Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Έτρωγαν μαύρο χαβιάρι οι Αρχαίοι Έλληνες; ~ Παντικάπαιο: Βρέθηκε αρχαιoελληνικό εργαστήριο επεξεργασίας ιχθύων


Αρχαιολόγοι στην τοποθεσία της αρχαίας ελληνικής πόλης Παντικάπαιον στον Κιμμέριο Βόσπορο, στην χερσόνησο της (Κριμαία) ανακάλυψαν μεγάλο εργαστήριο επεξεργασίας ιχθύων.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος «Δήμητρα» που χρηματοδοτεί την ανασκαφή, κ. Βίκτορ Ζίνκο δήλωσε στο ειδησεογραφικο πόρταλ ‘Κριμαία’ ότι η σημασία αυτής της ανακάλυψης  είναι τεράστια, λόγω του ότι ενώ έχουν γίνει ανασκαφές...
περισσότερα από 200 χρόνια στην περιοχή της αρχαίας ελληνικής πόλης του Παντικάπαιου, σημερινού Κέρτς, δεν είχε βρεθεί  κανένα ίχνος τέτοιας δραστηριότητας δηλαδή της επεξεργασίας ιχθύων.

Ωστόσο, οι αρχαίες πηγές από Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς αναφέρουν για τον Κιμμέριο Βόσπορο, δηλαδή τα στενά του Κερτς, όπως αναφέρουν για τις πόλεις της Μικράς Ασίας, της Θράκης, της Ελλάδας, ότι παρασκευάζονταν παστά ψάρια και  ήταν εξαιρετικής διατροφικής ποιότητας.


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΤΡΩΓΑΝ ΜΑΥΡΟ ΧΑΒΙΑΡΙ 

Σύμφωνα με τον κ. Ζίνκο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι εδώ, στις ακτές του Κόλπου του Κερτς κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. βρισκόταν μεγάλο εργαστήριο ιχθύων.

Τα ευρήματα αποτελούνται από 10 μεγάλες δεξαμενές από πέτρα που η κάθε μία μπορούσε να χωρέσει 1,6 κυβικά μέτρα και είχε τη δυνατότητα να παρασκευάζει  προϊόντα ιχθύων.

Στις δεξαμενές ανιχνεύθηκαν αλατισμένες ρέγγες και είδη οξύρρυγχου.(σ.σ. από όπου βγαίνει το μαύρο χαβιάρι )  Η χρονική περίοδος κατασκευής των εγκαταστάσεων χρονολογούνται περί τον 2ο αιώνα.

ΠΗΓΗ © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Απεικόνιση ελλήνων ψαράδων της αρχαιότητας από το Παντικάπαιο, που  ψαρεύανε με τον φανό




Δείτε ακόμη:

Εύξεινος Πόντος, H Ελληνική Θάλασσα ~ Βόρειες Ακτές (Βίντεο)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου