Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Πρόποση πριν πιούμε κρασί ~ Μια συνήθεια που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα


Τώρα τις γιορτές, θα κληθείτε αρκετές φορές να υψώσετε τα ποτήρια σας και να τσουγκρίσετε στην υγεία όλων.

Το να φέρνεις σε επαφή το χείλος του ποτηριού σου με το ποτήρι του απέναντι και να εύχεσε για καλή υγεία, είναι μια συνήθεια που ξεκίνησε από τους αρχαίους Έλληνες. Οι πρώτες μαρτυρίες έρχονται από...
τον 6ο αι. π.Χ. 

Πιστεύεται ότι το έθιμο αυτό είχε πρακτικό σκοπό: να αποτρέψει την δηλητηρίαση κάποιου, αφού με το τσούγκρισμα του ποτηριού 2-3 σταγόνες υγρό από το ποτήρι του ενός μεταφέρονταν στο ποτήρι του άλλου.

Στο εξωτερικό η πρόποση ονομάζεται toast και πρόερχεται, ναι, καλά φαντάζεστε, από το γνωστό σε όλους μας τόστ!

Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να προσφέρουν το κρασί μαζί με μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί πάνω στο ποτήρι. Αυτό γινόταν και για να μην πίει κάποιος το πρώτο ποτό με άδειο στομάχι αλλά και για να βελτιώσει τη γεύση του κρασιού στον ουρανίσκο.

Στη σημερινή εποχή η συνήθεια της πρόποσης έχει καθιερωθεί και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας σχεδόν κάθε φορά που πίνουμε. Στο εξωτερικό συνηθίζεται εκτός από το τσούγκρισμα και ένα μικρό λογύδριο, μια σύντομη ευχή . Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσες αναζητήσεις υπάρχουν στο Διαδίκτυο  για ιδέες για ένα καλό toast.

Αυτό που προτείνουν τα περισσότερα άρθρα είναι να απομνημονεύσεις ατάκες κλασσικές και να τις πετάξεις μαζί με λόγια απλά και ειλικρινή. Ή να κάνεις λογοπαίγνια, χρησιμοποιώντας ήπιο χιούμορ.

Ό,τι κι αν κάνετε, αν το κρασί που πίνετε είναι καλό, οι καλεσμένοι σας θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω!


Πηγή: http://www.krasiagr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου