Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Πόσο κρασί θεωρείται "ασφαλές" για να οδηγήσετε;


Τις γιορτινές αυτές μέρες αρκετοί οδηγοί παρασύρονται και πίνουν ένα παραπάνω ποτηράκι αλκοόλ με πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.


Σύμφωνα με το νόμο, ένας  οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: 

Με κατανάλωση...
490 ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο),
200 ml κρασιού,
60 ml ούζου,
55 ml ουίσκι ή βότκας "πιάνουμε" το όριο.

Με λίγα λόγια όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο.

Θυμηθείτε όμως πως οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ενδεικτικές και οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και το βάρος μας.

Η νομοθεσία προβλέπει χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ακόμη και ακινητοποίηση οχήματος για τους οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, ωστόσο αυτό που παραβλέπουν οι Έλληνες οδηγοί είναι ότι η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται πρωτίστως με τη σωματική ακεραιότητα και την ζωή τους και όχι με το όχημα ή το δίπλωμα τους.

Πηγή: Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία

2 σχόλια:

r+w είπε...

Άμα πιεις έστω και λίγο μια και κανένας μας δε έχει τους πίνακες μαζί του καλύτερα να αφήσει να οδηγήσει άλλος ή να πάρει ταξί.

Κρασοπατήρ είπε...

+1

Δημοσίευση σχολίου