Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Φοιτητική κατοικία ~ Τί να προσέξετε +Χρήσιμες συμβουλές



Στο κυνήγι της φοιτητικής κατοικίας ρίχνονται σιγά-σιγά χιλιάδες νέοι φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή μακριά από το τόπο διαμονής τους. 

Η αναζήτηση της κατάλληλης κατοικίας είναι μια διαδικασία περίπλοκη και για πάρα πολλές περιοχές της χώρας…εξαντλητική τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους γονείς, ενώ δεν λείπουν και οι παγίδες. 


Διαβάστε στο MoneyGuru.gr τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να προσέξετε προκειμένου να βρείτε το κατάλληλο για εσάς φοιτητικό σπίτι. 

   Συμβουλευτείτε τους ειδικούς
Σε κάθε πόλη υπάρχουν νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται με μίσθωση φοιτητικών κατοικιών. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες που για να τις δει κάποιος απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά, καθώς οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, δηλαδή μετά την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου. 

   Τα σημεία-κλειδιά για το κατάλληλο σπίτι
Προτιμήστε κάποιο σπίτι που να είναι κοντά στη σχολή ή στο κέντρο της πόλης που θα μείνετε, έχετε όμως υπόψη σας πως τα τελευταία είναι κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου, εκτός από τις μεγαλουπόλεις. 

   Ελέγξτε καλά το σπίτι που σας ενδιαφέρει. 
Βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ανάγκες σας και αν διαπιστώσετε κάποια βλάβη ειδοποιήστε τον ιδιοκτήτη προκειμένου αυτή να διορθωθεί πριν αρχίσετε να κατοικείτε σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι εκτός από την κατάσταση του σπιτιού να ελέγχετε την τοποθεσία του, τη γειτονιά και τι μπορεί να σας παρέχει (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ). 


   Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για το ύψος των κοινοχρήστων που θα πρέπει να καταβάλετε.

Γενικά να αποφεύγετε υπόγεια, σοφίτες, ή πολύ παλιές κατοικίες. Μπορεί το ενοίκιο για τέτοιου είδους ακίνητα να είναι εξαιρετικά χαμηλό, ωστόσο τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε είναι πολλά (έλλειψη φωτισμού, κακή μόνωση, υπερβολική υγρασία κ.α.). 


Τι ισχύει για τα μισθωτήρια συμβόλαια και τις προκαταβολές 

Εφόσον συμφωνήσετε, θα υπογράψετε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο. Ζητήστε αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου, θεωρημένο από την εφορία. Προσοχή σε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Έχετε υπόψη σας ότι έτσι γίνεστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη. Τέτοιους όρους τους διαγράφουν αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται οπωσδήποτε δικηγόρο. 

   - Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

   - Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες. 

   - Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται. 

   - Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. 

   - Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα. 

   - Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).







Η προσφορά μεγαλύτερων ακινήτων σε χαμηλές τιμές τα καθιστούν πλέον πιο δελεαστικά. Τι εκτιμούν οι μεσίτες
 
 

Την ίδια ώρα που χιλιάδες οικογένειες ξεκίνησαν το «κυνήγι» λίγων και οικονομικών... τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση του πρωτοετούς φοιτητή, παράγοντες της αγοράς (μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων) συνιστούν... ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι φέτος δεν θα υπάρξει η παραδοσιακή «μάχη» της γκαρσονιέρας! Και αυτό γιατί «η προσφορά ακινήτων, ακόμα και μεγαλύτερων διαμερισμάτων σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση είναι πολύ μεγάλη.
Ταυτόχρονα η ζήτηση είναι μικρή, δεδομένου ότι πολλοί επέλεξαν σπουδές στον τόπο κατοικίας τους», όπως λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Συγκατοίκηση

Ο ίδιος χαρακτηρίζει συμφέρουσα για την τσέπη του φοιτητή (και των γονέων του) την επιλογή μεγαλύτερου σπιτιού -δυάρι και τριάρι- και τη συγκατοίκηση δυο-τριών φοιτητών που θα μοιράζονται ενοίκιο και λογαριασμούς. Οι ειδικοί τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι οι λογαριασμοί (κοινόχρηστα, θέρμανση κ.τ.λ.) είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αποδειχθούν... αγκάθι, ακόμα και σε ένα σπίτι με πολύ χαμηλό ενοίκιο. «Πάντως, φέτος μεγαλύτερα ακίνητα που είναι... άδεια για πολύ καιρό μπορούν να δοθούν επιτέλους σε "χρήση" σε συγκαταβατικές τιμές» εξηγεί ο κ. Παραδιάς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) Ιωάννης Ρεβύθης επισημαίνει ότι συγκεκριμένα στην Αθήνα διατίθενται γκαρσονιέρες με 200-250 ευρώ, δυάρια με 300-400 ευρώ και τριάρια από 350 ευρώ έως και 500 ευρώ. «Οπωσδήποτε ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ενήμερος για το κόστος των κοινοχρήστων, καθώς και να επιλέγει σπίτια με αυτόνομη θέρμανση» λέει ο ίδιος, παροτρύνοντας τις οικογένειες να απευθύνονται σε νόμιμα γραφεία (που πληρώνονται αφότου γίνει το μισθωτήριο) και να προσέχουν εταιρίες-φάντασμα. Επίσης συμβουλεύει: «Ο φοιτητής να βλέπει το σπίτι με το φως της ημέρας, να αποφεύγει δώματα και υπόγεια και να κοιτά και πιο μακρυά από τον χώρο του πανεπιστημίου, εφόσον υπάρχει συγκοινωνία».

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας «να οργανώσουν, επιτέλους, ιστοσελίδες με τα διαθέσιμα ακίνητα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην ταλαιπωρούνται... πόρτα-πόρτα». Τέτοια υπηρεσία λειτουργούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (enoikiazetai.uoi.gr), το ΤΕΙ Αθήνας (roommates.teiath.gr για συγκατοίκηση) και το ΑΠΘ (dps.web.auth.gr).

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Θεσσαλονίκη: Στα 4-7 ευρώ το τετραγωνικό η μίσθωση

Δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγκατοίκηση, αφού θεωρούν ότι μπορούν να βρουν και μόνοι φθηνές λύσεις. Ψάχνουν για studios και για γκαρσονιέρες, ενώ εστιάζουν περισσότερο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και λίγο ανατολικότερα, το πολύ μέχρι τη Μαρτίου. Θέλουν δε φυσικό αέριο, με δεύτερη επιλογή θέρμανσης τον... ηλεκτρισμό και σε κάθε περίπτωση όχι το πετρέλαιο. Ο λόγος για τους φοιτητές που έχουν αρχίσει εδώ και μερικές ημέρες μαζί με τους γονείς τους να επιδίδονται στο κυνήγι της φοιτητικής στέγης στην πόλη. Η ζήτηση είναι ήδη έντονη, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Τα ενοίκια κυμαίνονται από 4-7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας. Από τις οικονομικότερες λύσεις είναι ένα μονόχωρο studio αντί 150 ευρώ τον μήνα, ενώ οι τιμές για μια γκαρσονιέρα πάνω από 35 τ.μ. κυμαίνονται μεταξύ 280 και 350 ευρώ και για ένα δυάρι ανάμεσα σε 300 και 400 ευρώ. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι προτάσεις για πιο ευκατάστατους φοιτητές από την Αθήνα ή την περιφέρεια, όπως επιπλωμένες γκαρσονιέρες με ενοίκιο 500 ευρώ.

«Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα όμως κι εκεί που διατηρούνται ψηλά, διαπιστώνεται μεγαλύτερη ευελιξία από τους ιδιοκτήτες, που προτιμούν να τα νοικιάσουν φθηνότερα τα σπίτια τους από το να τα έχουν να κάθονται και να χάνουν τα ενοίκια» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Αγγελος Πασαλίδης, ο οποίος επισημαίνει το παράδοξο του μικρού ποσοστού συγκατοίκησης παρά την οικονομική κρίση. Οι δημοφιλέστερες οδοί για τους νέους φοιτητές είναι η Αλεξάνδρου Σβώλου, η Εθνικής Αμύνης, η Μελενίκου, η Ολύμπου και η Φιλίππου.

Σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, πολύ συχνά οι μεσίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με γονείς από την περιφέρεια, οι οποίοι, επειδή έχουν εμπειρία από καλά σπίτια σε χαμηλές τιμές, θεωρούν ότι θα μπορέσουν να βρουν με 200 ευρώ ανακαινισμένες γκαρσονιέρες σε κεντρικότατα σημεία της Θεσσαλονίκης και, όταν βλέπουν τι παίρνουν με αυτά τα λεφτά, απογοητεύονται.

Μεταχειρισμένα έπιπλα για να μη αδειάσει το πορτοφόλι των γονιών

Μεταχειρισμένες βιβλιοθήκες, τραπέζια, καναπέδες και ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και προσφορές «ειδικά για φοιτητές». Η κρίση έχει... ψαλιδίσει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οι γονείς πλέον ψάχνουν τις οικονομικότερες δυνατόν επιλογές για να «προικίσουν» το σπίτι του παιδιού τους που πηγαίνει να σπουδάσει σε άλλη πόλη.
Στο διαδίκτυο λειτουργούν πλέον εκατοντάδες ιστοσελίδες όπου πωλούνται μεταχειρισμένα έπιπλα και μικροσυσκευές. Βιβλιοθήκες ακόμη και αντί 30 ευρώ, καναπέδες με 50-80 ευρώ, ντουλάπες από 40 ευρώ, τραπεζαρίες στην ίδια τιμή και κρεβάτια αντί 80-120 ευρώ είναι μερικές από τις προσφορές που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι νέοι και οι νέες, προκειμένου να μην αδειάσουν το πορτοφόλι των γονιών.

Φυσικά, εκτός από τα μεταχειρισμένα έπιπλα που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο αλλά και σε αγορές όπως το Μπιτ Παζάρ, υπάρχουν και τα παραδοσιακά «φοιτητικά επιπλάδικα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις οδούς Φιλίππου και Ιουστινιανού. Παρότι η κρίση έβαλε λουκέτο στα περισσότερα, όσοι έμποροι έχουν απομείνει συνεχίζουν να κάνουν καλές τιμές, αλλά και ευκολίες στους φοιτητές, αποτελώντας την ιδανική επιλογή για όσους δεν επιθυμούν να αγοράσουν έπιπλα από μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες. Μια πολύ καλή... πηγή για προσφορές αποτελούν και οι πίνακες ανακοινώσεων μέσα στα πανεπιστήμια, όπου πολλοί απόφοιτοι φοιτητές αναρτούν σημειώματα για τα μεταχειρισμένα έπιπλά τους τα οποία πωλούν.

Οσον αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές, οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών φροντίζουν κάθε χρόνο να προσφέρουν ειδικά «πακέτα» για όλα τα βαλάντια. Συγκεκριμένα, με περίπου 200 ευρώ μπορεί κανείς να πάρει φουρνάκι και ψυγείο, με περίπου 300 τα παραπάνω και τηλεόραση, ενώ στα 400-500 η προσφορά περιλαμβάνει και πλυντήριο. Βέβαια, πλέον απαραίτητο «εργαλείο» για κάθε φοιτητή αποτελεί ο υπολογιστής. Με μια καλή έρευνα σε κάποιους ιστοτόπους στο ίντερνετ ο ενδιαφερόμενος σίγουρα θα βρει μια καλή προσφορά που θα καλύπτει τις ανάγκες του, τόσο σε απόδοση όσο και σε τιμή, ενώ φυσικά υπάρχει και η επιλογή του μεταχειρισμένου υπολογιστή αντί λίγων χρημάτων.

Αρ. Μάτιος
Την ίδια ώρα που χιλιάδες οικογένειες ξεκίνησαν το «κυνήγι» λίγων και οικονομικών... τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση του πρωτοετούς φοιτητή, παράγοντες της αγοράς (μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων) συνιστούν... ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι φέτος δεν θα υπάρξει η παραδοσιακή «μάχη» της γκαρσονιέρας! Και αυτό γιατί «η προσφορά ακινήτων, ακόμα και μεγαλύτερων διαμερισμάτων σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση είναι πολύ μεγάλη. Ταυτόχρονα η ζήτηση είναι μικρή, δεδομένου ότι πολλοί επέλεξαν σπουδές στον τόπο κατοικίας τους», όπως λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς. Ο ίδιος χαρακτηρίζει συμφέρουσα για την τσέπη του φοιτητή (και των γονέων του) την επιλογή μεγαλύτερου σπιτιού -δυάρι και τριάρι- και τη συγκατοίκηση δυο-τριών φοιτητών που θα μοιράζονται ενοίκιο και λογαριασμούς. Οι ειδικοί τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι οι λογαριασμοί (κοινόχρηστα, θέρμανση κ.τ.λ.) είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αποδειχθούν... αγκάθι, ακόμα και σε ένα σπίτι με πολύ χαμηλό ενοίκιο. «Πάντως, φέτος μεγαλύτερα ακίνητα που είναι... άδεια για πολύ καιρό μπορούν να δοθούν επιτέλους σε χρήση σε συγκαταβατικές τιμές» εξηγεί ο κ. Παραδιάς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) Ιωάννης Ρεβύθης επισημαίνει ότι συγκεκριμένα στην Αθήνα διατίθενται γκαρσονιέρες με 200-250 ευρώ, δυάρια με 300-400 ευρώ και τριάρια από 350 ευρώ έως και 500 ευρώ. «Οπωσδήποτε ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ενήμερος για το κόστος των κοινοχρήστων, καθώς και να επιλέγει σπίτια με αυτόνομη θέρμανση» λέει ο ίδιος, παροτρύνοντας τις οικογένειες να απευθύνονται σε νόμιμα γραφεία (που πληρώνονται αφότου γίνει το μισθωτήριο) και να προσέχουν εταιρίες-φάντασμα. Επίσης συμβουλεύει: «Ο φοιτητής να βλέπει το σπίτι με το φως της ημέρας, να αποφεύγει δώματα και υπόγεια και να κοιτά και πιο μακρυά από τον χώρο του πανεπιστημίου, εφόσον υπάρχει συγκοινωνία».








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου