Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ευλόγησον ~ Το κρασί του Πούτιν είναι στο Άγιον Όρος +pics

Πώς το κρασί "Κορμίλιτσα" της οικογένειας Τσάνταλη, που παράγεται στο Άγιο Όρος, έγινε ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου μετά την επίσκεψη Πούτιν στο Όρος Άθως. 
Adtech Ad
Είναι γνωστή η σχέση του προέδρου της Ρωσίας με την ορθόδοξη πίστη και την εκκλησία. Εκείνο που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι πως ο Βλαδίμηρος Πούτιν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που επισκέφτηκε το Άγιο Όρος πριν από δέκα χρόνια. Η επίσκεψή του...
εκεί του έδωσε την ευκαιρία να γευτεί τα εξαιρετικά προϊόντα των μοναχών και να επιλέξει το επίσημο κρασί του Κρεμλίνου, το οποίο είναι ελληνικό!

Το NEWS 247 βρέθηκε στο οινοποιείο του Τσάνταλη στη Θεσσαλονίκη και έμαθε από πρώτο χέρι περισσότερα για την ιστορία πίσω από την ανακήρυξη του ελληνικού, μοναστηριακού οίνου σε επίσημο κρασί του Κρεμλίνου.

Η ξεθωριασμένη αίγλη του ρωσικού Πατριαρχείου άρχισε να επανέρχεται μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα να στρέψει την προσοχή του και στο Άγιο Όρος, όπου υπήρχαν πολλές μονές υπάγονταν σε αυτό. Την σπουδαιότητα του μέρους επισφράγησε ο Ρώσος ηγέτης, με την επίσκεψή του εκεί το Σεπτέμβριο του 2005.


Κάθε φιάλη "Κορμίλιτσα" φέρει το έμβλημα του Κρεμλίνου, ως επίσημος προμηθευτής


Οι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα υποδέχτηκαν τον Πούτιν με κάθε επισημότητα στο μετόχι της Κορμίλιτσας (Χρωμίτσα) και παρέθεσαν για εκείνον ένα ξεχωριστό γεύμα με τα αγαθά της μοναστηριακής γης. Το γεύμα αυτό συνοδεύτηκε από έναν ερυθρό παλαιωμένο οίνο, ο οποίος και εμφιαλώθηκε ειδικά για την περίσταση και ο οποίος έφερε στην ετικέτα ειδική αφιέρωση στο Ρώσο πολιτικό. Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος Πούτον ενθουσιάστηκε από την ποιότητα του κρασιού, αλλά και από την ετικέτα που τυπώθηκε ειδικά για εκείνον και έφερε και τη φωτογραφία του.

 

Ο Μόνος επίσημος οίνος του Προέδρου

Αμέσως ξεκίνησαν πολύμηνες διεργασίες, σε αγαστή συνεργασία των ρωσικών αρχών με το μοναστήρι. Ο Οργανισμός του Κρεμλίνου, ο οποίος και είναι επιφορτισμένος με την πιστοποίηση των επίσημων προμηθευτών του, από κοινού με το ρωσικό Πατριαρχείο ενέκριναν ως Μοναδικό Προμηθευτή Οίνου του Κρεμλίνου το κρασί από τον συγκεκριμένο αμπελώνα. Για να γίνει αυτό προηγήθηκαν αυστηροί έλεγχοι εδάφους, της ποικιλίας αμπελιών, του κρασιού, καθώς και της διαδικασίας εμφιάλωσης, πριν το τελικό προϊόν πάρει την επίσημη σφραγίδα του προεδρικού μεγάρου.



Η απόφαση αυτή επισφραγίστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσή Αίθουσα του Θρόνου στο Grand Palace του Κρεμλίνου την 19η Απριλίου του 2007 όπου και απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίσημου Προμηθευτή του Κρεμλίνου της Μόσχας» στον οίνο “Kormilitsa” της εταιρίας Τσάνταλη.

Η ιστορία του οίνου "Κορμίλιτσα" 

Η λέξη Κορμιλίτσα είναι ρωσική και αποδίδεται στα ελληνικά ως τροφός ή ταΐστρα, παίρνοντας μεταφορικά διάφορες έννοιες, όπως μητέρα που θηλάζει το μωρό της κτλ. Με αυτή την λέξη οι Ρώσοι μοναχοί της μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος αποκαλούσαν την περιοχή  στην οποία αναπτύχθηκε  το πολύ σημαντικό για τη μονή, μετόχι της Κορμιλίτσας  (Χρωμίτσα). Στο ίδιο μετόχι αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής το οποίο επισκέπτονταν μέλη της Τσαρικής οικογένειας και Πρίγκιπες της Ρωσίας όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμιλίτσα πριν από 2 αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής).


Ένα παραδοσιακό "πατητήρι" όμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος. Από τις εγκαταστάσεις Τσάνταλη στη Θεσσαλονίκη


Η ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονα και κατ' επέκταση το μετόχι της Κορμιλίτσας  έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση το 1917, αφού το Σοβιετικό καθεστώς που αντικατέστησε την τσαρική Ρωσία διέκοψε κάθε σχέση μαζί τους.


Ο εντυπωσιακός τοίχος παλαιωμένος κρασιών της οικογένειας Τσάνταλη, που αναζωπύρωσε τον μοναστηριακό οίνο


Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του εκεί το 1971, συνειδητοποίησε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμιλίτσας και οραματίστηκε την «αναγέννησή» του. Με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία η οικογένεια Τσάνταλη τα τελευταία σαράντα χρόνια, αναπαλαίωσε τα γκρεμισμένα κτίρια και αναβίωσε βήμα, βήμα τον αμπελώνα παράγοντας ποιοτικούς οίνους  με αποτέλεσμα τον  πρώτο αναγνωρισμένο τοπικό οίνο της Ελλάδας- τον Αγιορείτικο Τοπικό Οίνο. Από αυτόν τον αμπελώνα, που αναβίωσε χάρη στον Ευάγγελο Τσάνταλη, προέκυψε το κρασί Kormilitsa που έμελλε να γίνει ο επίσημος οίνος στο Κρεμλίνο.
Τα χαρακτηριστικά του κρασιού που σαγήνεψε τον Πούτιν 

Η συλλογή “Kormilitsa” αποτελείται από τρεις οίνους βιολογικής καλλιέργειας περιορισμένης παραγωγής. Ο “Kormilitsa Gold Collection”, είναι η «ναυαρχίδα» της συλλογής, και διατίθεται σε πέντε χιλιάδες τετρακόσιες πενήντα συλλεκτικές φιάλες όπου όλες φέρουν το οικόσημο του Κρεμλίνου.

Το εξαιρετικής ποιότητας κρασί από το Άγιο Όρος ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια


Η θαλασσινή αύρα της περιοχής, το ασβεστολιθικό υπέδαφος, η αυξημένη ηλιοφάνεια και η λίγες βροχοπτώσεις είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν το κρασί αυτό ξεχωριστό. Πρόκειται για βιολογικής καλλιέργειας Caberner Sauvignon σε συνδυασμό με Λημνιό που ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πρόκειται για παλαιωμένο κρασί, το οποίο μένει στο βαρέλι έως και οκτώ μήνες, ενώ η ωρίμανσή του συνεχίζει και στο μπουκάλι, μετά την εμφιάλωση, επί τέσσερις επιπλέον μόνο.

 
Πηγή:Το NEWS 247 στις εγκαταστάσεις όπου συσκευάζεται ο πολύτιμος οίνος (pics)




Δείτε ακόμη:

Γεύσεις και Οίνος στο Άγιον Όρος (Βίντεο)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου