Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: 40 χρόνια μετά, άνοιξε τις «πύλες» της η Ροτόντα! (ΦΩΤΟ)


"Μνημείο , μουσείο και ναός μαζί" η Ροτόντα παραδίδεται και αποδίδεται απόψε με την διαχρονική ιερότητα που της αξίζει σε μια συμφιλιωτική προς πάσα κατεύθυνση βραδιά στην πόλη και την οικουμένη".

Με τις παραπάνω υπογραμμίσεις και μετά το τέλος σειράς ολιγόλογων χαιρετισμών που προηγήθηκαν από...
την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη (η οποία ανέγνωσε χαιρετισμό του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά ), του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της προέδρου της εθνικής επιτροπής της UNESCO Καίτης Τζιτζικώστα, ο προϊστάμενος της εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης παρέδωσε το εντυπωσιακό μνημείο στην πόλη στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισθέντα χώρο του εντυπωσιακού μνημείου.



Στο χαιρετισμό του (που ανέγνωσε η κ.Βλαζάκη) ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς τόνισε τον "ισχυρό διαπολιτισμικό συμβολισμό της Ροτόντας" που "ενώνει διαφορετικούς κόσμους" ενώ συνεχάρη όσους εργάστηκαν προκειμένου να συντελεσθεί ένα σπουδαίο έργο συντήρησης , αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου".

Τους... "καυγάδες με την εκκλησία" (του 1995) θυμήθηκε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την απόδοση της Ροτόντας- μνημείου , όπως είπε - πιο σημαντικού κι από το Λευκό Πύργο στην εικόνα και την ιστορία της Θεσσαλονίκης- στην καθημερινή ζωή της πόλης.





Στο δικό της χαιρετισμό τέλος η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής της UNESCO Καίτη Τζιζικώστα αναφέρθηκε στα 17 (από τα 1007 που υπάρχουν στον κόσμο) μνημεία του καταλόγου της UNESCO που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο (στα οποία εντάσσεται και η Ροτόντα) υπογραμμίζοντας πως "πολιτισμός , τουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλένδετες και μπορούν να αποδώσουν καρπούς".

Ακολούθησε συναυλία στην οποία συνέπραξαν , το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που ήρθε ειδικά από την Μόσχα με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο πνεύμα των ημερών (με ύμνους των Χριστουγέννων, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση).





Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος , εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ιεράρχες και πλήθος κόσμου.



Πηγή

1 σχόλια:

Demetrios Hadjinicolaou είπε...

Πρέπει νὰ λειτουργήσῃ ὡς ἐνοριακὸς Ἱερὸς Ναός τοῦ Ἁγίου Γεωργίου. Ὅποια δήποτε ἄλλη «χρῆσι» εἶναι ἱεροσυλία καὶ ὀπισθοδρόμησι στὰ ἐφιαλτικὰ ὁράματα τῶν Ἑβραίων καὶ διεθνιστῶν τοῦ 1912, οἵτινες δὲν ἤθελαν τὴν Συμβασιλεύουσα ἐλευθέρα καὶ ἑλληνική, ἀλλὰ διεθνοποιημένη χαβούζα._

Δημοσίευση σχολίου