Ο παρών αφιερωματικός τόμος περιέχει φωτογραφίες μνημείων και εκθεμάτων από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Μυκηνών, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Μέσα από τις συνολικά 328 σελίδες του και, κυρίως, μέσα από τις καταπληκτικές 482 φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, οι αναγνώστες από κάθε μέρος της γης (λόγω της διαδικτυακής πρόσβασης στον τόμο από την ιστοσελίδα του ιδρύματος www.latsis-foundation.org ), έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα γνωστά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) επί των απεικονιζόμενων αρχαίων και επί των φωτογραφιών και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων εισπράττει τα τέλη δημοσίευσης αυτών (Ν. 3028/2002).
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραμένει αποκλειστικά αρμόδιο για την παραχώρηση νέας άδειας χρήσης των φωτογραφιών σε οποιονδήποτε τρίτο.
Ο τόμος είναι η 17η κατά σειρά προσθήκη στο εκδοτικό πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων» που ξεκίνησε το Ίδρυμα Λάτση το 1997, με στόχο την προβολή του πλούτου του πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Ελλάδα. Η πολυτελής έκδοση προσφέρει μια συνολική αφήγηση της ιστορίας του τόπου που γέννησε έναν σπουδαίο πολιτισμό, από τα πρώτα σημάδια κατοίκησης, τις εποχές της ανάπτυξης και της ακμής, αλλά και τους δύσκολους αιώνες που ακολούθησαν.
Μέσα από τις συνολικά 328 σελίδες του και, κυρίως, μέσα από τις καταπληκτικές 482 φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, οι αναγνώστες από κάθε μέρος της γης (λόγω της διαδικτυακής πρόσβασης στον τόμο από την ιστοσελίδα του ιδρύματος www.latsis-foundation.org ), έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα γνωστά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κυρίως, όμως, να γνωρίσουν τα λιγότερο γνωστά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκηνών, από τα οποία ξετυλίγεται όχι μόνο η ιστορία των λαμπρών μνημείων της περιοχής, αλλά και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της περιόδου.
Επιπλέον, οι φωτογραφίες δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία να δει κανείς από κοντά τη μικροτεχνία των Μυκηνών, όπως οι σφραγιδόλιθοι και τα περιδέραια από πολύχρωμους ημιπολύτιμους λίθους, που συχνά επισκιάζονται από τα μεγαλύτερα εκθέματα του μουσείου. Το εξώφυλλο του τόμου κοσμεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, ένα από τα πολλά τερατόμορφα ανθρωπόμορφα είδωλα που βρέθηκαν στον «Ναό» του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών (13ος αι. π.Χ.), έργα μοναδικά, καθώς σε ολόκληρη τη μυκηναϊκή τέχνη δεν υπάρχουν ακριβή παράλληλα.
«Στον “Ναό” είχε μια μικρή σκάλα που οδηγούσε σε δωμάτιο, που κανείς άνοιγε και έκλεινε. Σε αυτό το δωμάτιο βρέθηκαν τα περισσότερα είδωλα. Φαίνεται πως φυλάσσονταν εκεί πριν και μετά από κάποιες πομπές που διοργανώνονταν στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών. Την τελευταία φορά, όμως, φυλάχτηκαν και σφραγίστηκαν γιατί κάποιος λόγος υπήρχε. Αν το συνδέσουμε με το τέλος του 13ου αι. π.Χ., οπότε ο μυκηναϊκός πολιτισμός δέχεται ένα ισχυρότατο πλήγμα, θα καταλάβουμε ότι τα σφράγισαν εκεί και δεν κατάφεραν ποτέ να τα ξαναβγάλουν. Αυτό ήταν και καλό γιατί τα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι που έσκαψαν εκεί», σημείωσε η κ. Παπαδημητρίου.
Κατά την παρουσίαση του τόμου μίλησαν επίσης η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, καθώς και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Βαγγέλης Χρόνης. «Η σειρά ‘Ο Κύκλος των Μουσείων’ είναι μια πολύτιμη εκδοτική δραστηριότητα που έχει καθιερώσει και συνεχίζει με συνέπεια το Ίδρυμα Λάτση. Οι τόμοι δεν παρέχουν μόνο εξειδικευμένη επιστημονική γνώση εμπλουτισμένη με το απαραίτητο εποπτικό υλικό, πίνακες, εικόνες και σχέδια, αλλά και στον απλό αναγνώστη και επισκέπτη που δεν έχει ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντα, μια ελκυστική οπτική της αρχαιότητας, τόσο για τις γνωστές όσο και για τις αθέατες διαστάσεις των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μια απαράμιλλη αισθητική», τόνισε η κα Βλαζάκη.
«Οι εκδόσεις του Κύκλου των Μουσείων τυπώνονται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και στέλνονται τιμής ένεκεν σε επιλεγμένους αποδέκτες, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και μορφωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική έκδοση των τόμων είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να ξεφυλλίσει τις σελίδες τους ή να τους αξιοποιήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο του μαθήματος στη σχολική ή πανεπιστημιακή αίθουσα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρόνης.
Η κα Βλαζάκη διάβασε επίσης τον χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση και διάθεση στο κοινό του πολυτελούς λευκώματος για το Μουσείο των Μυκηνών. «Οι Μυκήνες είναι ένα μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1991 και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα. Το ΥΠΠΟ έχει υλοποιήσει σε βάθος πολλών ετών ένα διαρκές μακρόπνοο πρόγραμμα προστασίας, συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης της Ακρόπολης των Μυκηνών και των μνημείων γύρω από αυτή και δημιούργησε ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο που αποτελεί έναν σπουδαίο πόλο έλξης των επισκεπτών. Η έκδοση του λευκώματος βασίζεται και αναδεικνύει το έργο αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν σε αυτό», τόνισε ο υπουργός.
Ξεφυλλίστε on line τον πολυτελή τόμο, από...
http://www.latsis-foundation.org/ell/ekpaidefsi-epistimi-politismos/politismos/o-kyklos-ton-mouseion
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου