Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Βότανα και μπαχαρικά ~ Πώς συνδυάζονται με το κρασί;


Πολύ συχνά, τα βότανα και τα μπαχαρικά που υπάρχουν σε ένα πιάτο είναι αυτά που κάνουν ένα wine pairing τόσο επιτυχημένο. Όταν ξέρουμε ποια βότανα και μπαχαρικά βγάζει η γεύση κάθε κρασιού, τότε είναι εύκολο να κάνουμε τη σωστή αντιστοίχιση με το κατάλληλο πιάτο.

Για παράδειγμα, ένα από τα κυρίαρχα αρώματα στο κρασί...
Barbera (ένα κόκκινο κρασί με μέτριο σώμα) είναι ο γλυκάνισος. Και, όταν αντιστοιχίσετε το Barbera με ένα πιάτο που περιέχει γλυκάνισο, θα διαπιστώσετε ότι ο γευστικός συνδυασμός είναι απίθανος!

Η μαγεία πίσω από τον συνδυασμό των οίνων με βότανα και μπαχαρικά μεταφράζεται ως εξής: Και στο φαγητό και στο κρασί υπάρχουν οι ίδιες ενώσεις, που δημιουργούν το άρωμα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλά βότανα και καρυκεύματα έχουν το ίδιες αρωματικές ενώσεις με το κρασί. Ένα πραγματικό παράδειγμα είναι το πόσο πολύ ταιριάζει το μαύρο πιπέρι με το Syrah. Το συγκεκριμένο κρασί και το συγκεκριμένο μπαχαρικό περιέχουν μια πικάντικη και λουλουδάτη ένωση που ονομάζεται rotundone. Όταν συνδυάσεις αυτά τα δυο μαζί, τότε το γευστικό αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται. Αυτό το είδος του συνδυασμού ονομάζεται σύμφωνη αντιστοίχιση και είναι η βάση του συνδυασμού κρασιού με τα μπαχαρικά και τα βότανα.


Παρακάτω βρίσκονται μερικές κατηγορίες μπαχαρικών & βοτάνων και ο συνδυασμός τους με κρασί:

Έντονα αρωματικά φρέσκα βότανα
Βασιλικός, Soave, Gavi, Pinot Grigio, Μοσχοφίλερο
μέντα, Merlot, Syrah, Pinotage
Chevril, σκαντζίκι (φραγκομαϊντανός) , Albarinho, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc
Shiso, Rose, Gamay

Αποξηραμένα ρητινώδη βότανα
Φασκόμηλο, Riesling, Viognier, Marsala
Δενδρολίβανο, Shiraz, Zinfandel, Carignan
Λεβάντα, Monastrell
Δάφνη, Syrah, Nebbiolo, Μαυροδάφνη
έλατο, Tempranillo, Sangiovese

Πικάντικα γήινα πράσινα βότανα
Ρίγανη, Cabernet Franc, Carmenere
Θυμάρι, Pinot Noir, Zweigelt
Εστραγκόν, Chardonnay, Marsanne
Μαντζουράνα, Gruner Veltliner
Άνηθος, Semillon, Pinot Noir

Πικάντικα με πλούσια γεύση-umami
Σκόρδο, Sauvignon Blanc, Gruner Veltliner
Shallot, Ασκαλώνιο (είδος κρεμμυδιού), Chardonnay, Pinot Noir
Τσάιβ, Muscadet, Trebbiano
Πράσο, Colombard, Picpoul
Κρεμμύδι, Zinfandel, Negroamaro

Αλμυρά, πλούσια σε umami-γεύση καφέ μπαχαρικά
Κορίανδρος, Malbec, Mourvedre
κύμινο, Sparkling Rose, Bordeaux
Περσικό κύμινο (caraway), Gewurztraminer, Riesling

Οξεία, καθαρή και πικάντικη γεύση μπαχαρικών
Μουστάρδα, Pinot Gris, Nτεμπίνα,
πιπέρι Σετσουάν, Schiava, Lambrusco
Wasabi, Chenin Blanc
Αγριοράπανο, Horseradish, Riesling, Ασύρτικο

Καφέ, γλυκά μπαχάρια
Κανέλα, Zinfandel, Amarone
Μπαχάρι (ινδοπίπερο), Pinot Noir
Βανίλια, Port, Banylus, Marsala
Γαρίφαλο, Pinot Noir
Μοσχοκάρυδο, Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris

Αρωματικά, με κυρίαρχα τερπένια μπαχαρικά με λιβάνι
Γλυκάνισος, Barbera, Syrah, Moscato
Γλυκόριζα, Barbera, Syrah, Cabernet Sauvignon
Αστεροειδής γλυκάνισος, Brachetto d' Acqui
μαύρο Κάρδαμο, Gewurztraminer, Lamberger
Μάραθος, Riesling, Dolcetto

Μπαχαρικά με πλούσια umami-γεύση σε σεσκιτερπένια
Λευκό πιπέρι, Gruner Veltliner
Ροζ πιπέρι, Sparkling Rose
Μαύρο Πιπέρι, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Syrah, Βλάχικο

Πικάντικο , καπνιστό κόκκινο πιπέρι
πάπρικα, Malvasia
πιπέρι καγιέν, Lambrusco Amabile
Anco Pepper (Μεξικάνικη καυτερή πιπεριά), Gewurztraminer

Μπαχαρικά με αρωματικές νότες εσπεριδοειδών
Τζίντζερ, ,Riesling, Sauternes
κουρκουμάς: Chardonnay, Semillon
Πράσινο Κάρδαμο: Viognier, Zinfandel


Πηγή: krasiagr.com


Δείτε ακόμη:

Μπαχαρικά ~ Με ποιό φαγητό ταιριάζει το καθένα;

Τί κρασί ταιριάζει με το μπάρμπεκιου;
Herb_Pairing_Wine





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου