Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Τα capital controls είναι ευλογία για τον τόπο...




...Λένε στην Βουλγαρία.

Αναφορές σε αυξημένη ροή ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, κάνουν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Σόφιας.

Μιλούν συγκεκριμένα για...
60.000 ελληνικές επιχειρήσεις, που από το καλοκαίρι και μετά, είτε μετεγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία, είτε πήραν βουλγαρικό ΑΦΜ, είτε άνοιξαν λογαριασμούς σε βουλγαρικές τράπεζες.

Αν και τα στοιχεία από τις επίσημες αρχές της γειτονικής χώρας δεν επιβεβαιώνουν τον αριθμό αυτό, τα δημοσιεύματα επικαλούνται την αθρόα κατάθεση χιλιάδων αιτήσεων από ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εγγραφούν στα εμπορικά μητρώα.

Ως αιτίες της «φυγής» των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα και την ελληνική γραφειοκρατία, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα τήρησης του εμπορικού μητρώου, οι ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, μεταξύ 2013 και 2014, αυξήθηκαν κατά 30% και ανήλθαν σε 11.500.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προ κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν περίπου 1.500.

Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών επιχειρήσεις των οποίων επενδύουν στη Βουλγαρία.

Οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ, και κυριαρχούν σε κλάδους όπως η μεταλλουργία ή η υαλουργία, με τρία μεγάλα εργοστάσια σε Σόφια, Φιλιππούπολη και Νόβι Παζάρ, προσφέροντας απασχόληση σε 40.000 άτομα.

Αντίστοιχος αριθμός Βουλγάρων εργαζόμενων απασχολείται σε επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα κυρίως στην Ελλάδα.

euro2day.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου