Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Καλλιεργείστε χασίς μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ


Ομάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει υποβάλει προτάσεις  για ένα προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στην καλλιέργεια κλωστικής κάνναβις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η ειδική Ομάδα Εργασίας συστάθηκε, μετά την έκδοση του νόμου 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών που επιτρέπει την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης, «προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω γης γνωστής ιδιαιτερότητας της καλλιέργειας της κάνναβης και του αντίκτυπού της σε κοινωνικό επίπεδο».


Η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται ευρέως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, από την κλωστοϋφαντουργία, στην παρασκευή καλλυντικών, στον κατασκευαστικό κλάδο κ.λπ. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, στην Ελλάδα η κλωστική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών βάμβακος και αραβοσίτου, με δεδομένο ότι, βάσει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το 2019 θα σταματήσει η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η στρεμματική της απόδοση, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη του βάμβακος, ενώ το κόστος απόληψης των ινών είναι έξι φορές μικρότερο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης στην απάντησή του επισημαίνει ότι η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ δεν πρέπει να καθυστερήσει έτι περαιτέρω. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης παραγωγής μπορεί να συμβάλλει θετικά στην εθνική οικονομία δημιουργώντας μάλιστα νέες θέσεις εργασίας στη γεωργία, στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στην έρευνα καθώς και να ενισχύσει την εξωστρέφεια». 
 
Πηγή: Το Βήμα

2 σχόλια:

r+w είπε...

Καλλιεργείστε χασίς μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ... και μη τρώτε κάστανα ... λέει ο ΣΥΡΙΖΑς ... εεε... εάν έχετε και κανένα ξεχασμένο εκατομμυριάκι ... δεν χάλασε ο κόσμος εάν είστε αριστερός ..... τα δεξιά ξεχασμένα είναι εκατομμύρια είναι καταστροφή ....

Κρασοπατήρ είπε...

+1

Δημοσίευση σχολίου