Θα μπορούσε να είναι συνέπεια της έκθεσης του κουκουτσιού στην κοσμική ακτινοβολία", ανέφερε ως εκδοχή.
"Από επιστημονικής άποψης, επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε" γιατί αυτή η μικρή κερασιά είναι τόσο ανεπτυγμένη για την ηλικία της, παραδέχτηκε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου